• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

96 explorer help...


littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
I have a 96 explorer....recently the converter clogged up on me....so I cut them off and welded a universal in place... it runs but it has a miss to it and 9 freaking codes.... I have replaced all my sensors so why I am having all this codes come up just doesnt make any sense to me...thanks for the help..

p1121
po443
po136
p0141
p1401
p1130
p1131
po174
p1120
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




1996BLKBauer

Well-Known Member
Joined
June 24, 2011
Messages
1,691
Reaction score
8
City, State
McHenry, IL
Year, Model & Trim Level
1996 Eddie Bauer AWD V8
Have you cleared the codes after you did all the fixes?
 




littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
what I did..over time I replaced sensors as codes came up... well the cat clogged up on me and causes all these codes to come up again.. where do I need to start...there has to be one sensor that will thro all of these outta wack...
 




1996BLKBauer

Well-Known Member
Joined
June 24, 2011
Messages
1,691
Reaction score
8
City, State
McHenry, IL
Year, Model & Trim Level
1996 Eddie Bauer AWD V8
I understand what you did, but did you take a scan tool and clear ALL the codes after you replaced the cat? Also I highly suggest never using a universal cat, they have more issues then a factory replacement one. If you never cleared the codes they will still be there even if the parts are working as they should, some need to be cleared, some go away after a few drive cycles.
 




littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
after replaceing the cat I drove it around and those codes came up.... now before the cat clogged up on me there was noo codes in the computer..becasue I had replaced all the sensors and vacuum lines....
 




1996BLKBauer

Well-Known Member
Joined
June 24, 2011
Messages
1,691
Reaction score
8
City, State
McHenry, IL
Year, Model & Trim Level
1996 Eddie Bauer AWD V8
after replaceing the cat I drove it around and those codes came up.... now before the cat clogged up on me there was noo codes in the computer..becasue I had replaced all the sensors and vacuum lines....

OK, I just wanted to make sure you didn't have pre existing codes that where now fixed, but you did not clear. Like I said above the universial cat may be your issue, I know factory replacements are more expensive, but they fit liek they are suppose to, and work like they are suppose to. The computer in the truck is set to monitor specified perimeters, and if the cheaper cat does not burn off enough that may be your issue. BUT, that is A LOT of codes, so possibly the wiring got messed up some how.
 




littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
which wiring??? I had one guy come look at it and he said that because of the heat that I may have slightly bent a push rod?? I am soo fed up with this thing I have have tempted just to sell it and the 94 explorer thats a parts truck.... tired of looking at this thing...
 




littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
ok update.....still having problems tho..... I found a sensor was not plugged in all the way. and I am down to 2 codes... po443 which it states Evap Emission Control system purge valve c fault... what does that mean?? I also have a po141 which I know that is an o2 senser its not hooked up.. just gotta change it out...
 




1996BLKBauer

Well-Known Member
Joined
June 24, 2011
Messages
1,691
Reaction score
8
City, State
McHenry, IL
Year, Model & Trim Level
1996 Eddie Bauer AWD V8
ok update.....still having problems tho..... I found a sensor was not plugged in all the way. and I am down to 2 codes... po443 which it states Evap Emission Control system purge valve c fault... what does that mean?? I also have a po141 which I know that is an o2 senser its not hooked up.. just gotta change it out...

Not bad, so you are really only down to one code. This code may have something to do with the gas take EVAP system, it traps the fumes, and recirculates them into the system.

Check out this thread, it seems to have some helpful information...

http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=231925

This one really seems to be good.

http://www.explorerforum.com/forums/showthread.php?t=201047
 




littlezell

New Member
Joined
October 8, 2012
Messages
35
Reaction score
0
City, State
Georgia
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer
thanks..... hopefully I will have it running in a few days....
 




Top