• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

4x4 does not work


ParkerJSP

New Member
Joined
December 24, 2008
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Parker, Co
Year, Model & Trim Level
2002 XLS
4 x 4 cm

THANK YOU FOR ALL OF YOUR POSTS.

I ordered my module from: http://www.tascafordparts.com/

$182 with shipping. Part delivered in 5 days. Took about 30 minutes to take out old one and install new one. Right behind glove box- 2 bolts and disconnect 2 "plugs." 4 wheel drive back working and all dash lights are as well.

2 local dealers wanted $338-$351 just for the part, plus $200 to install. This saved me well over $300. Thank you!!
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




ParkerJSP

New Member
Joined
December 24, 2008
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Parker, Co
Year, Model & Trim Level
2002 XLS
4 x 4 cm

THANK YOU FOR ALL OF YOUR POSTS. I have 2002 Ford Explorer, XLS. I had disconnected my negative on my battery to replace an EGR valve sensor in the engine. As soon as I took care of that, my four wheel drive stopped working and no lights would come on in the dash.

I ordered my module from: http://www.tascafordparts.com/. Easy people to work with. Call the parts department, and give them the last 8 #'s of your VIN. They will confirm you have correct part #, and then order online.

$182 with shipping. Part delivered in 5 days. Took about 30 minutes to take out old one and install new one. Right behind glove box- 2 bolts and disconnect 2 "plugs." 4 wheel drive back working and all dash lights are as well.

2 local dealers wanted $338-$351 just for the part, plus $200 to install. This saved me about $300. Thank you!!
 




michaelschneider

New Member
Joined
December 30, 2008
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
2002 XLT
4x4 doesn't work - not module or shift motor

My 4x4 on 02 Explorer quit working a while ago. Tried a new CM and that didn't help. Took the shift motor off and tested it - works fine. All fuses are OK. Back wheels spin in poor traction situation whether auto, high or low are selected. I do get appropriate dash lights after shifting into high or low, just no traction. I had the opportunity to look under the vehicle while the rear wheel was spinning on ice (do not try this at home) with 4 high and 4 low selected and not only was only one of the rear tires spinning, but neither of the front wheels were spinning and the front drive shaft was also not turning. I recently replaces the rear ABS sensor on top of the rear differential which cleared the ABS dash light and brought my ABS system back. Thought that it might bring 4x4 back, but it didn't. Somebody told me it may be the vaccum actuator on the front axle or a vacuum line which would auto-lock the front hubs, but if the front hubs weren't locking, wouldn't the front driveshaft still be turning if I am in 4 wheel drive? I am thinking that it could be the front or rear drive shaft sensor on the t-case which are connected to the shift motor. Do these sensors affect shift motor operation of the t-case? I know the shift motor itself works, just not when I push the button, even though the dash indicates 4x4 is on. The bushing on the gear in the shift motor is fine... is there anyway the motor could be somehow out of position as on the older versions?

Help!
 




SteveMSU2k2EB

New Member
Joined
November 10, 2005
Messages
24
Reaction score
0
City, State
Grand Rapids, MI
Year, Model & Trim Level
2002 Eddie Bauer
Just a thank you to all who posted in this thread. Ordered my replacement module, went to install it as directed only to realize that the existing wire harness wasn't plugged in anymore.

So piece of advice to everybody experiencing this, before ordering the part take a few seconds to pull down the glove box and make sure your wire harnesses are tightly plugged in. There are two that both plug into the bottom of the module.
 




jmm1890

New Member
Joined
December 17, 2008
Messages
2
Reaction score
0
City, State
nh
Year, Model & Trim Level
2002
4x4 CM

I had all these symptoms on my 02 Explorer. Ordered and installed a new CM which did not solve the problem. Took it to Dealer who diagnosed the problem to a bad terminal on the shift motor. Replaced with a $2.57 part and everything is fine.

I guess I'll put the old CM, which is fine, on EBAY.

