Search results | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

Search results

  1. N

    1997 Exporer start and dies right away do not start

    sounds close to what my 5L was doing. read my thread. try disconnecting your MAF and see if it will start and idle with the MAF disconnected.
  2. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Mostly Resolved, 1 little item left: 97 5-L Starts, immediately dies As I said in previous post, my truck is back on the road. Seems to run well and idles smoothly after a short warm up. But cold starts (overnight) are still very bad. Idles for 30 seconds or so then starts to die. If I keep...
  3. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    My Explorer is back drivable again. It ran pretty poorly at first but after letting it idle for 20 minutes it started and drove well. This morning I put about 26 miles on it and it ran smooth and with about the same power as I remember it having. The only problem left is cold starts. When I...
  4. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Turns out there was a short in the harness 'upstream' of the 1" I cut away. The wire insulation is starting to harden and crack and my moving it around caused some uninsulated contact between the 12V power wire and the main ground wire. I cut the harness further back to get away from the...
  5. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Yep. Going to dismantle all my work and check it out. The harness isn't new - I meant that the new connector came with leads already attached. So I cut the old connector off the engine's harness, about 1" back from the connector to get to "clean wire" and soldered the new connector's leads to...
  6. N

    PCM Maxi-Fuse (30A) Blowing

    Anyone know what can cause the PCM Maxi-Fuse to blow? I have a previous thread having to do with my 97 XLT 5.0 not wanting to run. I got to this point with help from the forum and would appreciate some more: * I decided to disconnect the MAF connector. With the connector off, the engine...
  7. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    I decided to disconnect the MAF connector. With the connector off, the engine started right up and idled smoothly. It wouldn't take much throttle, but that was not unexpected. I noticed that a couple of the connector wires were bent "funny" and checked them but they seemed to conduct OK...
  8. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Fuel Filter replaced at same time as new Fuel Pump. During the few seconds it's running the CEL is OFF. When engine dies, CEL comes on (steady). The truck is parked level. There's a total of 4 gallons of fresh fuel in the tank I know about (I put them in there from a jerry-can), there may be...
  9. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Yes, when it dies the CEL comes on.
  10. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    trying to bump up to see if I can get any help/suggestions...
  11. N

    97 5-L Starts, immediately dies

    Update: I replaced the fuel pump with a new Delphi. Fuel pressure with engine off is about 20PSI, and for the few seconds that the engine idles it is about 40 PSI. Fuel flow is good. Idles smooth, then dies after a few seconds of idling. CEL is on with KeyOnEngineOff. CEL goes out...
  12. N

    New Tips for coolant hose replacement.

    I got away with just rotating the oil cooler. So far, ~1100 miles, no leaks. Yes you can get the console cover in Tan from Ford dealers but it was really expensive. I took mine off (three screws at the back of the cover hold the hinge on), took it to a local auto upholstery shop that does a...
  13. N

    New Tips for coolant hose replacement.

    Water Pump to oil cooler hose Great post. I'm in the midst of replacing a leaky radiator and decide to change the hoses while I'm at it. Figured out that the oil cooler needs to move but couldn't find a 12mm bit; I'll check Pep Boys, etc. tomorrow as well as for the hoses. I'm a little...
Back
Top