• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership!

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

Bluetooth incoming calls / no sound


Kent Tomlinson

New Member
Joined
January 17, 2017
Messages
1
Reaction score
0
City, State
Park Ridge, Illinois
Year, Model & Trim Level
2011 Explorer Limited
2011 Explorer Limited, fully loaded. When accepting an incoming call through SYNC / Bluetooth can not hear person on the other side. Vehicle accepts call no problem and shows connection fine on screen but can not hear person on the other side of call. Functionality works fine for outgoing calls no problem, but when accepting incoming calls can not hear person and nothing through speakers. Help please. Have tried resetting system but no success.
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.








peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,588
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
2011 Explorer Limited, fully loaded. When accepting an incoming call through SYNC / Bluetooth can not hear person on the other side. Vehicle accepts call no problem and shows connection fine on screen but can not hear person on the other side of call. Functionality works fine for outgoing calls no problem, but when accepting incoming calls can not hear person and nothing through speakers. Help please. Have tried resetting system but no success.
Welcome to the Forum Kent.:wave:
Is there a volume control for that?

Peter
 




Lewisra

Active Member
Joined
December 14, 2013
Messages
681
Reaction score
14
City, State
Howell, mi
Year, Model & Trim Level
2017 explorer limited
2011 Explorer Limited, fully loaded. When accepting an incoming call through SYNC / Bluetooth can not hear person on the other side. Vehicle accepts call no problem and shows connection fine on screen but can not hear person on the other side of call. Functionality works fine for outgoing calls no problem, but when accepting incoming calls can not hear person and nothing through speakers. Help please. Have tried resetting system but no success.
maybe a setting on your phone? On my iPhone when a call comes in it gives 3 choices on the phone something to the effect of answer on iPhone, answer on bluetooth, and something else. Maybe your phone is set to default to your phone, don't know if you can default on an iPhone or on android.
 




MNexporer

New Member
Joined
February 24, 2017
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Minneapolis, MN
Year, Model & Trim Level
2013 Explorer Limited
Has anyone had any luck fixing this problem? I am having this same issue, it's like the phone immediately goes into privacy mode and the only way to get it into handsfree mode is to switch back and forth on the phone and/or vehicle, which kind of defeats the purpose of having handsfee in the first place.

I am using an iPhone 6s and my Sync system is up to date, according to syncmyride.com.

I've tried turning off "handoff" mode on my phone, disconnecting and re-pairing my phone, and checking any other settings I can think may have something to do with it, but still no dice.
 




Lewisra

Active Member
Joined
December 14, 2013
Messages
681
Reaction score
14
City, State
Howell, mi
Year, Model & Trim Level
2017 explorer limited
You might try a reverse pairing. Delete your phone from MFT and MFT from phone. add new phone, when screen comes up hit the button towards the bottom of the screen. It's says something like "find other Bluetooth devices" this will have MFT search for your phone to connect. I've found pairing this way tends to remove some of the glitchiness of MFT as well as SYNC 3.
 




MNexporer

New Member
Joined
February 24, 2017
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Minneapolis, MN
Year, Model & Trim Level
2013 Explorer Limited
Well, been investigating on and off for the last month or so and I finally seem to have solved the problem, at least for now. Here's what I did that seemed to get incoming calls working properly again. Unfortunately I did everything at once, so I can't tell if one thing in particular was the answer, or if it was the combination of everything.

- Deleted old phones from my iCloud account (seems like old phones, especially if they have the same name as your current phone, ie. "John's iPhone", can possibly cause an issue). This can be done by loggin into iCloud.com and removing the old phones from your account.
- Reset all network settings on iPhone (Settings - General - Reset)
- Deleted SYNC from my phone's bluetooth settings
- Deleted my phone from saved devices in SYNC
- Paired with reverse pairing method described by Lewisra above

Thank you to everyone who shared thoughts and ideas, hopefully this helps someone else who may be having a similar issue.
 




Tsuga

Member
Joined
February 20, 2017
Messages
75
Reaction score
2
Year, Model & Trim Level
2013, Explorer, Sport
I have tried this method with my wife's iPhone 6 and it does work. I had to pull out an old iPhone 5s to work with sync.
 




