• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

2016 Sport drops power or boost under load


dinges77

New Member
Joined
July 7, 2020
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Berkeley Springs, WV
Year, Model & Trim Level
2016 Explorer Sport
Under partial (roughly 1/2-3/4) throttle the vehicle drops power or boost under load and can hear it from the stock BOV and the vehicle shakes and sputters then sometimes will go into limp mode. When the performance tune (roughly 21psi boost) is installed it really acts up. Under the Eco tune (11-13psi boost) its barely noticable.

Anyone else have this issue with a fix?

replaced all coil packs and plugs with new motorcraft.

16 Sport, downpipes, removed 3rd cat and resonator, flowmaster 40 series, thermostat, 3bar map, k&n CAI, sct tune.
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,433
Reaction score
1,745
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Have you checked the turbo connections?

Peter
 




dinges77

New Member
Joined
July 7, 2020
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Berkeley Springs, WV
Year, Model & Trim Level
2016 Explorer Sport
Yea everything is connected. Checked from the turbos to the intercooler and nothing is loose or disconnected. Saw another post from a couple years ago that they believed it was the BOV’s but the post went silent with no answers.

Have you checked the turbo connections?

Peter
 




Top