2014 Explorer Sport power loss | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

2014 Explorer Sport power loss

kew98

New Member
Joined
October 23, 2022
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Westerville, Ohio
Year, Model & Trim Level
2014 Ford Explorer Sport
My explorer threw a p0020 code at me the other day and has been acting weird up to this point, very rough cold starts, stuttering power loss while driving, Jerky shifting. Anyways I replaced my vvt solenoid in bank 2 as well as my camshaft position sensor and my engine light went off and it ran good as new for about 3 days and now all my problems are back and as bad as ever but my engine light is still off. Anybody had this problem?
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





My explorer threw a p0020 code at me the other day and has been acting weird up to this point, very rough cold starts, stuttering power loss while driving, Jerky shifting. Anyways I replaced my vvt solenoid in bank 2 as well as my camshaft position sensor and my engine light went off and it ran good as new for about 3 days and now all my problems are back and as bad as ever but my engine light is still off. Anybody had this problem?
Welcome! I'm sure you'll find all the answers you need if you post this in the appropriate sub-forum.
 






My explorer threw a p0020 code at me the other day and has been acting weird up to this point, very rough cold starts, stuttering power loss while driving, Jerky shifting. Anyways I replaced my vvt solenoid in bank 2 as well as my camshaft position sensor and my engine light went off and it ran good as new for about 3 days and now all my problems are back and as bad as ever but my engine light is still off. Anybody had this problem?
Welcome to the Forum. :wave:
I don't know if this thread will help in some way. Intake Camshaft Position Actuator (bank 2) Code P0020
Possibly issues with a leaking turbo?:dunno:

Peter
 






What are you using to scan for codes? If its running that badly it must be throwing DTC somewhere.

How many miles on the engine and timing components?
 






My explorer threw a p0020 code at me the other day and has been acting weird up to this point, very rough cold starts, stuttering power loss while driving, Jerky shifting. Anyways I replaced my vvt solenoid in bank 2 as well as my camshaft position sensor and my engine light went off and it ran good as new for about 3 days and now all my problems are back and as bad as ever but my engine light is still off. Anybody had this problem?
welcome to EF!
 






Back
Top