Be aware that 02 Explorers manufactured after March 02 have a different CM part number which stars with 2C5Z
 




sgtjjj

New Member
Joined
September 14, 2006
Messages
6
Reaction score
0
City, State
St Louis, MO
Year, Model & Trim Level
02 XLS
OK, have the same problem. The "4x4 High" dash light kept flashing on my 02 XLS while driving. I replaced the 4x4 module with the newest model (1L2Z-7E453-A). New module works, but "4x4 High" dash light still flashes. Also, I now hear a loud "clunk" when making a turn or driving in a circle around cul-de-sac. Sounds like 4wd is engaging. What should I do next? Don't suggest sell it, that is what I'm trying to do, but I can't sell it in this condition.
 




Blueovalblood

New Member
Joined
June 25, 2009
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Hatteras, NC
Year, Model & Trim Level
'02 Explorer XLT 4x4 V8
Thanks to all

I had the similar problem of having lost my 4x4 ( no lights, no sounds, no fuses blown) after a battery change. This forum led me in the right direction and I decided to gamble $180 on a new module. I ordered it from Tasca Ford and received it and installed it just now. Everything is working now. Without the updated part number many dealers would not have known the correct replacement part. Without the tip to try Tasca Ford I would have paid too much. Even with my Ford employee discount of 25% off retail it would have been $253. I joined this forum just to say thanks to everyone here who took the time to help people they don't even know. Good karma on y'all. :chug:
 




tracyC

New Member
Joined
September 26, 2009
Messages
1
Reaction score
0
City, State
AZ
Year, Model & Trim Level
2001 ford ranger
Hello,
I have a 2001 Ford Ranger and am having the same issues with 4 wheel drive not working. These posts have been helpful and I am going to replace the control mod. My question is has anyone had this problem after doing the factory recall for the cruise control switch? It seems like mine was working before this was done but not after. Do you think this replacement could have caused my control mod to go out? if so would it be worth my time to discuss it with the dealership (stealership)?
 




rgerber2

New Member
Joined
January 27, 2007
Messages
15
Reaction score
0
City, State
massillon ohio
Year, Model & Trim Level
2002 xlt
My 02 explorer will shift into 4x4 High but I get nothing when I try 4x4 Low. Both dash lights light up when I start the truck. Before I buy a new control module is there any way I can test the switch ? I read the whole post and didnt see anything about how to test the actual switch.
 




trucku

Well-Known Member
Joined
January 25, 2005
Messages
2,028
Reaction score
3
City, State
Queens, New York and living in Budd Lake, NJ now.
Year, Model & Trim Level
2002 Explorer XLS 4.0 4x4
My 02 explorer will shift into 4x4 High but I get nothing when I try 4x4 Low. Both dash lights light up when I start the truck. Before I buy a new control module is there any way I can test the switch ? I read the whole post and didnt see anything about how to test the actual switch.
You are putting your truck in Neutral and stepping on the brake pedal FIRST before hitting the LOW button right?
 




rgerber2

New Member
Joined
January 27, 2007
Messages
15
Reaction score
0
City, State
massillon ohio
Year, Model & Trim Level
2002 xlt
Yes using Neutral and the brake.
 




danmcn

New Member
Joined
October 2, 2009
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Bowling green, ohio
Year, Model & Trim Level
02 xlt
Hi all, Have a 2002 XLT. had the same problem no 4x4, no lights, bought the module from tasca. Bolted it in plugged in the wires and now the light on the 4x4 low is on. The door chimes without the key in the ignition, the car starts but I cannot pull the shifter into gear. I swapped back to the old but still have the same issues, HELP!
**update- found #23 fuse blown. put the old module back in and changed the fuse. Now the ford is back the way it was. Wrong module? I just sent and email to Tasca
 
Last edited:




JDavis0911

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
13
Reaction score
0
City, State
Salt Lake City, Utah
Year, Model & Trim Level
'05 Eddie Bauer
I have a 2005 EB explorer with sporttrac, and 4wd. How can I find the part number for me to able to order to new part?
I just would like to know the right part number in order to avoid confusion when ordering, and I am confused if there was a change in part number that might make things more difficult.
If anyone would be willing to post a link(preferably rockauto or whatever is cheapest) for my part I would appreciate it.

