• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

2002 4x4 problems


kansaslimited

New Member
Joined
July 12, 2005
Messages
13
Reaction score
0
City, State
kansas city, ks
Year, Model & Trim Level
2002 limited
I know this has been addressed, but I would like some opinions. My 2002 limited has 4x4 problems. when I first start and drive the car there is no 4 wheel drive. The light wont come on when pushed and the automatic 4x4 does not work (wheels slip on slippery pavement.)

After the car is warmed up the 4x4 will work about 90% of the time. (light comes on when pressed into 4x4 high, and the auto 4x4 works) I have heard the 2002 has a problem with the control module, but I called the Ford parts center and they dont have any info for this part :( Any opinions on the problem, or info on the module (location, part #, ease of replacing, etc) would be very much appreciated.

Sorry for the long post, thats so much for any information.
-KansasLimited
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Wash X

New Member
Joined
September 28, 2003
Messages
16
Reaction score
0
City, State
seattle,wa
Year, Model & Trim Level
02 eddie bauer
the 4x4 module is right behind the glove box.It will be marked 4x4 control module.to replace open the glove box and squeeze the sides together until it clears the bumper. Then remove the 3 screws holding the glove box. The 4x4 mod is held on by 2 screws. The front one is easy but the back one you may have to remove the temp sensor.unplug the old one and plug in the new and put it back together and thats it. list price on the mod is 260.00. I got mine at Bob utter ford in texas for 195.00.

It fixed my problem and hopefully it fixes yours

good luck

Btw the guys at the tranny shop wantedto charge me 2hr shop time to replace it. Mama did not raise a sucker
 




kansaslimited

New Member
Joined
July 12, 2005
Messages
13
Reaction score
0
City, State
kansas city, ks
Year, Model & Trim Level
2002 limited
Thanks alot for the reply Wash.

Were you having a similar problem with your 4 wheel drive? If so I am going to give it a try this weekend and avoid paying a dealership to run diag.

Thanks again for the help, it is really appreciated.
 




Wash X

New Member
Joined
September 28, 2003
Messages
16
Reaction score
0
City, State
seattle,wa
Year, Model & Trim Level
02 eddie bauer
mine would go into 4wd by itself. Then I lost it altogether. There was one time it kicked the transfer case into neutral and I ahd to have it towed. I was told by the parts guy that the 02 modules are bad and they has revised them 2-3 times.

IMHO pay the 200 bucks and get it over with. BTW the dealer charged me 105 buck to scan the computer and could not tell me what was wrong.
 




novinger

New Member
Joined
July 21, 2005
Messages
1
Reaction score
0
City, State
lykens, pa
Year, Model & Trim Level
2002 explorer xlt
Don't mean to jump into a thread, but this sounds like my trouble.
My 4 wheel worked in the winter but now it doesn't. How do I now now that it doesn't work during this heat wave in July you ask ? I got stuck 2 miles in on a beach 450 miles from home, on Vacation. Luckily the people at Cape Hatteras are very Helpfull.
Anyway my local Mechanic tested all the leads and everything the book said and it came up dead. He suggested the 4x4 module, but wasn't 100% sure.
I was going to go to the dealer and pay them to test it and then replace the module (suprise the parts dept had a bunch in stock)
If this is the case it looks like I should just replace it instead of another diag fee.
I did have to jump start the vehicle, Do you think that blew it ?
It is a 2002 XLT, V6 explorer
 




Wash X

New Member
Joined
September 28, 2003
Messages
16
Reaction score
0
City, State
seattle,wa
Year, Model & Trim Level
02 eddie bauer
the dealer is going to charge you min 80 bucks to scan it. The module is 200 mail order,260 at the dealer. Most likely it is the module.your mech will probably charge an hour to do it. do it yourself and save some money.

YMMV

Did anyone change theirs due to reading this thread???

Did it fix your problem???
 




tbe2002

Active Member
Joined
February 10, 2005
Messages
116
Reaction score
0
City, State
Longmont, CO
Year, Model & Trim Level
08 Expedition Limited
Does anyone know the part number for the 4x4 module?
 




