Search results | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

Search results

  1. RickMar

    Lincoln Town Car Ruff Idel "Ghost"

    I'll give it a shot, hopefully that is the problem. When the engine is cold it runs smooth... when it starts to warm up is when the misfiring starts to happen. Thank you BrooklynBay I appreciate your help very nuch. Rick
  2. RickMar

    Lincoln Town Car Ruff Idel "Ghost"

    Hi BrooklynBay, Thank you for the info on the moving of my post. I do not have a check engine light on at all, wish I did so I could go right to the source. Seems like it misfires randomly (Strange). At 60 MPH it will run smooth then misfire a little and back to smooth. Then it will misfire...
  3. RickMar

    Lincoln Town Car Ruff Idel "Ghost"

    Hi, Thank you for taking the time to read this post. I have a 2001 Lincoln Town Car w/4.6 V8 The idle is ruff then smooth back and forth. It seems that it idels smooth until it gets warmed up. I can not understand why it would be running smooth then ruff, it is a mystery to me. Any...
  4. RickMar

    Rear differential remove and replace - 99 Mounty

    Hi, I have a 99 Mercury Mountaineer in need of a rear differential replacement. I do understand the importance in replacing with the same gear ratio. I am pretty sure the gear ration is 3.73 I am just looking for any tips or precautions in doing this myself. Over the years I have done just...
  5. RickMar

    SeaFoam "No Smoke"

    Thank you for taking the time to read this message. I recently purchased a can of seafoam. I snooped around the neighborhood looking for a secluded place to let the seafoam "smoke show" shake up the neighborhood. I have seen videos of seafoams smoke show which looked like a smoke screen...
  6. RickMar

    Zero oil pressure 80 MPH ?

    Hi - Hitchhikingmike I have a V8 5.0L (302 cu. in.) Rick
  7. RickMar

    Zero oil pressure 80 MPH ?

    Thanks again ... The old timers do know a lot of tricks that work great but I think I'll go with the SeaFoam. I appreciate the info. SoNic67... good luck with the CEL I hope it is not a major problem. Thanks again for the info, I appreciate it. Rick
  8. RickMar

    99 Mounty 5.0L 220,000+ miles exhaust problem

    Hi, Thank you for taking the time to read this thread. I have a 99 Mountaineer 5.0L w/ 220,000+ miles on the clock. When it is cold I can hear this loud exhaust noise like a front pipe with a hole in it. When it warms up it is no longer there, the exhaust is normal and quiet. It seems...
  9. RickMar

    Zero oil pressure 80 MPH ?

    Thank you all the the replies, I appreciate it very much. Yes ...the oil is filled to capacity.. actually a bit over. I have 220,00+ miles on the clock so I am leaning toward the advise of SoNic67. It makes perfect sense, the passages have seen a lot of oil over the past 11 years...
  10. RickMar

    Zero oil pressure 80 MPH ?

    Hi, Thank you for taking the time to read this thread. Many of us know of the infamous oil pressure sending units that have spooked many Explore and Mountaineer owners for years when the gauge indicated "Zero" or did other strange things. Well as usual the leaves "Fall" and the Explorers and...
  11. RickMar

    How many miles on your 2ND GEN EX?

    1999 Mercury Mountaineer 5.0L 220,000+ miles :) Rick
  12. RickMar

    99 Mounty camshaft position sensor removal ??

    Thank you muhl5443, I appreciate your help. I had a feeling there was another bolt hiding around there somewhere. Rick
  13. RickMar

    Camshaft position Sensor?? Cheap tool works wonders

    Are you hearing chirps, and squeaks or sounds like a loose belt there one minute and gone the next? It could be coming from your camshaft position sensor. The way to know without any doubt is to cut a short 2 foot section from a wooden broomstick handle. When the elusive noise begins make all...
  14. RickMar

