1. Tip...
    If you hold most smartphones sideways
    you can bring up a more full featured version of the forum.
    Dismiss Notice
Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Transmission problems.

Discussion in 'UK Explorer Owners Forum' started by explorer1107, June 16, 2011.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. explorer1107

    explorer1107 New Member

    Joined:
    June 16, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Bournemouth UK
    Year, Model & Trim Level:
    99 4.0lt v6
    Hi Guys hope you can help, have a 99 explorer auto and the oil cooler in the rad went and mixed all the water with transmission fluid.
    Had the rad replaced and flushed but now having transmission problems, seem to be leaking transmission fluid when its hot and then I have problems selecting a gear, when i drive around town doesn't seem to be a problem but when it's hot it sprays out on to the down pipe and smokes like crazy.
    Went for a short drive yesterday and got stranded had to wait till it cooled to select gear, does anybody have any advice, please !!!
    thank you
     
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


  3. BrooklynBay

    BrooklynBay Moderator & long time member. Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    November 11, 2005
    Messages:
    53,247
    Likes Received:
    346
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    Brooklyn, NY
    Year, Model & Trim Level:
    88 89 93 95 96 Aerostars
  4. PHaTGRoB

    PHaTGRoB Active Member

    Joined:
    January 31, 2010
    Messages:
    224
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Ruthin, North Wales, UK
    Year, Model & Trim Level:
    Green '99 North Face
    Welcome. Sounds like a blocked transmission cooler. I had this with an '89 Scorpio, but only when towing. The auxilliary cooler put in by the previous owner was plumbed in back to front and had a check valve stopping the flow. The first time it happened, the front of the caravan was stained red with fluid! You say the cooler has been flushed, suggesting that it is clear and free flowing. Was this the radiator of oil coller or both. Maybe there's a problem with the pipework or connectors causing insufficient or total loss of oil flow. GRoB.
     
  5. rich uk

    rich uk Active Member

    Joined:
    September 17, 2007
    Messages:
    912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    surrey
    Year, Model & Trim Level:
    1998 sohc 150k Purple LPG
    Trans fluid level ok ? will dump out the top if theres too much in there
    ,as Grob says you might need to pop off a cooler pipe at the front (easy job ) to check flow is ok and look for water in the fluid

    let half a litre out in a bottle and have a look

    good luck

    rich
     
  6. explorer1107

    explorer1107 New Member

    Joined:
    June 16, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Bournemouth UK
    Year, Model & Trim Level:
    99 4.0lt v6
    Transmission probs

    Hi guys thanks for your replys, I hope I have found the problem, a leaky radiator, there isn't enough water to cool the transmission fluid, fixing leak and hope to post shortly
     

Share This Page







We Support Our Troops!