Wash X

New Member
Joined
September 28, 2003
Messages
16
Reaction score
0
City, State
seattle,wa
Year, Model & Trim Level
02 eddie bauer
there is a part number on the module. they can look it up from that
 




96EddieB

New Member
Joined
March 7, 2005
Messages
11
Reaction score
0
City, State
New Orleans, LA
Year, Model & Trim Level
'96 Eddie Bauer 2WD 4.0L
I will be changing the module on my pop's '02 when he's down to visit in two weeks. I'll let you guys know if it helps. :thumbsup:

Also, I've searched and can't find any decent OEM Ford parts suppliers you guys are referring to. I'm all about saving $50 by mail/web ordering the part! Where's the best place to order from?
 




Wash X

New Member
Joined
September 28, 2003
Messages
16
Reaction score
0
City, State
seattle,wa
Year, Model & Trim Level
02 eddie bauer
I got mine from Bob Utter ford in texas.
 




96EddieB

New Member
Joined
March 7, 2005
Messages
11
Reaction score
0
City, State
New Orleans, LA
Year, Model & Trim Level
'96 Eddie Bauer 2WD 4.0L
Well I changed the 4x4 Module on my dad's '02 Expo with the one recommended from Bob Utter Ford. I did verify it had a newer "build date" than the one in the Expo. Unfortunately it didn't solve his problem (4x4 engaging itself after about an hour of driving, clicking/popping during hard low speed turns). What's the next thing to look at? It's already been on a Ford tranny diagnostic and it turned up nothing.
 




trucku

Well-Known Member
Joined
January 25, 2005
Messages
2,028
Reaction score
3
City, State
Queens, New York and living in Budd Lake, NJ now.
Year, Model & Trim Level
2002 Explorer XLS 4.0 4x4
maybe your speed sensors need to be changed. Also did you make sure your shift motor is working properly. I have read hear about them freezing up. I have also read that they sometimes need a "stop" modification. The motor doesnt stop in the right place and the gets stuck in 4x4. Do a search.

Good Luck
 




awdrocks

Active Member
Joined
April 30, 2005
Messages
813
Reaction score
0
City, State
Cancun
Year, Model & Trim Level
2002 Eddie B.




WillsWeb

New Member
Joined
June 11, 2005
Messages
3
Reaction score
0
City, State
White Marsh, MD
Year, Model & Trim Level
'02 XLT 4.6 V8
$$ for the old Module 1L24-7H473-AG

96EddieB said:
Well I changed the 4x4 Module on my dad's '02 Expo with the one recommended from Bob Utter Ford. I did verify it had a newer "build date" than the one in the Expo. Unfortunately it didn't solve his problem (4x4 engaging itself after about an hour of driving, clicking/popping during hard low speed turns). What's the next thing to look at? It's already been on a Ford tranny diagnostic and it turned up nothing.
Hi EddieB:

I'm gueessing you still have the "old" module if it is part # 1L24-7H473-AG ... if that is the case, would you be interested in some $$$ for it.

My 2002 is having the "nothing happens when you press the 4X4 buttons" problem and I could not find a web source for the part. I have removed the module and it has these markings on it:

Ford Part # 1L24-7H473-AG
Vendor # M799G
Motorla Model # 01MU152B06
Date Code 01215
Derail # 21403808

Any help would be greatly appreciated.

Kind Regards,
Will
 




kansaslimited

New Member
Joined
July 12, 2005
Messages
13
Reaction score
0
City, State
kansas city, ks
Year, Model & Trim Level
2002 limited
Just one more question while we are on the subject...Where is the module located? I understand that it is behind the glovebox, but is it on the right side possibly the one with a Bosch sticker on it, or would it be on the left side with a green sticker on it.

