• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

93 motor swap issue

lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
So long time no post. Glad this place is still hear.:) I have a 93 Ford Explorer that I just put the third engine in. (I'm little rough on the truck) The donor engine came out of a 96 same long block, I have a key on engine off pass engine cranks with no start. all my wiring seems to be connected correctly the only thing I did have to do was keep the 96 camshaft position sensor instead of the 93 because I broke it on removal. I did rewire the pigtail, but I'm wondering now if that is why it won't run. should it work and I have another issue?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




410Fortune

Truck Season!!
Staff member
Moderator
Joined
August 3, 2000
Messages
26,631
Reaction score
2,324
City, State
NORTH IDAHO, 7B
Year, Model & Trim Level
B2 "Slightly" Modified
Callsign
FOURTEN
The 96 cam sensor should work with the 93 pcm yes. In 93 the cam sensor was only used for starting, it should even start and run without it.
Do you hear a fuel pump prime? Do you have fuel pressure at the rail?
Does it fire up with ether in the intake?

What happened to the old 93/2nd engine to make it quit?
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
The old motor over heated and blew the head gasket. And no it doesn't start with starting fluid either.

Thank you for the reply.
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
I know this is a good motor because I was driving the donor car till the transmission went kaput.
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
Fuel pump was bad. New pump in fuel at the rail. Still not starting.
 












lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
Yes. It did pop a couple times after I cranked and blue a couple vacuum lines off it like it backfired
 




gmanpaint

It's Always Something!
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
August 1, 2008
Messages
11,478
Reaction score
1,621
City, State
MO MO
Year, Model & Trim Level
94 & 95 XLT's
Ok, has fuel, has spark, and popped when cranked.

Sounds like the timing is way off. I think they are aligned different from the 2nd gens ohv. They are in diff locations on the block, so kinda makes sense here. How to align the 96 cam gear teeth properly for your 93 application.... I haven't a clue. Might just have to change the firing order?

Hopefully someone else who knows will chime in here.
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
Would the low oil sensor stop it from starting?
 




gmanpaint

It's Always Something!
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
August 1, 2008
Messages
11,478
Reaction score
1,621
City, State
MO MO
Year, Model & Trim Level
94 & 95 XLT's
I asked that question for you in a thread that gives the procedure to change that sensor, but no replies yet.

That backfire pop has me worried that it might have caused internal damages. Bent valves could have happened, if it was severe enough. Might have to do a little work to find out if it did or not.
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
Hmmmm really? It was a running engine before i put it in this truck. I don't like the sound of this.
 








410Fortune

Truck Season!!
Staff member
Moderator
Joined
August 3, 2000
Messages
26,631
Reaction score
2,324
City, State
NORTH IDAHO, 7B
Year, Model & Trim Level
B2 "Slightly" Modified
Callsign
FOURTEN
backfire through the intake is usually a lean condition
How much fuel pressure do you have at the rail?

The cam sensor on the OHV never moved locations as far as I know???
Always in the same spot on the rear of the lower intake, HOWEVER they did have several variations of that sensor. I have read several times that the 96 style sensor will work in place of the earlier 91-95 type sensors, but I have only READ that here on EF. let me see if I can dig up the thread(s)

Does it run with ether in the intake?

Unless your timing chain just snapped I don't think you bent any valves the cam sensor cannot change the timing of the engine, the crank and cam are connected with a chain no tensioners on a OHV :)
 




gmanpaint

It's Always Something!
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
August 1, 2008
Messages
11,478
Reaction score
1,621
City, State
MO MO
Year, Model & Trim Level
94 & 95 XLT's
My bad. Mixed up the 4.0 on my 94, and the 5.0 on the 95. Those are front and back. Whoops.

If the gear is off a tooth or two, and the sensor is not lined up right, it can affect the firing order. I just went thru this and had to take it to the dealer to use their software to correct it. At least this is what I was told, and what I paid to fix.

I'm being cautious with the internal parts here, and just bringing it up as a severe backfire can cause damages. Not saying it did, but just in case is all. Didn't mean to cause a panic.

410 knows way more than I with these engines, and glad he chimed in. My offerings are limited, so I will back away now.

Hope it all works out, and is something simple like a crossed wire.
 




410Fortune

Truck Season!!
Staff member
Moderator
Joined
August 3, 2000
Messages
26,631
Reaction score
2,324
City, State
NORTH IDAHO, 7B
Year, Model & Trim Level
B2 "Slightly" Modified
Callsign
FOURTEN
Don't back away....nooooooooo! I need all the help I can get

hahahahaha
 




lifeguard379

Explorer Addict
Joined
July 10, 2004
Messages
1,277
Reaction score
4
City, State
sacremento,ca
Year, Model & Trim Level
93 eddie bauer 2 door
I believe my course of action is going to be going to Pick-N-Pull I'm getting a sensor out of a first gen.
 




410Fortune

Truck Season!!
Staff member
Moderator
Joined
August 3, 2000
Messages
26,631
Reaction score
2,324
City, State
NORTH IDAHO, 7B
Year, Model & Trim Level
B2 "Slightly" Modified
Callsign
FOURTEN






Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




410Fortune

Truck Season!!
Staff member
Moderator
Joined
August 3, 2000
Messages
26,631
Reaction score
2,324
City, State
NORTH IDAHO, 7B
Year, Model & Trim Level
B2 "Slightly" Modified
Callsign
FOURTEN
I was shocked to see you can buy a 93 style cam synchro brand new online
Hoping you get it sorted!
You can try unplugging the sensor it and see if it runs?
 




Top