Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

What's this noise?

Discussion in 'Stock 1995 - 2001 Explorers' started by bigred4x4, May 13, 2018.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. bigred4x4

      bigred4x4 Off-road enthusiast Elite Explorer

      Joined:
      October 6, 2008
      Messages:
      753
      Media:
      14
      Likes Received:
      75
      Trophy Points:
      28
      Location:
      Va
      City, State:
      chesapeake virginia
      Year, Model & Trim Level:
      '96 xlt 4x4
      Ok 96 explorer 4.0 started making a rattling noise about two weeks ago sometimes it'll do it in park sometimes not ,does it at low idle under load, no driveability issues but it concerns me hopefully it's not yet again another tranny issue that would make 4 tranny pulls in three years!!!! Also concerned about rod knock but the oil pressure is in spec and it comes and goes so I don't know hopefully it's Something fairly simple what do you think??

       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself, and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. Redmanss

      Redmanss New Member

      Joined:
      March 30, 2018
      Messages:
      35
      Likes Received:
      8
      Trophy Points:
      8
      City, State:
      Wyoming
      Year, Model & Trim Level:
      '97 Exp Sport 4WD 4.0 OHV
      I had an '04 that was making a similar noise, it was the cats going south.
       
    4. bigred4x4

      bigred4x4 Off-road enthusiast Elite Explorer

      Joined:
      October 6, 2008
      Messages:
      753
      Media:
      14
      Likes Received:
      75
      Trophy Points:
      28
      Location:
      Va
      City, State:
      chesapeake virginia
      Year, Model & Trim Level:
      '96 xlt 4x4
      Man I hope so it kinda needs new cats any way I'll probably start there and see if that fixes the issue that would also explain a few other minor problems I've been experiencing.
       
    5. bigred4x4

      bigred4x4 Off-road enthusiast Elite Explorer

      Joined:
      October 6, 2008
      Messages:
      753
      Media:
      14
      Likes Received:
      75
      Trophy Points:
      28
      Location:
      Va
      City, State:
      chesapeake virginia
      Year, Model & Trim Level:
      '96 xlt 4x4
      Plus I did have some fuel/air issues for awhile about a year ago and the last time I had the exhaust apart it was straight solid black all through everything , so I feel better that it's probably not a flexplate or rods, valves,,etc

      It started surging alittle yesterday at light throttle and also a random high idle right before I took the video it also stumbles a bit under very light acceleration the noise comes and goes, sometimes it's barely noticeable just a tick here and there and sometimes it sounds like it's going to throw a rod or shear off the flex plate haha all things pointing to bad cats I hope makes a lot of sense now.
       
    6. njtinman2001

      njtinman2001 New Member

      Joined:
      December 5, 2014
      Messages:
      9
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      1
      City, State:
      Harmony twp NJ
      Year, Model & Trim Level:
      1997 ford explorer
      did you check your torque converter nuts?
       
    7. Mbrooks420

      Mbrooks420 High Voltage. Elite Explorer

      Joined:
      February 2, 2002
      Messages:
      7,433
      Media:
      4
      Albums:
      1
      Likes Received:
      511
      Trophy Points:
      133
      City, State:
      Erie, Pennsylvania
      Year, Model & Trim Level:
      1998 Mountaineer AWD
      What did you check the oil pressure with? A real mechanical gauge? Is the CEL on?
       
    8. bigred4x4

      bigred4x4 Off-road enthusiast Elite Explorer

      Joined:
      October 6, 2008
      Messages:
      753
      Media:
      14
      Likes Received:
      75
      Trophy Points:
      28
      Location:
      Va
      City, State:
      chesapeake virginia
      Year, Model & Trim Level:
      '96 xlt 4x4
      Ok, so, no CEL, i have a mechanical autometer oil pressure gauge on my A pillar that's tee'd into the pressure Port on the block, today I changed the belt tensioner because a noise, well more like a horrible racket it started making and I thought that might of been the noise all along, then 10 minutes later my blower motor gave out after making some noise havnt heard any abnormal noises since the belt tensioner was replaced and the AC is off then again I only drove maybe 15 miles today after repairs I'm crossing my fingers on this one if the original noise comes back I'm back to square one.
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!