Search results | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

Search results

  1. R

    Starting issues

    Thanks, I will start working on this and fill in what I find...
  2. R

    Starting issues

    Anyone have any ideas to help me out...thanks
  3. R

    Starting issues

    It is a 1993 with 183,000 miles on it. I am not pulling codes because the check engine light is not coming on. Thanks!
  4. R

    Starting issues

    I have been having starting problems with my ex for the last month or so. I have researched on here but I am confused on what my issue is. When I go to crank my ex. it will turn over and the starter works fine but no ignition. I give it some gas and try it a few more times and it will crank and...
  5. R

    4x4 stopped working

    I a couple of rebuilds myself until I just broke down and bought a new motor! Which wasn't cheap but I don't have to worry about it anymore.
  6. R

    Throttle cable housing broke?

    Thanks again. I didn't figure it would be too difficult. I have emailed Torie and looking forward to getting it ordered and fixed!
  7. R

    Throttle cable housing broke?

    Thanks, Rick that is what I thought. One question, is it a difficult job? I have purchased from Torrie before and I will shoot him an email... Thanks again
  8. R

    Throttle cable housing broke?

    Well my gas pedal assemblt is not broken. My throttle cable is what is broken, are it pulled loose and into my firewall. I guess whatever holds my throttle connector broke? I would imagine that I need a new throttle cable, correct? Or can I just use my old cable and fix whatever held the...
  9. R

    Throttle cable housing broke?

    Any ideas on how to fix this? Thanks, I need the help
  10. R

    Throttle cable housing broke?

    My throttle has been getting stuck over the past week and today when it did it I pulled the throttle cable broke free from the gas pedal. Luckily I was near a station that could look at. Inside the cable housing had pulled through the firewall....is this possible? After tying a string on the...
  11. R

    Smoke under hood when starting

    Probably not a bad idea at this point
  12. R

    Smoke under hood when starting

    ok, I reversed and I know have no power too nothing where I had power before...I am confused??? Any ideas???
  13. R

    Smoke under hood when starting

    Thanks, and I agree with your assessment. I will give it a try and hopefully I didn't really mess up something
  14. R

    Smoke under hood when starting

    I believe I did. Obvious I know but for whatever reason I could have been wrong, that is why I was curious to which cable went where.
  15. R

    Smoke under hood when starting

    93 Explorer, Smoke under hood when starting..help, please I just tried to crank my 1993 Explorer and I got major amounts of smoke underneath my hood...uh oh!! I have disconnected my negative cable from my battery Just to fill you in, I have replaced my battery with a new one and then I...
  16. R

    93 won't start, new battery still will not start

    Just updated initial thread and moving to front
  17. R

    93 won't start, new battery still will not start

    I just replaced my battery cables within the last 6 months. I need to look at the starter solenoid and the starter connections. Thanks!
  18. R

    93 won't start, new battery still will not start

    It is an automatic. All instruments work as they should when I turn the key then I just get a "click"......
  19. R

    93 won't start, new battery still will not start

    *Updated* Still will not start!! 93 won't start, new battery still will not start My 1993 Explorer would not start so I took the battery out and had it tested and it tested bad. I replaced the battery and my explorer still will not start. Not sure what is going on! I don't believe it is the...
  20. R

    Idle problem..strange

    Thanks....I tend to suspect that it is the alternator since I have a 93 Explorer with close to 173,000 miles on it and I am still on my original alternator!! I don't guess I can complain to much.
  21. R

    Idle problem..strange

    Is it possible that my alternator is going bad? The problems did not start happening till several months ago. Their are times while sitting at a stoplight that the explorer almost cuts off because it's idle drops so low....
  22. R

    Idle problem..strange

    I have a 1993 explorer and when I am in drive and idling my voltage drops this is especially noticeable when I have the A/C running. I have watched my volts and they drop briefly and come back up but it continues this pattern. Here is the kicker, I do not have this problem while driving or...
  23. R

    Explorer surges when A/C is engaged...

