• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

99 4X4 Transmission lurch/stutter in high gear at low engine speed.

Wreckage

New Member
Joined
December 23, 2010
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Edmonton, AB
Year, Model & Trim Level
99 Limited
My 99 Explorer AWD 5.0 liter has exhibits a transmission stutter when in high gear (overdrive) during acceleration from low engine speed. most prevalent at 40-45 mph with engine speed just below 1500 rpm. If I lightly press the accelerator pedal to accelerate without causing downshift, I feel a couple shudders. If I repeat the conditions but press the accelerator hard enough to cause a downshift, everything is smooth. Problem only occurs if I "lug" the engine when in overdrive. Most annoying when city driving and travelling up a slight grade at 40 mph.

Transmission oil was discolored. So I had a complete tranny fluid change performed at Ford. Problem is still present.

Any thoughts or am I looking at a transmission rebuild?

Sorry, but do not know the transmission model. Thanks for any and all responses
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Kevlar7R

Well-Known Member
Joined
August 18, 2007
Messages
279
Reaction score
2
City, State
Phoenix, AZ
Year, Model & Trim Level
1997 Mountaineer 5.0 4x4
Mine just started doing the same thing. It was rebuilt 2 years ago. I'm interested in other responses. Mine seems to do it primarily when the tranny is cold. I hadn't checked my fluid yet, so I am interested to hear that you already did that.

Any thoughts?
 




BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
55,029
Reaction score
665
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars




swetrid

Explorer Addict
Joined
September 30, 2010
Messages
1,888
Reaction score
3
City, State
Reading Pa
Year, Model & Trim Level
1999 Eddie Bauer
Ck plugs and wires, they are usual suspect with those symptoms.
 




ragajungle

Explorer Addict
Joined
November 8, 2008
Messages
1,024
Reaction score
2
City, State
Chicago, IL
Year, Model & Trim Level
89 BroncoII & 05 Taurus
I used trans tune from Seafoam on a 97 awd 5.0L and it helped the torque converter shudder immensely. - if in fact that is what is making it shudder. x2 on plugs and wires.
 




Kevlar7R

Well-Known Member
Joined
August 18, 2007
Messages
279
Reaction score
2
City, State
Phoenix, AZ
Year, Model & Trim Level
1997 Mountaineer 5.0 4x4
I did plugs and wires, plus a PCV valve and Seafoam treatment (engine) and the issue is gone. Good call on plugs and wires.
 




swetrid

Explorer Addict
Joined
September 30, 2010
Messages
1,888
Reaction score
3
City, State
Reading Pa
Year, Model & Trim Level
1999 Eddie Bauer
I did plugs and wires, plus a PCV valve and Seafoam treatment (engine) and the issue is gone. Good call on plugs and wires.

Thanks, ran into same thing day I bought mine on the drive home and was spark plugs. They were original at 124000 miles.
 




CJL

Well-Known Member
Joined
February 19, 2009
Messages
102
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2000 AWD Ex
Mine does this,glad to hear the fix is minor.

What exactly makes the truck studder? Not enough spark under load?
 




CJL

Well-Known Member
Joined
February 19, 2009
Messages
102
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2000 AWD Ex
Just thought id post that plugs and wires fixed my studder problem also,Thanks guys!
 




Wreckage

New Member
Joined
December 23, 2010
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Edmonton, AB
Year, Model & Trim Level
99 Limited
Changed the plugs and the shudder is gone. Thanks for the help.
 




BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
55,029
Reaction score
665
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars




blueka

Elite Pickler
Elite Explorer
Joined
December 18, 2005
Messages
5,050
Reaction score
76
Location
Liverpool
City, State
UK
Year, Model & Trim Level
97 UK XLT, 99 Sport V8,
I think you should drive it to Saskatoon and give it to me.... I'll give you back what I don't use after I've shoved the 5.0 in my sport... ;)


Si
 




minimac

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
11
Reaction score
0
City, State
bealeton va
Year, Model & Trim Level
01 XLT old body style
Ck plugs and wires, they are usual suspect with those symptoms.

When you say Ck plugs and wires, do you mean spark plugs and spark plug wires? My '01 XLT has made a lurch a few times when in overdrive, going up a hill or something. the plugs in it now have about 70k on them.

This is my first post, as being a member for awhile now i have never needed to post anything. this Forum is amazing! i spend hours on here...
 




sport97

Elite Procrastinator
Joined
September 25, 2008
Messages
2,348
Reaction score
1
City, State
connellsville pa
Year, Model & Trim Level
1997 sport SOHC 4.0
Plugs and wires didn't do it here.

I believe that sounds like torque converter issues. Atleast thats what I think I have...
 




Top