• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

2000 Explorer XLT problem child

C420sailor

Well-Known Member
Joined
July 29, 2008
Messages
935
Reaction score
388
City, State
Long Island, NY
Year, Model & Trim Level
98 XLT SOHC, 99 EB 5.0L
Better for that to happen now, than after you get the new engine bolted in. Go to torque those nuts up and *crack*
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
True dat, even so I feel like whining and pouting just a little bit
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,848
Reaction score
2,338
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
I hope that issue with defective TC studs is super rare, that could be really bad for a lot of people. I bought a rebuilt unit from a company recommended by John here, his supercharged SOHC 5R55E has not let him down yet. The TC price was reasonable, under $200 total last year.
 




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
I'd think this problem would be rare. I'm not a professional wrench but I have dabbled on and off thru the years and have never seen this happen before ever. The look of the broken areas smacks of someone with a wire feed trying to save a couple bucks, and hey it worked 'till I came along
 




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
Converter arrived, only three days late. Dumped a quart and a half of NAPA Mercon into it and installed it. Went right on and engaged everything it was supposed to in five spins hope the rest is this easy (I know better).

Got a buddy to help drop this in over the weekend I'm not sure I can do it alone given the lack of an inspection cover on the bell housing. It also seems I need to remove the bank 2 cat so I can change the transmission fluid and filter. I know, where else were they gonna put it but I'd still like to slap the Ford engineer/designers.

It was suggested that it would be easier to pull the transmission, assemble the powerpack outside the vehicle and then install it as a unit...I'm not so sure, any opinions? Seems to me the transfer case would complicate this badly

Regards,
Mark
 




Mbrooks420

High Voltage.
Elite Explorer
EF Vendor
Joined
February 2, 2002
Messages
11,605
Reaction score
2,232
Year, Model & Trim Level
1998 Mountaineer AWD
Transfer case is easy. 6 bolts and the driveshafts. It’s not even heavy.
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,848
Reaction score
2,338
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
That 5R transmission takes Mercon V, and the transfer case takes regular Mercon I or (Dexron III or the three other TC fluid choices).
 




C420sailor

Well-Known Member
Joined
July 29, 2008
Messages
935
Reaction score
388
City, State
Long Island, NY
Year, Model & Trim Level
98 XLT SOHC, 99 EB 5.0L
Maybe I’m not tracking. Is the engine also out? If not, removing the engine just to mate the two up and install as a unit...I wouldn’t wish that work on my worst enemy.

Yeah, the exhaust is annoying. That said, if you run an external trans filter, you won’t have to drop the pan for a very long time.
 




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
Engine is out, transmission still in. Probably not gonna pull the trans I hate the thought
 




C420sailor

Well-Known Member
Joined
July 29, 2008
Messages
935
Reaction score
388
City, State
Long Island, NY
Year, Model & Trim Level
98 XLT SOHC, 99 EB 5.0L
Just to mate the engine? No way.

Don’t use a load leveler with your hoist. It will hit the top of the firewall with like 1” to go between the engine and trans. I learned that the hard way. Use bolts and chain.

I did it solo. It was a lot of stand up, lay down, but doable. Have a big ratchet read to gently turn the engine as you push to get the converter bolts in their holes. Then send whatever bellhousing bolts you can get, and worry about the uppers last.

As for the trans filter...this is likely an unpopular opinion...but I rarely change mine. I use a filter in the cooling loop. The one in the pan is very coarse media, only catches big stuff. IF you’re using an external filter and that pan filter gets clogged enough with particles to create a pressure Delta, your trans is probably proper ****ed anyway. I change fluid via the cooling hoses every 30,000mi. Got lots of miles on my perfectly functioning tranny with beautiful, clean fluid.

Moving that cat every 100,000mi or so to change the filter and clean the magnet isn’t too bad
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,848
Reaction score
2,338
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
Just to mate the engine? No way.

Don’t use a load leveler with your hoist. It will hit the top of the firewall with like 1” to go between the engine and trans. I learned that the hard way. Use bolts and chain.

I did it solo. It was a lot of stand up, lay down, but doable. Have a big ratchet read to gently turn the engine as you push to get the converter bolts in their holes. Then send whatever bellhousing bolts you can get, and worry about the uppers last.

As for the trans filter...this is likely an unpopular opinion...but I rarely change mine. I use a filter in the cooling loop. The one in the pan is very coarse media, only catches big stuff. IF you’re using an external filter and that pan filter gets clogged enough with particles to create a pressure Delta, your trans is probably proper ****ed anyway. I change fluid via the cooling hoses every 30,000mi. Got lots of miles on my perfectly functioning tranny with beautiful, clean fluid.

Moving that cat every 100,000mi or so to change the filter and clean the magnet isn’t too bad

I have wondered what the stock filter was for filtering level. I'd like to know how the inline type compare, as well as oil filters. Are they 10 micron filters, or over 20, or under 5 microns?
 




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
Ho ho you reading my mind eh? Was just about to visit the local sunken freight to look into a leveler; thanks for tossing that in. I'll look into an inline filter, where did you mount the head?
 




Montana Daze

Member
Joined
June 27, 2021
Messages
29
Reaction score
10
City, State
Billings
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT
OK, so the big day came this morning, buddy showed up and things were set to go. I carefully eyed up the flexplate and converter studs up at 12, 3, 6, and 9 o'clock and ya wanna talk about lucky, 40 or so minutes of lowering, wiggling, and prying the whole mess dropped right together. After getting four bell housing bolts in (we'd removed the motor mounts from the block) we lowered the unit 'till we could get at the rest of the bell housing bolts and the rear wire plugs hooked up.

It's in. Before we tightened everything up we rotated the engine while looking thru the starter hole, and no one was more surprised or happier when the flexplate came around to show the converter studs poking thru the plate holes. I'd not dared to expect that.

Now after all this shit I hope it starts and runs

Thanks much youse guys for all your advice and responses; I'll keep reporting on this 'till it's done one way or another

Regards,
Mark
 




Top