• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

2016 Explorer LED signature light - only one on with ignition on


mobius00

New Member
Joined
March 24, 2019
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Poland
Year, Model & Trim Level
2016 Limited
Hi there all,

It is Ford Explorer 2016 limited, with the following settings:

Autolamps ON (rotary switch),
Daytime Lights - ON (check enabled) in the cluster's settings,
All doors closed,
Gearbox in Park,
Ignition ON,
Engine OFF.
Bunch of FORScan settings modified, can't recall anything to do with these LED lights though...

Ends up with only one LED signature light on :eek: .

IMG-8347.jpg


What is / could be the problem?
Mechanical / Electrical / FORScan settings? :help:

Upon turning on engine AND putting Drive / Reverse - both sides of the signature light are on OR when opening the doors - both sides light up.

Thanks a lot in advance for all the hints!
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




MM07

Elite Explorer
Joined
January 13, 2019
Messages
504
Reaction score
108
City, State
MA
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Limited
Did it work before any FORScan changes?
 








peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,398
Reaction score
1,739
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Do both come ON when in 'Park' with the engine running? Have you tried tapping on the light to see if it will come ON when in 'Park' with the engine OFF? It is a strange issue but at least they are both ON when it counts.

Peter
 




mobius00

New Member
Joined
March 24, 2019
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Poland
Year, Model & Trim Level
2016 Limited
Do both come ON when in 'Park' with the engine running? Have you tried tapping on the light to see if it will come ON when in 'Park' with the engine OFF? It is a strange issue but at least they are both ON when it counts.

Peter
1. No, not in Park, only when I put it to Drive /Reverse.

2. I have not tried tapping, I will, but I don't think it's this, as it works flawlessly in certain conditions.

3. True that, both on when I need them.
 




mobius00

New Member
Joined
March 24, 2019
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Poland
Year, Model & Trim Level
2016 Limited
Did it work before any FORScan changes?
reverting BCM to the original settings in Forscan did not help. Also, I could not find any other Lighting module...
 
Last edited:




mobius00

New Member
Joined
March 24, 2019
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Poland
Year, Model & Trim Level
2016 Limited
Do both come ON when in 'Park' with the engine running? Have you tried tapping on the light to see if it will come ON when in 'Park' with the engine OFF? It is a strange issue but at least they are both ON when it counts.

Peter
1. No, not in Park, only when I put it to Drive /Reverse.
Unless it's dark, then all 4, i.e. 2x headlights and 2x led signature lights are on (park & engine off or on)

btw. tapping didn't help...
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,398
Reaction score
1,739
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Software issue ❓:dunno:
 








Top