Codes 172 and 136 still there | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Codes 172 and 136 still there

rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
I have a 93 XLT. I had codes 172 and 136. I replaced both O2 sensors and cleared the codes. After about ten miles, the CEL came back on and the codes are back. Wiring looks good. I am looking for ideas.
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




MrShorty

Explorer Addict
Joined
December 27, 2001
Messages
5,078
Reaction score
16
City, State
Spanish Fork, UT
Year, Model & Trim Level
92 XLT and '87 Bronco II
A lean code for both sides suggests looking for things that are shared. Have you checked fuel pressure? Any vacuum leaks? I've heard of a few cases where a bad computer ground contributed to these codes.
 
<



rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
172 and 136 codes

Fuel pressure is good, no vacuum leaks. The engine runs good.
 
<



rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
Possible Vacuum Leak

It is running worse when cold. I think the upper intake is leaking - I am going to test that after work. It also idles slightly high, my clue to intake leak.
 
<



rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
Found It

I found the leak. A really large 90 degree elbow was leaking bad. Did not show up the first time I checked for leaks.
 
<



MrShorty

Explorer Addict
Joined
December 27, 2001
Messages
5,078
Reaction score
16
City, State
Spanish Fork, UT
Year, Model & Trim Level
92 XLT and '87 Bronco II
Glad you found it.
 
<



rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
Codes still there

I fixed the vacuum leak, engine runs as smooth as glass. After ten miles, light came back on and codes are there again. Checked for vacuum leaks, found none including on upper manifold surfaces. ????
 
<



rdodd10

New Member
Joined
January 1, 2005
Messages
6
Reaction score
0
City, State
Redding, Ca
Year, Model & Trim Level
93 XLT
Changing gasket Saturday

I got a new Upper Intake gasket and EGR valve - going to change all on Saturday. The EGR was carboned up, though with tests it showed ok. Will change it anyway.
 
<



Top