cam position sensor ? | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership! If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

cam position sensor ?

boggs1227

Explorer Addict
Joined
February 19, 2008
Messages
1,472
Reaction score
3
City, State
Flowery Branch , Georgia, 1994 sport 2wd auto
Year, Model & Trim Level
2005 colorado 2wd 5spd
hey all ,seem to be haveing a problem here latelly .about a month a go the engine was fine but started up with hard starting ....then it went to really hard starting then total cut out of the engine while it's running .went and pickup a new tps and crankshaft postion sensor ( tho after i replaced the crank sensor it did seemed to want to start like normal but that went away in a few days ) so....


today i decided to look more into it and thinking the coil was bad i found that it was ok with the meter . a person i talked to at az said that if your not starting and after you replaced the crank sensor and you got cut outs then it's got to be the "camshaft postion sensor" .....and they don't even sell them ...neither does advance auto :rolleyes: so i looked and rock auto seems to be the only place to buy them ..... $191.00.

has anyone done this fix before ??? what all is involved ( i think i have to have a timeing wheel ) ?

any advice would be great !
 


Holiday Special! Join the Elite Explorers $20 for 2 years! Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Turdle

Lowrider
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
June 16, 2003
Messages
29,723
Reaction score
1,208
City, State
Humboldt, KS
Year, Model & Trim Level
2000 Mounty




boggs1227

Explorer Addict
Joined
February 19, 2008
Messages
1,472
Reaction score
3
City, State
Flowery Branch , Georgia, 1994 sport 2wd auto
Year, Model & Trim Level
2005 colorado 2wd 5spd
...thank you sir .......:)

edit : after reading ......mmmmm'great :(
 




boggs1227

Explorer Addict
Joined
February 19, 2008
Messages
1,472
Reaction score
3
City, State
Flowery Branch , Georgia, 1994 sport 2wd auto
Year, Model & Trim Level
2005 colorado 2wd 5spd
ok .... got another question ,

after reading for the 2nd gen thread ... i see that there is a problem with the pins on the reman unit haveing play compared to a new motorcraft unit ( dorman brand ) the new unit i'm looking at is made by " cardone " ...
do they have the same problems or is the problems for this cam sensor only for 2nd gen's ?

i saw that sticko had one break on him and thats not what i want to happen while the engine is turning 2k rpms on the freeway .
 




Turdle

Lowrider
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
June 16, 2003
Messages
29,723
Reaction score
1,208
City, State
Humboldt, KS
Year, Model & Trim Level
2000 Mounty
Well, it seems to me if the issue is with the pin shearing off, get a more solid pin, remove the weak one, place the better one in and drive er home.

They cost about 10 cents at a hardware store.
 




boggs1227

Explorer Addict
Joined
February 19, 2008
Messages
1,472
Reaction score
3
City, State
Flowery Branch , Georgia, 1994 sport 2wd auto
Year, Model & Trim Level
2005 colorado 2wd 5spd
fair enough

...guess i know what i'll be doing new years week
 




Top