• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

o2 sensor

  1. U

    O2 and EGR codes reoccurring

    Hi all, I just completed a engine replacement on my 02 Ford Explorer XLT 4.0. Runs and drives great when cold, but once it warms up a couple different codes pop up. When they appear, the engine stumbles when idling to the point that it kills itself. Occasionally, it will hesitate and stumble...
  2. M

    2003 explorer 4.6l exhaust leak

    i have an exhaust leak at the manifold, im getting 10-11mpg with regular driving and im getting 3 codes for the EGR, o2 sensor and maf sensor. could my exhaust leak be causing all of this? would cutting off exhaust(after o2 sensors) at least temporarily fix my issues?
  3. S

    P013a - Downstream o2 sensor

    Hi guys, My check engine light is on and it says I have a problem with the O2 sensor. Does anyone know where the sensor is? Specifically the downstream one. Or any other things to look at? Thanks! P013A O2 Sensor Slow Response - Rich to Lean (Bank 1 Sensor 2)
  4. P

    98 explorer no voltage from all o2 sensors

    Hello, 1st post here! I have an explorer 4.0 ohv that has 2 codes on it: P0171 and P0174. They are for "system too lean" for banks 1 and 2. When looking at the live data from my obd2 scanner, I see 0 volts and short and long term fuel trims at -100%. I have tried this obd2 scanner on other...
  5. I

    O2 sensor wiring issue

    I needed to change all 02 sensor wires due to some cable burns. I got 4 sensors. Each sensor with4 pins, 2 for the heater and 2 for the signal. In the PCM Pinout 4.0L SOHC as the following pins: The heater is mass controlled by the PCM and connected with a fuse to (+) on the battery. 93 Heated...
  6. N

    failed smog, running rich, code 14, electronic control assembly, or o2 sensor?

    So I have a 91 Explorer that just failed smog because it was running rich. about 7 years ago I had the same problem, I changed out several sensors on the truck, and the 1 that finally passed it was the O2 sensor. This time around I ran my scanner on it, KEY ON ENGINE OFF I got a code 14 the...
  7. D

    P013C Trouble Code?

    Hi All, I have a '15 Explorer XLT 3.5 with a persistent CEL. OBD scanner is throwing code P013C: O2 sensor slow response-rich to lean bank 2 sensor 2. Does this sound like a simple downstream O2 sensor replacement or something else? I see a lot of talk here about other oxygen sensor codes...
  8. B

    Strange symptoms

    I drive a lot and the last month or so I have been getting a faint oil smell in the cab. I have looked over the car extensively and not found any leakage. I do not smell oil in the exhaust and the oil level is unchanged. my mechanic and I looked over it together and he removed a vacuum hose to...
  9. G

    How to remove plastic cowling from 2013 explorer for rear O2 connector access.

    Long story short, I need to replace O2 sensor from rear cylinder bank and the wire connector is located between the engine and firewall. I can barely touch the connector from underneath the car. I can touch it when reaching around the engine, but need two hands to jiggle the connector loose...
  10. J

    O2 sensor code problems

    Hi, I'm new, and hope to get some advice from your experienced forum folks. My ladie's 2003 Ford Explorer Eddie Bauer 4.6L was throwing P0135, PP0053, and P0155, so I did the amateur thing and changed both upstream O2 sensors. I cleared the codes with my OBD2 scanner, and after a few cold/hot...
  11. C

    Rough idle at startup

    Hello, my name is Chris and although I have came here for help with my Explorer for years, I just joined today. Thanks for all the help I've received in the past and will receive in the future. The problem I'm having is rough idle at cold and warm startup. It clears up and runs smooth in less...
  12. mfitz725

    99 EB Bank 1 Bank 2 left or right

    I'm sorry if this is supposed to be an obvious answer but I can't find it. On a 99 EB is bank 1 o2 sensor on the left (drivers side) or the right (passenger side). I'm getting a code indicating downstream sensor on bank 2 is bad and don't know which one it is. This is a new vehicle to me as I...
  13. mfitz725

    Should I buy.

