Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

stalled at 10,000 ft

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by boisebamber, June 23, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. boisebamber

    boisebamber New Member

    Joined:
    March 13, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    boise
    Year, Model & Trim Level:
    99 sport
    99 xlt 6 cyl 4 L ...160k

    runs great in all respects except when temp excceeds about 65. then to start it i have to crank once, turn off ignition and then re-crank. fires right up.

    today i was on grand mesa at 10,000 ft and engine started to sputter as i was exiting at slow speed from parking lot. finally stalled. i cranked a few times, no go,waited, cranked again and it started right up and runs fine that i can tell.

    i have replaced IAC, EGR, cleaned MAF, changed all O2 sensors, full tuned-up ..all in last 6 months in attempt to fix starting problem.

    mechanics tell me to check each injector for leaks and/or new fuel pump.

    i suppose stalling at high altitude is related to starting problem but am not sure.

    any illumination would be appreciated.
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. ranger7ltr

    ranger7ltr Elite Explorer

    Joined:
    November 17, 2001
    Messages:
    1,300
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Great State of Texas
    Year, Model & Trim Level:
    1999 Sport
    When was the fuel filter replaced last?

    The returnless fuel system on the 99 and up Explorer is picky about losing presure and/or volume. Check the fuel pressure at the fuel rail... minimum should be 65 psi although the engine will run as low as 55 psi...

    But I would check pressure before then after changing the filter before changing any hardware...Especially if the engine runs fine for the moment...
     
  4. ucluglee

    ucluglee Member

    Joined:
    October 13, 2010
    Messages:
    84
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Greenville, SC
    Year, Model & Trim Level:
    '00 XLT
    As minor as this sounds, try a new gas cap.
     
  5. boisebamber

    boisebamber New Member

    Joined:
    March 13, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    boise
    Year, Model & Trim Level:
    99 sport
    not disagreeing on the fuel cap, but why would outside air temp influence? i guess being at 10,000 ft and operating at slow speed could have been precipiator of stall...the famous boyles law.

    at any rate will get new fuel cap and giver er a try.

    one mechanic said the thing ran 'cool'. i had a logical disconnect on this because i live in texas and running 'cool' sounds like a good thing.

    any thoughts on ECT functionality?
     

Share This Page







We Support Our Troops!