EGR system trouble. | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations
  • Register Today It's free!

EGR system trouble.

ranger812572

New Member
Joined
November 10, 2011
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Yakima, WA
Year, Model & Trim Level
94 Explorer, 76 E150
My check engine light came on. I checked the codes. It showed an EGR system code, not exactly sure which one off the top of my head. I replaced the EGR valve and DPFE. Reset the computer, and it still popped up. SO i replaced the EGR vacuum solenoid. Cleared the codes again. Still comes on. I know I am getting vacuum, because I pulled the vacuum line off the egr valve and manually pulled the throttle back to raise it up to about 1500 RPMs. I did feel it pulling, so I know its got vacuum. Any suggestions? :(
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





MrShorty

Explorer Addict
Joined
December 27, 2001
Messages
5,078
Reaction score
19
City, State
Spanish Fork, UT
Year, Model & Trim Level
92 XLT and '87 Bronco II
I would suggest pulling codes again and posting the actual code numbers. Don't forget to include whether each code is a KOEO, CM, or KOER code.
 






mgmgmg

Elite Explorer
Joined
October 14, 2004
Messages
417
Reaction score
9
City, State
Plymouth, MN
Year, Model & Trim Level
'94 LTD '10 LTD V8
did u buy borg warner parts? reason i ask i had same problem replaced EGR DPFE and EVR fixed my problems.... 3 months latter CEL came on? Pulled codes 335,336 WHAT???? Took out the DPFE and EVR and exchanged them for new ones no more CEL its been a yr now....MY quess was a defect part
 






Koyote

New Member
Joined
March 23, 2012
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Albany, NY
Year, Model & Trim Level
04 Merc Mountaineer
jsut went through similar problems with codes not clearing after EGR repalcement and 2 o2 replacements. A fuse was burnt out. repalced fuse and engine light went off. checked with local ford emchanic said i should have checked fuses for multiple codes to begin with. jsut a suggestion to check your fuses.
 






ranger812572

New Member
Joined
November 10, 2011
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Yakima, WA
Year, Model & Trim Level
94 Explorer, 76 E150
OK codes are as follows:
KOER: 335-EGR sensor circuit voltage higher or lower than expected during self-test.
CM: 332-Insufficient EGR flow detected.
KOER: 326-(Cars Only) EGR sensor circuit voltage lower than expected.

All parts are BWD. Borg Warner.

I checked my fuses. All are fine.

THANX FOR THE HELP!
 






ranger812572

New Member
Joined
November 10, 2011
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Yakima, WA
Year, Model & Trim Level
94 Explorer, 76 E150
Oh, and it definitely feels like the EGR valve is not functioning properly.
 






ranger812572

New Member
Joined
November 10, 2011
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Yakima, WA
Year, Model & Trim Level
94 Explorer, 76 E150
I'm gonna go swap out this EGR valve right now. If that doesn't solve it, then next step is swap out the DPFE. At least these parts have warranties!
 






ranger812572

New Member
Joined
November 10, 2011
Messages
5
Reaction score
1
City, State
Yakima, WA
Year, Model & Trim Level
94 Explorer, 76 E150
Ok, the EGR valve didn't solve it, but the replacement DPFE seems to have. Will update if it didn't.
 






mgmgmg

Elite Explorer
Joined
October 14, 2004
Messages
417
Reaction score
9
City, State
Plymouth, MN
Year, Model & Trim Level
'94 LTD '10 LTD V8
Glad I could help!!!
 






Top