Dismiss Notice



Register Today It's free! This box will disappear once registered!

Wont go into 4x4

Discussion in 'General Explorations!!' started by 93GreenX, October 8, 2002.

  • Searches ExplorerForum.com
    1. 93GreenX

      93GreenX New Member

      Joined:
      August 9, 2002
      Messages:
      46
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Florida
      Year, Model & Trim Level:
      93 XLT
      My 93 has the electronic pushbutton transfer case switches on the dash. It never worked right, but now it wont even into 4 wheel drive or low range. What could be broken? Would it be the switch or something else?

      It was hardly ever used,

      Any thoughts would be appreciated,
      Denny
       
    2. Support EF

      Join the Elite Explorers for $20

      Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no ads, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.


      to hide adverts.
    3. BradE.

      BradE. Active Member

      Joined:
      July 25, 2002
      Messages:
      873
      Likes Received:
      1
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Cincinnati, OH
      Year, Model & Trim Level:
      1997 XLT 4x4
      Could be a stuck piviot bolt in the T-Case. I would drain and refill the fluid (fresh fluid never hurts) and give that sucker a nice wack on the side with a rubber mallet! It sounds stupid but it usually does the trick for getting it unstuck.

      Good Luck! :)
       
    4. Crankcase

      Crankcase Moderator Emeritus Moderator Emeritus

      Joined:
      September 29, 2001
      Messages:
      9,284
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      46
      City, State:
      Vancouver B.C, Canada
      Year, Model & Trim Level:
      1992 XL Ex-Police
      What does it do when the button is pressed? Does it even make any clicking noises or anything?
       
    5. 93GreenX

      93GreenX New Member

      Joined:
      August 9, 2002
      Messages:
      46
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Florida
      Year, Model & Trim Level:
      93 XLT
      Absolutley nothing happens. I pushed the button several times around the house a few minutes ago and nothing. None of the indicator lights by the button or the dash came on, no noises from the t/c or anything at all.

      Something in the switch maybe?

      Is it something that can b e fixed at home?
       
    6. rocco123

      rocco123 Active Member

      Joined:
      February 24, 2002
      Messages:
      846
      Likes Received:
      6
      Trophy Points:
      28
      City, State:
      Endicott, NY
      Year, Model & Trim Level:
      1994 XLT & 2002 Limited
      Pull the electric motor on thr transfer case. No big deal ..really. Just afew bolts. Observe the position of the drive end of the servo. Now turn on the ignition, not to start, just so you have power. Have someone push the 4WD button. The motor should run for just a second ( to engage the tranny if it were bolted on). If the motor doesn't run, it may be bad or not getting power. If it does run, you have a mechanical problem, most likely in the hubs. This little test will at least help troubleshoot the problem. I would also check that the motor has some torque to it by inserting a slotted screwdriver into the drive end and seeing if you can ho,ld the motor from turning it.
      Before reinstalling the motor, make sure it is in the same position as when it was removed.
       
    7. Ex95XLT

      Ex95XLT Rollin on Dubs

      Joined:
      November 12, 2001
      Messages:
      437
      Likes Received:
      0
      Trophy Points:
      0
      City, State:
      Vineland
      Year, Model & Trim Level:
      98 EB
      i had problem with my 4low and than talked to jason about it and he said that i hadda hold brake when i put it in 4lo as well as being in N...works everytime now that i hold break. just a suggestion
       

    Share This Page







    We Support Our Troops!