Dismiss Notice



Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Xeek's '91

Discussion in 'Explorer Registry' started by Xeek, May 16, 2010.

^^Searches ExplorerForum.com^^



Do Not Sell My Personal Information



  1. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    my white 1991 explorer xlt 4wd. bought it 3/19/2010. first vehicle ive ever owned.


    3.19.2010 - starting out
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    need to fix these
    [​IMG]
    [​IMG]



    things ive done:

    5.1.2010
    new rearview
    [​IMG]
    [​IMG]

    new cupholder
    [​IMG]
    [​IMG]



    5.4.2010
    new fogs
    [​IMG]
    [​IMG]



    5.7.2010
    new grill
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    5.8.2010
    painted headlightdoors black
    [​IMG]

    the starter also went out on me. truck is down for now



    5.10.2010
    out starter out. thanks jd
    [​IMG]
    new starter
    [​IMG]
    installed
    [​IMG]



    5.13.2010
    painted grille black
    [​IMG]



    5.14.2010
    brush guard/bull bar, also removed the valance. makes it look higher without it
    [​IMG]



    5.17.2010
    best addition ever, explorerforum plate frames and a sticker
    [​IMG]



    5.18.2010
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    6.4.2010
    clear turns/corners and amber bulbs
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    6.17.2010
    replaced drivers door handle
    [​IMG]
    [​IMG]



    6.22.2010
    replaced engine coolant temperature sensor (cel)
    replaced temperature sending unit so my guage works now (need it in this heat)



    6.24.2010
    new KKM intake
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    8.19.2010
    train horns and flowmaster 50 suv kit(sounds a little to low but i still like it)

    exhaust
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    train horns
    [​IMG]
    [​IMG]
    ^left compresser - right air valve
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    sound clip. does no justice, much better in person
    http://s141.photobucket.com/albums/r44/xeeky/?action=view&current=DSCN1434.mp4



    10.11.2010
    cherrybomb glasspack 18"
    [​IMG]
    [​IMG]



    11.07.2010
    loud rattle i was hearing? heat sheild on top of the 2nd cat came off and wedged itself from falling.

    also took the glasspack off, no muffler. pipe stops right before it would be at
    http://s141.photobucket.com/albums/r44/xeeky/?action=view&current=nomuffler.mp4



    11.14.2010
    gave myself an oil change. mobil 1 synthetic, k&n filter



    11.22.2010-11.23.2010
    ive always had a bogging/no get up and go on a cold start. so i went ahead and tried this: http://ford40.com/sputtering.shtml

    left it to soak all night, dried today. there was some dirt/dust on the filaments. put it back in today along with a new maf from a cobra.
    not only was there no more bogging when cold, i didnt have the slow response/bog related to having my battery unplugged and it relearning itself either.

    i reccomend doing this if you have probs and notice the maf filaments are dirty.

    the new maf sensor:
    [​IMG]


    and the painted area behine the grille:
    [​IMG]

    i will be painting the grille, bull bar, front bumper, rear bumper all with bedliner.
    and at some point paint along the sides of the truck following the top of the bumper line in bed liner



    11.24.2010-11.28.2010
    bed lined front bumper, rear bumper+rear sides, grill, and re-added wal-mart lights.
    took off the hitch that was attached the the bumper also.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    12.20.2010
    [​IMG]
    [​IMG]



    01.22.11 - clearance lights. LED, 13 per light, 65 total. very bright.
    [​IMG]
    [​IMG]



    3.27.2011
    so after 3 months of the engine overhaul, its finally back in, finished, and fired up at 11.47pm! after fixing the inertia switch(oddly popped out), it fired right up, no problems!
    link to build thread: http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=302553

    video of its first start up




    4.20.2011
    2nd aux tranny cooler
    [​IMG]

    pcv filter.
    [​IMG]



    5.30.2011
    '99 8.8, aussie, 3.73, soa
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    9.4.11
    non ac box conversion
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    9.22.11
    4" rough county lift and swap to 3.73 gears
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    10.1.11
    f150 tow hook
    [​IMG]
    [​IMG]



    10.9.11
    15x8 creager soft 8s put on my 32x11.5 bfgs
    [​IMG]



    10.16.11
    class V tow hitch
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    12.31.11
    drivers window motor damage. so nice to have a working window
    [​IMG]



    1.7.12
    f150 seats to bring it to 5.5" lift
    project #1 completed.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    4" + f150 seats + fa400 arm + unsettled suspension = this angle.
    [​IMG]



    1.7.12
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]



    1.14.12
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Last edited: March 10, 2012
  2. Support EF

    Join the Elite Explorers for $20.

    Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see practically no advertisements, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.