    99 Mounty camshaft position sensor removal ??

    Hi, Thank you for taking the time to read this post. I have a 1999 Mountaineer 5.0L in need of a camshaft position sensor change. I found a 99 Mounty w/5.0L engine sitting in a local junk yard. I removed the coil packs and any other items in the way to get a clear shot at the (1) 13mm...
  15. RickMar

    99 Mounty 5.0L Replaced spark plugs - Runs Poor

    Hi Buckeem; I did some asking around and Internet searches for information. When the plugs are installed at the factory the plugs go in as "Banks" AWSF32E cylinders 5-6-7-8 and AWSF32EG cylinders 1-2-3-4. I read somewhere it was something to do with the firing of the engine every other...
  16. RickMar

    1999 Mountaineer Camshaft Position Sensor 5.0L

    A BIG THANK YOU Fifepop5 for the information and the link, I appreciate your help very much :salute: Rick
  17. RickMar

    1999 Mountaineer Camshaft Position Sensor 5.0L

    Thank you for taking the time to read this post. I am quite sure I read in this forum not too long ago about a chirping, squeaking etc sound that was difficult to track down and to check the Cam Position Sensor . My hat goes off in appreciation to the writer of that posting, he/she was right...
  18. RickMar

    99 Mounty 5.0L Replaced spark plugs - Runs Poor

    Thank you everyone for all the help, I appreciate it. CELLY - Thank you for the diagram, I am going to keep one in my glove box too (Excellent)
  19. RickMar

    99 Mounty 5.0L Replaced spark plugs - Runs Poor

    Thank you for taking the time to read this post. I replaced the spark plugs in my 99 Mountaineer 5.0L with 205,000+ miles. Believe it or not the Mounty was running just a little bit ruff at idle. I had plenty of power and smooth acceleration. Now and then, just to clear it out (I could wind it...
  20. RickMar

    Used Plugs ?

    Thank you IMP for the information. it now makes sense. Rick
  21. RickMar

    Slight knock @ startup. 98 w/ 5.0L

    Hi Eric, I read somewhere (possibly here) that a knocking, squeaking, chirping sound that is very difficult to pinpoint could be the cam position sensor. I guess the bearing bombs out after awhile. Better to catch it now before old man winter visits and you'll be fixin' it in zero temps :mad...
  22. RickMar

    Transmission slipping?

    Hi Drew, If you have done the routine transmission maintenance, I figure at 143K you still have 50K to go before the headaches start. Check the fluid and see if it is discolored or smells burnt. If you have a TACH you could easily see the slippage of very rapid RPM changes throughout the...
  23. RickMar

    Used Plugs ?

    I was stumbling around a junk yard yesterday and I saw a Mounty with a 5.0L engine. I looked through the wheel well and everything looked new. Just for the heck of it I pulled a spark plug...excellent condition!! I pulled the other 7 plugs all in the same condition. I was looking through my...
  24. RickMar

    Aldive passed away

    Sincere condolences to Al's family and friends. My prayers for all close to Al, may god give you strength through these difficult times. Rick - Massachusetts
  25. RickMar

    Obd-ii p0442

    Thank you Thunderhorse for the reply. :thumbsup: Well I guess it is time for me to get a new gas cap. Thanks again, Rick
  26. RickMar

    Obd-ii p0442

    I have been going insane trying to clear an emissions code P0442. I have information that the D.P.F.E. sensor is usually the problem...sometimes just the gas cap. I install another DPFE sensor, disconnect the neg on the battery...wait 1 minute and hook the battery back up. When I start the...
  27. RickMar

    1999 mounty 5.0l - 200,000 mile tune-up

    I am getting ready to do a tune up on my 1999 Mercury Mountaineer 5.0L. I have 200,000 miles on it and figured it is about time. I remember years back before electronic ignition when a tune up would consist of spark plugs, Points and condenser, rotor, distributor cap, sometimes wires and a...
  28. RickMar