Sorry for the dumb questions, but I cant seem to find much info on the subject. Thanks
 




Jamo

Member
Joined
October 8, 2005
Messages
69
Reaction score
0
City, State
Huntsville, AL
Year, Model & Trim Level
2002 XLT
Hey guys. I don't mean to hijack, but I just bought a 2002 XLT (V6) last weekend with 4WD. I noticed that the only button that turns on a indicator light is the "4X4 Hi" button. The "4X4 Lo" button doesn't cause any indicator lights to come on, and the "4X4 Auto" button turns off the "4X4 Hi" indicator light after it's on, but doesn't turn on any lights itself.

Is this a problem that requires a new module, or is there something else going on that I'm missing?


Thanks!

J
 




Cdaddy78

Active Member
Joined
December 5, 2002
Messages
192
Reaction score
0
City, State
Canton, OH
Year, Model & Trim Level
'02 XLT
Jamo said:
Hey guys. I don't mean to hijack, but I just bought a 2002 XLT (V6) last weekend with 4WD. I noticed that the only button that turns on a indicator light is the "4X4 Hi" button. The "4X4 Lo" button doesn't cause any indicator lights to come on, and the "4X4 Auto" button turns off the "4X4 Hi" indicator light after it's on, but doesn't turn on any lights itself.

Is this a problem that requires a new module, or is there something else going on that I'm missing?


Thanks!

J
Sounds like it is working normally. To go into 4 lo, you must be in neutral with your foot on the brake, otherwise it won't go. 4 auto doesn't illuminate any lights, as it is essentially what you are always in unless in 4 hi or lo.
 




Jamo

Member
Joined
October 8, 2005
Messages
69
Reaction score
0
City, State
Huntsville, AL
Year, Model & Trim Level
2002 XLT
Cdaddy78 said:
Sounds like it is working normally. To go into 4 lo, you must be in neutral with your foot on the brake, otherwise it won't go. 4 auto doesn't illuminate any lights, as it is essentially what you are always in unless in 4 hi or lo.

MANY thanks. The truck didn't come with an owner's manual (just got one off eBay - should be here in a week), so I'm having to guess at how many things work. ;)

For "4 Lo", after I go into Neutral and select it, do I then do into "D" or "1" (or some other gear)?


Thanks again!

J
 




Cdaddy78

Active Member
Joined
December 5, 2002
Messages
192
Reaction score
0
City, State
Canton, OH
Year, Model & Trim Level
'02 XLT
Once you switch to 4 lo you can go into drive, 1st, whatever the hell you want...
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Jamo

Member
Joined
October 8, 2005
Messages
69
Reaction score
0
City, State
Huntsville, AL
Year, Model & Trim Level
2002 XLT
Cdaddy78 said:
Once you switch to 4 lo you can go into drive, 1st, whatever the hell you want...
Cool. That's good to know. I read an online version of the owner's manual last night, and although it tells you how to shift into/out of 4 LO, it doesn't say what gear to select once you're in it.


Thanks!