CircleCityExplorer

New Member
Joined
April 5, 2017
Messages
5
Reaction score
0
City, State
indianapolis, IN
Year, Model & Trim Level
'11 Ford Explorer Limited
Are you accepting the phone call using your phone or using the steering wheel controls?

I have found that if I accept the call using my iPhone, it will answer that call in privacy mode but if I click accept call using the steering wheel controls it works through the speakers.
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,588
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Are you accepting the phone call using your phone or using the steering wheel controls?

I have found that if I accept the call using my iPhone, it will answer that call in privacy mode but if I click accept call using the steering wheel controls it works through the speakers.
If you are replying to the originator of this thread, the post is 1 year old and it was his one and only post. Hasn't been back since then. I usually just press 'Accept' on the screen.

Peter
 




DanL5015

New Member
Joined
July 17, 2018
Messages
1
Reaction score
0
City, State
OHIO
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Edge Limited
2011 Explorer Limited, fully loaded. When accepting an incoming call through SYNC / Bluetooth can not hear person on the other side. Vehicle accepts call no problem and shows connection fine on screen but can not hear person on the other side of call. Functionality works fine for outgoing calls no problem, but when accepting incoming calls can not hear person and nothing through speakers. Help please. Have tried resetting system but no success.

I had same issue with 2013 Ford Edge when iOS went above10.1.
I did a Master Reset. To answer incoming calls I have to accept the call on the steering wheel right side ok button, a screen on right side of odometer says “accept”. Then down to Privacy, hit ok, then “switch to hands free”, hit ok.
This isn’t the safest while you are driving to hit the ok button three times.
 








MoeJ

New Member
Joined
July 29, 2019
Messages
12
Reaction score
2
City, State
New York
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer XLT 4WD
2014 Explorer XLT. When call comes in, I cant hear it through the car speakers but the person on the line can hear me. I've done a master reset several times, to no avail. Ford diagnosed the problem and said I needed a new APIM. I purchased a new APIM but the problem remains! I need some serious help!!
 




thefranchise713

Well-Known Member
Joined
April 22, 2016
Messages
1,246
Reaction score
156
City, State
Buffalo, NY
Year, Model & Trim Level
'18 Toyota Prius Prime
Hmm, the phone volume and master volume on the SYNC system function independently. Make sure that you're turning up volume at the head unit during the call--an audible radio doesn't mean an audible phone. (I know, it's obvious, you probably already tried, but bears repeating...) On the phone side, too, make sure the volume is ramped up.

Do you have another phone to pair and compare results with?
 




MoeJ

New Member
Joined
July 29, 2019
Messages
12
Reaction score
2
City, State
New York
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer XLT 4WD
These are the very first steps I took in troubleshooting the problem. I thought it may have something to do with the speakers but I hear other SYNC prompts through them just fine. I really need help on this one.
 




thefranchise713

Well-Known Member
Joined
April 22, 2016
Messages
1,246
Reaction score
156
City, State
Buffalo, NY
Year, Model & Trim Level
'18 Toyota Prius Prime
The prompt voice being audible is a red herring--they have a different volume control for each part of the system (prompt voice, phone call audio, and stereo audio). I'll let others chime in.
 




MoeJ

New Member
Joined
July 29, 2019
Messages
12
Reaction score
2
City, State
New York
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer XLT 4WD
When the phone call is active I turn the volume to the max and it confirms that the "Phone Volume" is being adjusted in the lower left hand corner but I still cant hear anything through the car speakers. The caller can hear me just fine, though.
 




MoeJ

New Member
Joined
July 29, 2019
Messages
12
Reaction score
2
City, State
New York
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer XLT 4WD
Is there a programmable fix for this issue using Forscan?
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,588
Reaction score
1,770
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Is there a programmable fix for this issue using Forscan?
Welcome to the Forum Moe.:wave:
Your thread was merged with this existing one found with the 'Search' feature.
I don't believe this is an issue that can be solved with FORScan. I'm sure I'll be corrected if that's wrong.;)

Peter
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




MoeJ

New Member
Joined
July 29, 2019
Messages
12
Reaction score
2
City, State
New York
Year, Model & Trim Level
2014 Explorer XLT 4WD
Ok. No problem but I still need some suggestions on how to fix this issue. . . Its TERRIBLY ANNOYING!!!
 




Top