• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

2002 xlt 4x4 not working need help


ballplyr6

New Member
Joined
November 24, 2013
Messages
6
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2002 explorer xlt
Hi I have a 2002 xlt awd explorer that we bought used. I just went out in the snow in the mountains to go hunting and almost got stuck realized the 4x4 doesnt work. The explorer will engage into 4lo and the light stays on where the button doesnt blink. In 4hi it shows up on the dash but the front wheels wont spin. when i press the buttons i can hear a click at the same time the button stays constant. when i change into 4hi from 4lo it will click then when the 4hi stays lit on the dash it clicks again. sorry if im double posting all i have seen is issues with button flashing and stuff and mine isnt doing that. I am going to check i think it was fuse 15 and fuse 16 and 17 in engine bay when gf brings back explorer. thank you in advance
 
Last edited:


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.








D Hook

Elite Explorer
Joined
October 10, 2010
Messages
1,016
Reaction score
36
City, State
Omaha, NE
Year, Model & Trim Level
06 Explorer Limited V-8
What's the status of the fuses?

What happens when you leave it in Auto?
 




ballplyr6

New Member
Joined
November 24, 2013
Messages
6
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2002 explorer xlt
checked fuses 17,18 under the hood and 12,15,29 under driver side and all good.

When its in auto front wheels wont spin either. front wheels wont spin in 4l 4hi or 4auto. im pretty sure module works cause it clicks one time when light stays on when i put it in 4lo then when i change it into 4hi it will click then click when 4hi comes on dash. Any help is appreciated
 




BigRondo

USMC 1371
Elite Explorer
Moderator Emeritus
Joined
February 15, 2010
Messages
7,886
Reaction score
12
City, State
Worcester, MA
Year, Model & Trim Level
2002 XLT V6 4x4
Welcome aboard!! :salute:

When I bought my Ex the 4x4 didn't work. I replaced the module and that didn't fix the issue.

It turned out to be a bad ground on the transfer case. Worth a look.

Good luck getting it sorted. :D:thumbsup:

Please keep us posted as feedback helps others reading this post looking for a fix to the same or similar issue!
 




ballplyr6

New Member
Joined
November 24, 2013
Messages
6
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2002 explorer xlt
thanks ill have someone chck that out
 




Top