Search results | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

Search results

  1. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    Just an update, I replaced my upper and lower intake manifold gaskets. The lower ones were definitely shot and the upper ones weren't far behind. I zipped it all back together tonight and started her up. She had a tough time at first crank because it was sitting for over a week and I had the...
  2. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    I'm glad someone else is seeing the same issue and I'm not going crazy. I've let it be many mornings and just let it do it's thing, but I'm worried it's going to get worse when it gets colder out. It will be my winter beast mainly. I get no white smoke, milky oil, or bubbles in the radiator, so...
  3. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    Never heard of that. Would I be able to confirm that with the upper and lower intake manifolds off? Or how could I?
  4. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    Bump - Any thoughts??
  5. A

    Rear Defrost Relay Location

    Where is the rear defrost relay located in a 2000 EX? Is it in the auxiliary relay box by the gas pedal? I believe it may be bad. I have a rear defrost fuse that keeps blowing in the power distro box when I replace it with a new one, but it only blows when I press the defrost button. I checked...
  6. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    Yes, it's only throwing the P0036 B1S2 heater malfunction code. I have scan software I use and it doesn't see any other issues. That's what my new O2 sensor is going to fix, and since it's downstream it wouldn't be related to this issue. All four O2 sensors were replaced in 2012 according to...
  7. A

    How many miles on your 2ND GEN EX?

    I just rolled over 230,000 miles on my 2000 Explorer EB edition 4.0 SOHC. Original engine with a rebuilt trans about 5 years ago. She looks real good and is running strong!
  8. A

    Cold Start - Low/Rough Idle and Bucking

    Hey all, So I've been doing a ton of reading on the issue I've been having, and haven't really found the solution yet. I have a 2000 EX EB 4.0 SOHC with 230,000 miles with rebuilt transmission. Was very well maintained. On cold starts only (1st start of the day), my truck has a really low idle...
  9. A

    2000 Explorer Rattle?

    So I may have the infamous timing chain/guide rattle. I have the v6 4.0 SOHC, with 229,000 miles. The odd thing is, the sound is not very loud, but I can definitely hear something. It's more prominent/louder when the RPM is lower than 900 and when coming to a stop while driving (I have an...
  10. A

    Bad O2 sensor?

    So an OBD-II to USB connector off of Amazon will work as long as I download the software on my laptop?
  11. A

    Bad O2 sensor?

    Hey all, When I first got my 2000 Explorer EB last week, it had the check engine light on. Got it checked out, it said bad o2 sensor. So before I replace it I wanted to do my weekend fixes first. When I changed out the fuel filter, that made the check engine light go away. A day later, the...
  12. A

    2000 Explorer Rough Idle

    No codes, except my check engine came back on after it went away yesterday. It's the O2 sensor again. When I replaced the fuel filter it went away, but it came back, so I'm not sure if it's broken and temporary came back or what is with that. But I tested the voltage on the TPS and MAF and I got...
  13. A

    2000 Explorer Rough Idle

    I tried to unbolt the TPS sensor, but the phillips screws are stuck. Maybe I'll try some PB blaster. I will also properly check the voltage later when I get home for both the MAF and TPS sensor, as I was doing it wrong yesterday.
  14. A

    2000 Explorer Rough Idle

    Hey all, So I've been trying to track down the rough idle issue with my 2000 Explorer EB. I think I need to replace the IAC valve. What it does is in the morning at initial start-up, the idle sits low and is erratic (jumps between 400-1100) and it slightly shakes the vehicle because of the...
  15. A

    Newly Obtained 2000 Explorer Eddie Bauer

    Hey all, So I just got a 2000 Explorer Eddie Bauer edition yesterday. It runs pretty good and has 229,000 miles with a completely rebuilt transmission from 5-6 years ago. I just wanted to introduce some issues I've been finding and where I should go with it. First and foremost, , at cold...
  16. A

    New Member from Virginia!

    Hey all! My name is Anthony, and I'm happy to now be a part of this forum. I've read some great stuff already, and you all seem so helpful. I will definitely be visiting and posting often for help. Thank you all in advance! So, I've been busy the past few days with going back and forth with...
Back
Top