• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

2018 Explorer Limited- multiple caution messages


EastTexas

New Member
Joined
January 13, 2021
Messages
7
Reaction score
1
City, State
Tyler, TX
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Limited
Hello everyone. My 2018 Explorer won’t start. Ran fine one day, wouldn’t start the next. When turning the power on, I get red low oil pressure, red engine coolant over temp, yellow service advance Trac, yellow hill start not available, full accessory power active, cross traffic system fault, and blind spot system fail messages. The brake pedal is also very stiff. I tried plugging in an OBDII scanner to retrieve codes, but I get a “Linking Error” every time. The scanner works on my 2018 Mustang GT, so it’s not the scanner. I’ve cleaned the battery terminals and connections and even swapped to a different battery from my truck. No change in symptoms. Any ideas? Thanks in advance.
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




03WIExplorerLtd

Active Member
Joined
November 18, 2012
Messages
423
Reaction score
37
Year, Model & Trim Level
2011 Explorer FWD base
Hello everyone. My 2018 Explorer won’t start. Ran fine one day, wouldn’t start the next. When turning the power on, I get red low oil pressure, red engine coolant over temp, yellow service advance Trac, yellow hill start not available, full accessory power active, cross traffic system fault, and blind spot system fail messages. The brake pedal is also very stiff. I tried plugging in an OBDII scanner to retrieve codes, but I get a “Linking Error” every time. The scanner works on my 2018 Mustang GT, so it’s not the scanner. I’ve cleaned the battery terminals and connections and even swapped to a different battery from my truck. No change in symptoms. Any ideas? Thanks in advance.
Battery?
 
















peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,093
Reaction score
1,870
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Does the engine try to turn over at all or is all quiet when you hit the start/stop button? Do your headlights come on at all? Interior lights?
Usually a bad battery can cause the dash to light up like a Christmas tree as one member put it but you seem to have eliminated that. Having likely eliminated a bad battery it may seem strange to ask but have you tried boosting it at all?

Peter
 




Odrapnew

Active Member
Joined
December 27, 2013
Messages
901
Reaction score
97
City, State
MN
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer Sport
How about other end of battery cables where they attach to the vehicle?
Are they clean/tight?

BTW, the stiff brake pedal is, for the most part, normal. It's vacuum assisted, so with the engine off, there's nothing to replenish the vacuum in the booster. If you pump the brake pedal when the vehicle is off, it is usually easy the first press (still residual vacuum in the booster) and then gets stiff the next time.
 




EastTexas

New Member
Joined
January 13, 2021
Messages
7
Reaction score
1
City, State
Tyler, TX
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Limited
Does the engine try to turn over at all or is all quiet when you hit the start/stop button? Do your headlights come on at all? Interior lights?
Usually a bad battery can cause the dash to light up like a Christmas tree as one member put it but you seem to have eliminated that. Having likely eliminated a bad battery it may seem strange to ask but have you tried boosting it at all?

Peter
It doesn’t try to turn over at all, but the headlights, interior lights and dash all light up. I’ve had my charger on it and tried with the battery at 💯 and the charger set to a 15a rapid charge. My charger doesn’t have the boost function though.
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,093
Reaction score
1,870
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
....or bad ground?
 




EastTexas

New Member
Joined
January 13, 2021
Messages
7
Reaction score
1
City, State
Tyler, TX
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Limited
How about other end of battery cables where they attach to the vehicle?
Are they clean/tight?
Checked the ground where it attaches to the frame. It’s tight.
 








peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,093
Reaction score
1,870
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
I wonder if the issue could be with the ignition switch since every other thing seems to be good. I believe all those lights you mentioned come ON when you press the start/stop button but then go OFF after the engine starts.

Peter
 




EastTexas

New Member
Joined
January 13, 2021
Messages
7
Reaction score
1
City, State
Tyler, TX
Year, Model & Trim Level
2018 Explorer Limited
I wonder if the issue could be with the ignition switch since every other thing seems to be good. I believe all those lights you mentioned come ON when you press the start/stop button but then go OFF after the engine starts.

Peter
That’s a good thought and what I will check next. Thanks!
 




Top