    Blue Devil Head Gasket Sealant

    Blue Devil for Engine sealant... Red Devil for A/C sealant http://www.youtube.com/watch?v=dBVTrKRL3J0&feature=related Blue Devil sealant demonstration http://www.youtube.com/watch?v=J-24QDGXb-c&feature=related I have heard Blue Devil does work.
  29. RickMar

    Blue Devil Head Gasket Sealant

    I have heard from different sources Blue Devil does work. There are some videos on YouTube about Blue Devil worth checking out. Just use the keyword Blue Devil Good Luck, Rick
  30. RickMar

    A/C Clutch going on and off

    Firepop5 pointed you in the right direction. Just pop off the compressor's electrical connector and tape it up. Make sure it is not going to get in the way of anything and secure it to something with tape or a tie-back. Rick
  31. RickMar

    LED Lights in Insturment Cluster (Pics inside)

    Looks great King$nake !! real nice. Another thing I did that had a pretty cool effect was I replaced the overhead map lights and interior dome bulbs with the same SMD LED's. It takes just a minute to do. If you got your SMD LED's from that seller where I got mine they are quality LED's...
  32. RickMar

    2001 Town Car Transmission Problem

    Thanks BrooklynBay for the info, I appreciate it. I did call a place in my vacinity and they did mention they would need to run it through a scan. They said it could be a servo, electrical, a pump, a switch etc. From rebuilding engines, replacing rear ends to manual transmissions clutch...
  33. RickMar

    2001 Town Car Transmission Problem

    Hi; I have a 2001 Lincoln Town Car 4.6L 101,000 miles. I was driving down the highway around 60-65 MPH and all of a sudden it was like the transmission went into neutral. I made my way over to the breakdown lane and when I got to around 35-40 MPH I had power from the trans to the rear wheels...
  34. RickMar

    No/Low Oil Pressure

    I would say you are having an issue with your oil pressure sending unit. I have heard they are commonly known "to bite the dust". I have a 1999 Mountaineer 5.0L 186,000 miles and the same thing (except for the noise) happened to me about 3 years ago. At first I was a little on edge thinking my...
  35. RickMar

    Code P0442 - Replaced Purge Valve - ??

    Thank you very much for your reply. It is very helpful and very much appreciated. THANK YOU jremington59 :thumbsup:; Rick
  36. RickMar

    2001 Lincoln Town Car DPFE P0401

    Hi Jack; Good idea, I will checck out Rockauto.com and take a peak at what I'm looking for. It does have two vacuum lines running out of it. I thought I found it last night but I am pretty sure it was a purge valve. Thank you for the information, I appreciate it; Rick
  37. RickMar

    Can someone help me with this question.

    Hi Jremington59. Causes A code P0401 most likely means one or more of the following has happened: * The DPFE (differential pressure feedback EGR) sensor is faulty and needs to be replaced * There is a blockage in the EGR (tube), most likely carbon buildup * The EGR valve is faulty...
  38. RickMar

    2001 Lincoln Town Car DPFE P0401

    Hi; I took my wife's town car in for inspection. Now a big red "R" rejection sticker is on the windshield caused by code P0401 EGR Low Flow I have done a little research and have found that it could be a bad Differential Pressure Feedback EGR (DPFE) Sensor, which is a popular cause for the...
  39. RickMar

    Fog lights

    CTSPEED - The post above is the info you need thanks to TAXX /TAXMAN2K from this forum. I found it by SEARCH and KEY WORDS fog,fog lights etc. GIJOECAM and I are not trying to or intend to be annoying to you. GIJOECAM is correct on giving you advice to use the "SEARCH" It does make it a lot...
  40. RickMar

    Fog lights

    I had to go out this morning to do a few things. I tried the link http://www.explorerforum.com/forums/...24&postcount=4 over and over and continuously got the 404 PAGE ERROR. I got home, tried several times... WTF it still didn't work :splat: I knew I wasn't hallucinating when I first saw it on...
Back
Top