Thanks
Davis



Thanks
Davis
 




RickM

Active Member
Joined
March 1, 2005
Messages
375
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
'02 Explorer 4.6 XLT 4x4
How can I find the part number for me to able to order to new part?
After reading the thread it seems the best way is to call the vendor and provide them with your existing part # and VIN.
 




RickM

Active Member
Joined
March 1, 2005
Messages
375
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
'02 Explorer 4.6 XLT 4x4
To those who want to see where the 4 x 4 module is; I borrowed a pic from another thread to illustrate (thanks rrgone!)



 
Last edited:




JDavis0911

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
13
Reaction score
0
City, State
Salt Lake City, Utah
Year, Model & Trim Level
'05 Eddie Bauer
ok thanks, one more question though.

If when starting my car the 4x4 hi and low lights illuminate then does that mean my module is bad? or will this still occur even without a function module?
 




JDavis0911

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
13
Reaction score
0
City, State
Salt Lake City, Utah
Year, Model & Trim Level
'05 Eddie Bauer
bump. I am still curious if my 4WD lights illuminate when I start the car does that mean the module is ok?

Thanks
 




Kiwi_Dustin

New Member
Joined
November 5, 2009
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Dustin, Oklahoma
Year, Model & Trim Level
1992 Ford Explorer E.B.
I have a 1992 Ford Explorer, 4x4 Eddie Bauer Edition. I got it used from an old friend who owns a junk yard. When I bought it, the 4wd would not engage so he looked at it, said it was just stuck, and it worked for about 2 days. Then went out again. I took it back, and he could only get high range (I guess that's what you call it... I'm a newbie... don't laugh too hard) to work. Low range wouldn't work at all, and the regular 4x4 light was kinda half way on all the time and lit up when it engaged. Now it stays halfway on, I can hear a click when I push it and 4wd doesn't engage, and I've called my auto club 2 times to pull me out of things I should have been able to drive out of, and I'm getting very angry with the "old friend" at the junk yard.

I use it to help out an old lady who lives up an almost inaccessible oil lease road. I can get in and out with 2wd if it's not wet, but otherwise, I'm calling my auto club to tug me out of a mud hole.

I really like being able to help the old widow up the hill, so if anyone can give me a point by point troubleshooting sequence with which I can check all the electrical things that make the 4x4 engage, and the actual motor. I'd sure be grateful.

I myself, am a little ole lady, but I know how to work on cars some. However, if there's anyone who lives close to Dustin, OK and would like to help by looking and pointing and showing me where stuff is, I'd be glad to pay for gas.

Thanks
 




JDavis0911

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
13
Reaction score
0
City, State
Salt Lake City, Utah
Year, Model & Trim Level
'05 Eddie Bauer
ok so I just went out to check and see if my 4x4 module wasnt plugged in completely only to find out there was no module at all.. This is a sad sad thing if I bought a 2wd explorer when one of the main reasons I bought it was the 4x4 capability.
I was told it was 4x4 by the dealer, and never had to check until now.

gosh, I am not happy about this.. is it possible this module was moved? Do they equip the 2wd explorers with the same 4x4 buttons on the interior? I am very upset if I made this stupid mistake..
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




JDavis0911

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
13
Reaction score
0
City, State
Salt Lake City, Utah
Year, Model & Trim Level
'05 Eddie Bauer
Did a VIN check and it came back as an 05 EB with 4x4 so I am good there. Now I am just confused where the module would be if it wasn't right in my face once I pull the glove box down(so it is hanging)

Any ideas?

Update: checked the fuse as well as had the obdII scanned and no codes came up.
Frustrating!
 