J
 




Thread starter Similar threads Forum Replies Date
J 4x4 Problems on 2002 Explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 7
A 2002 Explorer xlt A/C & 4x4 problems Stock 2002 - 2005 Explorers 0
S Please Help, 2002 standard 4x4 explorer wont go into gear when started Stock 2002 - 2005 Explorers 10
R 2002 Explorer 4x4 4.0 , turn off OD for flashing OD light help? Stock 2002 - 2005 Explorers 4
R 2002 Eddie Bauer 4x4 explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 3
S Understanding 4x4 Operation NonOperation 2002 XLT Stock 2002 - 2005 Explorers 19
M 2002 4x4 engagement Stock 2002 - 2005 Explorers 0
D 2002 4x4 issues Stock 2002 - 2005 Explorers 4
F 2002 Frod Explorer XLT 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 2
F 2002 ford explorer XLT 4x4 no air will blow threw vents only threw defrost Stock 2002 - 2005 Explorers 2
J 2002 Explorer 4x4 stuck in low, new module and shift motor Stock 2002 - 2005 Explorers 2
R 2002 ford explorer 4x4 v8 Stock 2002 - 2005 Explorers 0
A 2002 Explorer XLT 4.6L V8 4X4 won’t start Stock 2002 - 2005 Explorers 11
S 2002 Explorer 4x4 lost forward gears has Reverse Stock 2002 - 2005 Explorers 0
S 2002 flashing 4x4 high and low lights 3 times Stock 2002 - 2005 Explorers 1
R 2002 Ford Exlplorer XLS AUTO 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 9
2 2002 Ford Explorer XLT 4x4 4.0L 6cyl->Where are the fuel injectors? Stock 2002 - 2005 Explorers 9
2 2002 Explorer XLT 4x4 4.0L 6Cyl-will start but almost immediately cuts off Stock 2002 - 2005 Explorers 9
2 2002 Ford Explorer 4x4 XLT 4.0L 6cyl SOHC->Engine not getting gas Stock 2002 - 2005 Explorers 6
S 2002 Explorer XLS 4x4 5spd Clutch - 23 or 26 spline - can VIN tell you? Stock 2002 - 2005 Explorers 8
2 2002 Ford Explorer 4x4 XLT_How can I remove the starter Stock 2002 - 2005 Explorers 22
D 2002 ford explorer 4x4 please help Stock 2002 - 2005 Explorers 1
G questions about wheels on 2002 Ford Explorer XLT 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 10
J 2002 Explorer no 4x4 lights and 4x4 does nothing Stock 2002 - 2005 Explorers 3
M 2002 Explorer 4x4 High Will Not Engage Help Stock 2002 - 2005 Explorers 0
P 2002 explorer 5 spd 4x4 issue Stock 2002 - 2005 Explorers 1
S 2002 explorer 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 2
F 2002 Ford Explorer Eddie Bauer 4x4 contol module gone bad Stock 2002 - 2005 Explorers 0
L 2002 ExplorerXLT 4x4 Dead... Stock 2002 - 2005 Explorers 5
T 2002 XLT 4X4 4.6L V8 for sale! Stock 2002 - 2005 Explorers 0
J 2002 Explorer 4x4 Ground wire issue and no 4wd Stock 2002 - 2005 Explorers 3
M Weird noise while driving - 2002 ford explorer v6, 4x4, 130k miles Stock 2002 - 2005 Explorers 2
M New to this 2002 4.6l XLT 4x4, initial findings and wonderings. Stock 2002 - 2005 Explorers 0
R 2002, 4.0l, XLT, 4 door, 4x4. Where Is The Rear Transmission Filter Located?? Stock 2002 - 2005 Explorers 1
C 2002 wont go into 4x4 but lights light up.. Help me.... Stock 2002 - 2005 Explorers 1
S 2002 Explorer XLT - No 4x4 - Question Regarding Module Programming Stock 2002 - 2005 Explorers 28
B 2002 xlt 4x4 not working need help Stock 2002 - 2005 Explorers 5
B 2002 Explorer 4x4 xlt Motor Swap Question Stock 2002 - 2005 Explorers 1
S 2002 xlt 4x4 wiring shematic Stock 2002 - 2005 Explorers 3
B New to me 2002 Explorer XLS has "Auto 4x4" button on dash......is it true 4WD? Stock 2002 - 2005 Explorers 2
C 2002 XLT 4x4 Has Noise When Cornering... Stock 2002 - 2005 Explorers 17
T 2002 Ford Explorer 4x4 problem Stock 2002 - 2005 Explorers 3
F 2002 awd 4x4 module replacement Stock 2002 - 2005 Explorers 3
M 2002 Ford Explorer V8 with 4x4 kicking in and out on its own Stock 2002 - 2005 Explorers 4
S Broken Shift Lever 2002 Explorer 4X4 Stock 2002 - 2005 Explorers 1
bllk665 2002 Explorer XLT Sport Track or 4x4? Stock 2002 - 2005 Explorers 0
C 2002 4.0L 4x4 Rear Speed Sensor Part # Stock 2002 - 2005 Explorers 0
K New to me 2002 Explorer XLT 4x4, can someone explain what mode is what on 4x4? Stock 2002 - 2005 Explorers 10
C 4x4 wont engage - 2002 Explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 5
F 2002 4x4, and spare tire questions... Stock 2002 - 2005 Explorers 21

Similar threads

Top