code reading frenzy | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership! If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

code reading frenzy

mechjames

Well-Known Member
Joined
September 27, 2007
Messages
511
Reaction score
1
City, State
Richmond, BC
Year, Model & Trim Level
1994 Explorer XLT
code reading party

I got a bunch of codes today:

KOEO:
335 - PFE or DPFE sensor voltage out of Self-Test range.

CM:
214 - Cylinder Identification (CID) circuit failure
332 - EGR valve opening not detected.

KOER:

326 - PFE or DPFE circuit voltage lower than expected with zero EVR duty cycle.



soooooooo, whats that all mean? Seems like the EGR valve might be sticky. If I cleaned the valve, do you think it would all go away?
 


Holiday Special! Join the Elite Explorers $20 for 2 years! Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




cjones101812

Well-Known Member
Joined
September 12, 2007
Messages
370
Reaction score
1
City, State
Avondale, AZ
Year, Model & Trim Level
06 Explorer EB
for 214 will your truck run?? i'll check the others later
 




manaen

Explorer Addict
Joined
February 27, 2007
Messages
2,706
Reaction score
4
City, State
Clear Spring, MD
Year, Model & Trim Level
2011 Xterra Pro-4X
well chances are you have a bad DPFE sensor, that will likely fix code 335, 332, & 326

for 214 you should check your camshaft position sensor I beleive that is what the ECU uses for CID data, although I would expect a CMP error, I'll need to do some reading on that one.
 




mechjames

Well-Known Member
Joined
September 27, 2007
Messages
511
Reaction score
1
City, State
Richmond, BC
Year, Model & Trim Level
1994 Explorer XLT
the truck starts and runs great.

although under low to mid throttle, it surges just a tad bit

full throtlle and idle is great. i think thats due to the egr not opening.

going to swap DPFE sensors and see what happens.
 




manaen

Explorer Addict
Joined
February 27, 2007
Messages
2,706
Reaction score
4
City, State
Clear Spring, MD
Year, Model & Trim Level
2011 Xterra Pro-4X
you should also check the EGR tube for blockages and all the vacuum lines to the DPFE
 




Top