    HI guys! I'm looking at a 99 EB with 168k on it. It's in pretty good shape except for a tear on drivers seat bottom(109 to replace) and the cruise doesn't work(I think I can fix). The CEL is on and code indicates downstream o2 sensor bank 2. I've got to be able to pass Ga emissions so the CEL...
  14. Z

    2002 X o2 wiring diagram

    2002 Ford Explorer 4.6l and my passenger side o2 connector was melted and the replacement bwd pt5525 does not have the same wire or colors. So Im looking a way to connect the factory grey/red, red/white, grey/Lt blue, and red/yellow wires to the replacement o2 pigtail plug in connector. Photos...
  15. C

    P2195 and P0108 rough Idling - Ford explorer 2006

    Dear Explorers, I have been recently facing some issues with my cars drive. On checking the codes through OBD-II reader i can see following codes coming up. P0108 - Manifold Absolute Pressure / Barometric Pressure Circuit High P2195 - O2 Sensor Signal Biased / Stuck Lean Bank 1 Sensor 1 I have...
  16. F

    Weird OBD2 Scan Tool Data

    I would appreciate any feedback on this issue. I have a 1997 4.0 OHV that is throwing P0171 and P0174 codes, and the scan tool data is unusual. Looking at OBD live data, the STFT and LTFT both show -100.0 for bank 1 and 2. Not changing with time or RPM. Also, O2 sensors are registering 0V...
  17. T

    High fuel consumption, O2 or some other issue

    Happy new year everybody! I have an issue with high fuel consumption. Currently it is winter time with temperatures about -10C to -16C/14F to 3F, and I am seeing about 28l/100km, 8 - 8.5mpg. I don't do a lot of idling for engine warming, but the trips are usually short, 7-8km, or about...
  18. K

    Issues with 2013 Explorer Ecoboost

    So the issue bug has finally bitten me bad. In the past it was small minor cosmetic things (passenger side seat cover clip tore from the leather seat in the leg area, Black upper window trim just BLEW OFF at highway speed, power mirror motor failure.) About 2 months back I noticed a pretty...
  19. D

    O2 Sensor Problems

    I have a 1998 ford explorer with the 4.0 v6. im getting a P1151 Lack of HO2S-21 Switch, Sensor Indicates Lean. i checked the live feed and even after the o2s are warmed up there is no voltage and -100% STFT for all three sensors. Checked the harness to make sure it wasnt damaged. i conducted a...
  20. D

    o2 sensor

    im getting the p1151 and p0136 codes for my after cat o2 sensor. but i also had my cats gutted and had a resistor added to the sensor to smooth the trim. possible chance i busted it?
  21. P

    O2 sensor replacement (harness access)

    So... I assumed that replacing the O2 sensors in my 93' would be a reasonably simple project. The sensors are exposed and easy to get to on the bottom of the truck, and appear to simply screw in. I haven't taken the old ones out yet, though, because when I went to disconnect the old one...
  22. 0

    Engine codes po059, po135, po155

    Hi guys, New member here first time question... I own an 03 explorer limited 4.6 awd.. Getting codes from a s.e.s light po059, po135 and po155.. All 3 codes came after replacing the intake manifold due to a coolant leak at the thermostat housing.. Also replaced the intake manifold gaskets...
  23. R

    Potential MAF / O2 sensor issue

    Hi all, (Pls forgive me if this is answered in another thread. I wasn't able to locate anything with a search.) I have a 2000 XLT 4.0 SOHC, 209,000 km. I've had it for eight years and since 60,000km. It's always idled pretty rough, with a vibration that seems to come and go. Last winter in a...
  24. B

    vacumm/02 sensor

    hello i have changed nearly every sensor on my 91 explorer. from map sensor to just recentlly my 02 sensor. my check engine light was on,hooked up to machine.it read o2 sensor,so i changed it. the check engine light still comes on and trucks rpms drop really low almost shutting off then revs up...
  25. B

    fuel pump whine,91 explorer

    Hello i have replaced nearly every sensor possible.Computer reads bad O2 sensor,i replace then check engine still comes on in car? When idleing long enough sounds likeit want to stall then revs high? Now i hear a whining sound coming from fuel pump? Any ideas? Thank you
Top