Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Wacky HVAC

Discussion in 'Stock 2011 - 2019 Ford Explorer Discussion' started by JCNTX, December 5, 2017.

^^Searches ExplorerForum.com^^





  1. JCNTX

    JCNTX New Member

    Joined:
    December 5, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    So, I took my 2013 Explorer in for an exhaust leak which was a Ford recall. When I got it back the HVAC started acting weird. The modes change without being touched. It switches from defrost to AC to feet and sometimes the temperature changes. I've had it back twice and finally took it to another Ford house. After they ran diagnosis said that it was not giving an error code and could not fix it. Now what?????
     
    Last edited: December 6, 2017
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. sheltonfilms

    sheltonfilms Active Member

    Joined:
    June 9, 2010
    Messages:
    899
    Likes Received:
    62
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    Hoover, AL
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Limited 3.5L
    • Thanks Thanks x 1
  4. peterk9

    peterk9 Staff Member Moderator Elite Explorer

    Joined:
    December 28, 2010
    Messages:
    24,358
    Likes Received:
    1,100
    Trophy Points:
    143
    City, State:
    Ottawa, Ontario area
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Explorer Platinum
    Callsign:
    VE3
    Welcome to the Forum.:wave:
    As sheltonfilms mentioned, the issue is likely due to the work your original dealer performed so it should be up to them to check this out and make it right.
    Also, did you leave something out in a sentence in your post. "After they ran diagnosis said that it was but giving an error code and could not fix it."

    Peter
     
  5. JCNTX

    JCNTX New Member

    Joined:
    December 5, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    Yes, Should say NOT giving an error code. The problem seems to be that it is not consistently doing this unusual thing and not registering in their computer system as an error. I'm really frustrated, because to replace the computer system would cost upwards of $1000.
     
  6. thefranchise713

    thefranchise713 Well-Known Member

    Joined:
    April 22, 2016
    Messages:
    1,244
    Likes Received:
    153
    Trophy Points:
    83
    City, State:
    Buffalo, NY
    Year, Model & Trim Level:
    '18 Toyota Prius Prime
    Pull the battery cable for a few minutes, re-attach.

    Are the control displays changing with the changes in the climate settings? Or are the settings staying fixed but it's changing anyway?
     
  7. JCNTX

    JCNTX New Member

    Joined:
    December 5, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    There really is no rhyme or reason as to how it changes. Maybe once on an hour or sometimes 50 times in a minute! It makes the touch tone noise. Sometimes it changes modes and other times it even changes the temp. Crazy.
     
  8. sheltonfilms

    sheltonfilms Active Member

    Joined:
    June 9, 2010
    Messages:
    899
    Likes Received:
    62
    Trophy Points:
    38
    City, State:
    Hoover, AL
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Limited 3.5L
    Take it back to the dealer. They messed with it and now it doesn't work correctly. The need to correct it on their dime.
     
  9. Pete165

    Pete165 Member

    Joined:
    June 21, 2013
    Messages:
    68
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Chicago Burbs
    City, State:
    Illinois
    Year, Model & Trim Level:
    2017 Sport
    I know is sounds stupid.. but make sure those buttons on the the sony console are clean, and you don't have a usb/phone charging cable hanging against it. Those capacitive buttons were really sensitive in my '13. This exact thing happened to me twice. Once when I changed the oil and had some left on my hands, and the other when I had my phone charging while in a cradle and the cord was hanging down over the buttons on the sony unit.
     
    • Like Like x 1
  10. JCNTX

    JCNTX New Member

    Joined:
    December 5, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    Thank you. It doesn't sound stupid bc I'm desperate. Lol. It's going back in the shop next Tuesday. This is getting old.
     
  11. JCNTX

    JCNTX New Member

    Joined:
    December 5, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    City, State:
    Texas
    Year, Model & Trim Level:
    2013 Explorer Limited
    So, the mystery is solved. Seems that the phone plug in the storage area next to the SD card and audio jacks interferes with the sync system. Moved everything back to the console and viola... Hasn't happened since. Thank you so much.
     

Share This Page







We Support Our Troops!