    When my Explorer is stopped or in neutral and my A/C compressor comes on my Explorer surges. When moving everything is fine. I replaced my IAC back several months ago but their wasn't an issue with the A/C at that time. Thanks for the help!!
  24. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    Thanks....I am thinking the same thing about the starter. How would a starter react if it is going bad? I am just going to keep the IAC valve since mine was really dirty and it does have 170,000 miles on it. Thanks for you help
  25. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    An update...I went out and purchased and installed a new IAC valve. Mine had never been replaced so what the heck. But I still have the problem, the sound comes from the bottom near where the starter is. Also, my truck still does not idle very long before it shuts off...any other ideas....
  26. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    The sound is muffled which makes it hard to find. I went out and disconnected the IAC. I could not even keep the explorer running with the IAC disconnected, does that mean the IAC is bad? I appreciate your help with this since I am a newbie in working on my explorer.
  27. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    I orginally thought I had a problem with my belt and removed it then I cranked it and still had the same problem so I eliminated the belt issue. Actually the sound I have is a mechanical sound, you can hear especially well after I cut of the motor as the sound usually lasts for a second like...
  28. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    I would say the sound is going from the bottom of the motor even though it is hard to tell since it echoes around so much. It is driveable but when I crank it I have to immediately go into gear or the X will shut off. If I replace my starter will it correct this noise?
  29. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    Yes it sounds normal while cranking and then the noise starts....how do I fix that, just buy a new starter? That would make sense to why I was having a tough time solving the problem.
  30. R

    Grinding and Chirping noise...help

    I went to crank my 1993 Explorer last night and I hear this awful grinding, high pitched chirping noise. The noise is the worst when I am idling and better as I drive but never goes away. Also, my Explorer will crank initially but immediately cuts off if I don't rev the engine and get it into...
  31. R

    Need Help, grinding and chirping noise

    Need Help, grinding, pitched noise I went to crank my 1993 Explorer last night and I hear this awful grinding, high pitched chirping noise. The noise is the worst when I am idling and better as I drive but never goes away. Also, my Explorer will crank initially but immediately cuts off if I...
  32. R

    Repairs along with RA Bushings

    I am replacing my RA bushings and while I am into everything I am also replacing my shocks. My question is their anything else I need to replace along with this repair, ie tie rods? I am not real sure as they look worn, also not sure how difficult of a repair this is. Anyway, thinks for any tips
  33. R

    Cruise control not disengaging when brakes applied

    My brake lights and hazzard lights work. The only issue I have is that my cruise want work. I have beaten my head against the wall and I can't figure out why the cruise does not work.
  34. R

    No cruise control!

    My horn does work. If I were you, I would check the fuses.
  35. R

    No cruise control!

    I just replaced my brake relay switch, by the way thanks for the help, and now my cruise control won't work. The cruise was working fine before I replaced the brake relay switch. I have checked my fuse and it is fine. Please help, do not know what to do next. Thanks
  36. R

    No cruise control...Help please

    I replace my brake switch relay on my 93 Explorer and know my cruise control doesn't work. I would appreciate any suggestions are tips to help me resolve this issue. Thanks in advance
  37. R

    No cruise after replacing brake switch

    Sorry I didn't provide more detail. Yeah, the cruise was working fine before I replace the brake switch. Any ideas, and if it is the problem you are talking about how do I fix it. Thanks in advance for helping
  38. R

    No cruise after replacing brake switch

    Thanks for the help with the brake switch that got my brake lights back on, but now I have another problem, no cruise control. What do I need to do to get it back working. Thanks for you help
  39. R

    Cruise control not disengaging when brakes applied

    I have a 93 Explorer Sport, and here recently my cruise control want turn off when I touch my brakes are slow down. I can turn the cruise off, are apply the brakes for a period of time really slowing down and the cruise will turn off. But just taping the brakes, are slowing down just a little...
Back
Top