  3. Sams01XplrSprt

    Sams01XplrSprt Southern Cali Explorer

    Joined:
    November 14, 2004
    Messages:
    14,262
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Newport Beach California & Bay Area California
    Year, Model & Trim Level:
    2001 Sport (sold)
    nice x u got there
     
  4. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
  5. Foxracin

    Foxracin Well-Known Member

    Joined:
    August 29, 2008
    Messages:
    1,081
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Mount Holly, NC
    Year, Model & Trim Level:
    1991
    Looks good man. I got the same sticker and plate frame on mine. lol
     
  6. Tbars4

    Tbars4 Moderator Emeritus Elite In Memoriam

    Joined:
    March 4, 2007
    Messages:
    26,515
    Media:
    4
    Likes Received:
    58
    Trophy Points:
    78
    City, State:
    anaheim hills,california
    Year, Model & Trim Level:
    95 ranger 4x4/ 91 X 4x4
    ...Your moving right along and the swag looks sweet on your X...:biggthump
     
  7. Vargas

    Vargas Active Member

    Joined:
    December 3, 2004
    Messages:
    295
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Seattle, WA
    Year, Model & Trim Level:
    '94 EB & two '00 XLT
    Quick, find that Ex some door cards.
     
  8. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    6.4.2010
    clear turns/corners and amber bulbs
    [​IMG]


    do i possibly have a bodylift? in that pic above and in the updated first post of the lights you can see my bumper has a gap between it. my rear bumper does to
     
  9. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    anyone think theres a bodylift or have i never noticed all of em have a gap?


    pulled codes today,
    KOEO:
    11. System OK
    CM 14. Ignition pickup (PIP) was erratic - Ignition Systems

    KOER:
    21.Engine Coolant Temperature (ECT) sensor out of range - ECT



    for 14, i do have acceceration probs when cold, sometimes when warm if i gun it more. would cleaning the maf sensor help? i saw something about cleaning it to help hesitation, sputtering (http://ford40.com/sputtering.shtml)

    for 21, i did just buy a new sensor today actualy, my temp guage doesnt work at all, at or a little past C, never moves at all
    gonna try and install it along with a new thermostat tomorrow. would that fix the guage(if its not the guage itself) or is it another part?
     
  10. jaschlum

    jaschlum Active Member

    Joined:
    January 13, 2010
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    Kenmore , WA
    Year, Model & Trim Level:
    1992 Explorer XLT
    nice ex you got there!
     
  11. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    6.17.2010
    replaced drivers door handle
    [​IMG]
    [​IMG]



    6.22.2010
    replaced engine coolant temperature sensor (cel)
    replaced temperature sending unit so my guage works now (need it in this heat)



    6.24.2010
    new KKM intake
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  12. red.EDDIE.4x4

    red.EDDIE.4x4 Active Member

    Joined:
    May 26, 2009
    Messages:
    705
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    18
    City, State:
    Tulsa, Oklahoma
    Year, Model & Trim Level:
    '93 Eddie Bauer 4x4
    you X looks great. i like the grille!
    you should paint everything behind the grille flat black so it doesnt show up as much.

    also on a side note... ive been looking for the same lights you have under your bumper so i can put them in the little cut out in the middle of the bumper, where did you get yours?
     
  13. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
  14. jd4242

    jd4242 Explorer Addict

    Joined:
    October 15, 2008
    Messages:
    10,809
    Likes Received:
    281
    Trophy Points:
    113
    City, State:
    va beach
    Year, Model & Trim Level:
    92explorer&94 ranger
    Did you replace your maf too or just the filter?
     
  15. IZwack

    IZwack Moderator Emeritus

    Joined:
    February 5, 2003
    Messages:
    21,772
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    68
    City, State:
    Germantown, MD
    Year, Model & Trim Level:
    1998 Ford Explorer
    DO you, by any chance, have a pink camera? :p:

    [​IMG]
     
  16. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    jd- just filter. ill upgrade maf, tb and tubing later on


    IZwack- its purple
     
  17. 4x4troy

    4x4troy Active Member

    Joined:
    October 12, 2009
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    middleburg,fl
    Year, Model & Trim Level:
    99 xlt 5.0 awd
    very nice job so far,nice x
     
  18. Joe Dirt

    Joe Dirt Explorer Addict

    Joined:
    October 4, 2007
    Messages:
    13,404
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    0
    Year, Model & Trim Level:
    07 Camry
    Looks really good! :thumbsup:
     
  19. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    got a problem here. about a week after i took the door panel off to replace the broken handle and screw in the speaker that for some reason had no screws holding it in when i got it :/
    anyway now my drivers window acts funny. wanted to know if its the regulator or the motor. all the other windows are ok, besides the back 2 being slow since i got the truck

    video: http://s141.photobucket.com/albums/r44/xeeky/?action=view&current=DSCN1384.mp4

    when all the way up/down it continues it try and move(the sound you hear) even though the windows all the way up/down and shouldnt do anything at all



    one more thing. the emblem on the hatch that says explorer, is it glued on or is there bolts on the inside holding it on. just asking before i try and remove it
     
  20. Doomie17

    Doomie17 Active Member

    Joined:
    August 24, 2007
    Messages:
    215
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    City, State:
    harford county, md
    Year, Model & Trim Level:
    04 limited, 93 xlt
    inside the window motor there are little plastic guess u can call them bearings but they are probally shot and need to be replaced
     
  21. Xeek

    Xeek Elite Explorer

    Joined:
    March 21, 2010
    Messages:
    2,981
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    48
    City, State:
    Virginia Beach, VA
    Year, Model & Trim Level:
    1991 xlt
    im starting to plan for yanking the engine out. what parts should i most likely replace?
    i was told my passenger header was rusted through. so thats 1
     

Share This Page







We Support Our Troops!