• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Blend Door / EATC / Actuator?

MINERALGSVT

Well-Known Member
Joined
May 7, 2002
Messages
169
Reaction score
8
City, State
Carmel, IN
Year, Model & Trim Level
'99 Saleen XP8
So, my 99 EB 5.0 recently started clicking when I would go from cool to warm temp setting. Then, the clicking stopped and was stuck in cold only coming from the floor vents. I figured that the blend door actuator had broken a gear and ordered up a Motorcraft replacement.

So, I removed the old actuator and went to install the new one. I decided to check it before bolting it in to place. When I plugged in the connector, the shaft does not move when changing the temp setting.

So, did I get a bum actuator? Or is there something wrong with the EATC that is not sending a signal to move the actuator?

Thanks
 




SoNic67

Explorer Addict
Joined
January 24, 2010
Messages
3,052
Reaction score
14
City, State
Newport News, VA
Year, Model & Trim Level
2001 V8 (Eddie Bauer) AWD
Assuming you got the CORRECT one, install it, it needs to check the door excursion/limits. I tried 3 different versions of Dorman one but only the one that I got from dealership worked.
After that you can test and reset the ETAC:

EATCSelfTest.jpg
 




MossyOak07

Active Member
Joined
October 7, 2010
Messages
96
Reaction score
0
City, State
Rochester, MN
Year, Model & Trim Level
98 Explorer Eddie Bauer
Try pulling the fuse to reset the memory. I believe there is a safety feature where it stops sending power to the motor if it isnt working properly.
 




MINERALGSVT

Well-Known Member
Joined
May 7, 2002
Messages
169
Reaction score
8
City, State
Carmel, IN
Year, Model & Trim Level
'99 Saleen XP8
I did the EATC test and no codes were found. It did move the actuator (actually both) so it must have reset itself. I think my issue now is the blend door is broken on the top.
 




Top