Last edited:




Thread starter Similar threads Forum Replies Date
H What does it take for 4x4 Auto to actually turn on the 4WD? Stock 2002 - 2005 Explorers 8
J 2002 Explorer no 4x4 lights and 4x4 does nothing Stock 2002 - 2005 Explorers 3
O 4X4 how does it work Stock 2002 - 2005 Explorers 23
KA3NXN 4X4 Transfer Case Control Module Stock 2002 - 2005 Explorers 1
S Please Help, 2002 standard 4x4 explorer wont go into gear when started Stock 2002 - 2005 Explorers 9
M Transmission 2004 XLT 4x4 WTF? Stock 2002 - 2005 Explorers 2
R 2002 Explorer 4x4 4.0 , turn off OD for flashing OD light help? Stock 2002 - 2005 Explorers 4
J 4x4 Problems on 2002 Explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 7
M transmission wiring harness 2005 explorer xlt 4.0l 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 0
L 4x4 and tranny issues Stock 2002 - 2005 Explorers 2
L 4x4 blinking Stock 2002 - 2005 Explorers 0
J 02 EXPLORER 4X4 HIGH LIGHT FLASHING Stock 2002 - 2005 Explorers 2
K 4x4 Light stuck on Low Stock 2002 - 2005 Explorers 12
R 2002 Eddie Bauer 4x4 explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 3
S Understanding 4x4 Operation NonOperation 2002 XLT Stock 2002 - 2005 Explorers 19
R 2003 XLT 4.6 4x4 shield mounted on transfer case Stock 2002 - 2005 Explorers 7
L 4X4 Control Module Stock 2002 - 2005 Explorers 1
F 02 Explorer XLT 4x4 Eddie Bauer issues Stock 2002 - 2005 Explorers 7
T Issue with 4x4 buttons 02 Explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 5
R Wheels get stuck 4x4 issue? Stock 2002 - 2005 Explorers 5
C 03 2x4 to 4x4 trans swap Stock 2002 - 2005 Explorers 3
D 4x4 control upgraded module Stock 2002 - 2005 Explorers 2
B flashing 4x4 high light Stock 2002 - 2005 Explorers 0
M 2002 4x4 engagement Stock 2002 - 2005 Explorers 0
R Newbie - WI with 03' Ford Explorer XLT 4.6L V8 4x4 - Airbag Light Stock 2002 - 2005 Explorers 0
R 05 explorer 4.6 4x4 whining & thumping Stock 2002 - 2005 Explorers 3
S 04' Explorer stuck in 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 0
R 05 ford explorer 4.6 V8 4x4 turns over but not start Stock 2002 - 2005 Explorers 1
D 04 Explorer 4.0L 4x4 - cruise inop, brake lights stay on Stock 2002 - 2005 Explorers 1
N 4x4 auto, 2004 explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 7
L bought a 2005 exp EB 4.6 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 8
G 2005 FORD EXPLORER 4X4 SHIFT ISSUES Stock 2002 - 2005 Explorers 6
0 2003 XLT 4x4 U-Joints Stock 2002 - 2005 Explorers 1
M ABS locked, Traction Control off and 4X4 high flashing? Stock 2002 - 2005 Explorers 2
R 2004 NBX 4x4 drive train mystery...can someone help with the diagnosis? Stock 2002 - 2005 Explorers 5
D 2002 4x4 issues Stock 2002 - 2005 Explorers 4
K Trouble with 4x4 Low Stock 2002 - 2005 Explorers 0
B Stuck in 4x4 low Stock 2002 - 2005 Explorers 3
F 2002 Frod Explorer XLT 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 2
F 2002 ford explorer XLT 4x4 no air will blow threw vents only threw defrost Stock 2002 - 2005 Explorers 2
J 2002 Explorer 4x4 stuck in low, new module and shift motor Stock 2002 - 2005 Explorers 2
G Much Needed Help Regarding 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 9
X 4x4 high and O/D light flashing Stock 2002 - 2005 Explorers 3
C No 4x4, no brake lights, can not shift out of park... Stock 2002 - 2005 Explorers 8
M 4.0 sohc engine TTY bolts 05 explorer 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 2
A 05 G3 4x4 LTD - Turn signals, brake lights, dash lights acting up Stock 2002 - 2005 Explorers 3
G 2003 Eddie Bauer (81K) 6 cyl 4x4 Stock 2002 - 2005 Explorers 9
A 4x4 hi light flashes Stock 2002 - 2005 Explorers 2
R 2002 ford explorer 4x4 v8 Stock 2002 - 2005 Explorers 0
S 4x4 Light flashing and front binding 02 Explorer Stock 2002 - 2005 Explorers 5

Similar threads

Top