1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Temp gauge going crazy

Discussion in 'Stock 1991 - 1994 Explorers' started by tworthey, July 23, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. tworthey

    tworthey New Member

    Joined:
    July 9, 2005
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    94 eddie bauer
    After searching the forum for several weeks I cannot find the same problem. Please HELP!
    Driving in town with the starts and stops, my temp gauge goes up to the L on normal. If I sit at idle with the tranny in park or neutral the temp will level out between r and m. If I drive on the highway without the starts and stops, the temp stays between the r and m.
    What I've done so far:
    - New water pump
    - 3 new thermostats (last one 180 degree)
    - Both temp sending units new
    - Coolant system flush
    - New rad
    - New hoses

    Don't know what else to do.
    I have a 94 X Eddie Bauer.
     
    Last edited: July 23, 2011
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. DENZILH

    DENZILH New Member

    Joined:
    April 25, 2005
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    VREDENBURG ,SOUTH AFRICAS
    Year, Model & Trim Level:
    92 XLT
    mine was the same.i unhooked the factory sending unit and put in a mechanical temperature meter from equus-end of problem.
     
  4. StryctNy9e

    StryctNy9e Active Member

    Joined:
    March 10, 2011
    Messages:
    470
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Beaverton OR/ hayward CA
    Year, Model & Trim Level:
    1993 XLT Exploder
    burp the system of air really good, lift the front of the truck up, higher than the heater core to allow trapped air to escape
     
  5. tworthey

    tworthey New Member

    Joined:
    July 9, 2005
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    94 eddie bauer
    StryctNy9e, Thanks for the advice. I thought I burped it well enough but I didn't jack up the front. I'll try this this evening.

    DENZILH, it seems more like something internal. But I'm not ruling out your suggestion. Thanks.
     
  6. FLwireman

    FLwireman Member

    Joined:
    June 21, 2011
    Messages:
    61
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    City, State:
    DeFuniak Springs, FL
    Year, Model & Trim Level:
    '93 Xploder
    On my '93 Ed B it was the fan clutch.
     
  7. tworthey

    tworthey New Member

    Joined:
    July 9, 2005
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    94 eddie bauer
    Thanks. I didn't think to check that. Guess I have some work ahead of me this weekend.
     
  8. Robert Nick

    Robert Nick Member

    Joined:
    April 2, 2001
    Messages:
    97
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    City, State:
    Brownstown, MI
    Year, Model & Trim Level:
    '92 4WD XLT / 2000 Mounty
    Also check your Plastic Fan for Cracking too.
     
  9. Mettler

    Mettler Active Member

    Joined:
    February 19, 2009
    Messages:
    226
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Monroe, WA
    Year, Model & Trim Level:
    98 exploder sport 4x4
    Mine did that too. As it turned out, the one wire connector was loose. I squeezed the little brass connector and stuck it back on. No more wacko gauge.
     
  10. tworthey

    tworthey New Member

    Joined:
    July 9, 2005
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    94 eddie bauer
    I checked the fan and it is cracked. I have also noticed that the ac cooling comes and goes. I ordered a new fan clutch and a new fan. I researched how they work and now believe that this may be the problem. The clutch is controlled by air temp. I'll update once parts get here and I get them installed.

    BTW...I double checked sensor connectors and they are making good contact. I cleaned the female side when I installed the new sensor. Thanks for the heads up.

    Update:
    I replace the fan and fan clutch and it seems to have corrected the problem. Took my X for a long ride to heat it up. Did a whole bunch of starts/stops and the needle stayed between n and o. Thanks FLwireman and Robert Nick.
     
    Last edited: August 6, 2011






We Support Our Troops!