• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Solved Everything you wanted to know about PATS.

Toucan

Well-Known Member
Joined
February 10, 2007
Messages
144
Reaction score
1
City, State
BELIZE
Year, Model & Trim Level
1998 XLT
Thanks, No, I am all the way in Belize, in Central America. I have both my orignal keys but it is always good to know.
Cheers
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




dkchrist

Explorer Addict
Joined
August 13, 2006
Messages
1,341
Reaction score
0
City, State
Fayetteville, AR
Year, Model & Trim Level
93 XLT 4DR
Great info.

Now I should be getting another key....
 




Toucan

Well-Known Member
Joined
February 10, 2007
Messages
144
Reaction score
1
City, State
BELIZE
Year, Model & Trim Level
1998 XLT
Great info.

Now I should be getting another key....

Yes info here is great. I recall before the internet one had to go down to a techinical library if one wanted to know something. Mechanics those days would never share knowledge. Wonderful World, Wonderful Feeling:cool:
 




willy2

Active Member
Joined
April 15, 2009
Messages
80
Reaction score
0
City, State
Raleigh, NC
Year, Model & Trim Level
'98 Sport, '02 Sport 4WD
Engine does not start: LED flashes rapidly Leave ignition on until the LED starts to flash a 2 digit code: (sequence- pause-sequence)
Check the following codes:
Code flashes:
1:3 Key code not received. Is key screened by other keys or objects? Try different key: if okay then first key is faulty. If not go to main dealer
1:4 Partial code only received. Try again. If not okay use different key. If not go to main dealer
1:5 Key not programmed into PATS. Program key as above using master
1:6 Faulty link between PATS module and EECV Go to dealer .

Just a little more detailed post on the codes is here:
http://www.explorerforum.com/forums/showpost.php?p=2077855&postcount=3
 




shawn wolfe

New Member
Joined
August 13, 2009
Messages
5
Reaction score
0
City, State
houston, tx
Year, Model & Trim Level
1999 explorer xlt 5.0 v8
just an FYI

In houston, tx ford dealers charge $30 for a key and $100 to program the key.

I am going to try and see what a locksmith will program the key for on monday

I find this is such a ripoff
 




newtoford

New Member
Joined
June 7, 2009
Messages
5
Reaction score
0
City, State
melbourne, australia
Year, Model & Trim Level
97 xlt, 2002 xlt.
A locksmith can also delete the pats module and set a new master key probably for less than Ford.
 




ivrb

Active Member
Joined
July 31, 2006
Messages
80
Reaction score
0
City, State
southern cal
Year, Model & Trim Level
2000 xls
no start

My 00 x will not start last scan came with a pats problem forgot code no., but fuel does energize and have spark also sounds like it wants to start but will not, theft lightdoes all normal blink every other 2 sec, when key is at start theft light goes off, can it be a pats problem or what?
 




willy2

Active Member
Joined
April 15, 2009
Messages
80
Reaction score
0
City, State
Raleigh, NC
Year, Model & Trim Level
'98 Sport, '02 Sport 4WD
My 00 x will not start last scan came with a pats problem forgot code no., but fuel does energize and have spark also sounds like it wants to start but will not, theft lightdoes all normal blink every other 2 sec, when key is at start theft light goes off, can it be a pats problem or what?

I don't believe it is a PATS problem. For PATS problems the theft light blinks rapidly (like 4x a second) and never goes off.

I think it would be better to start a new thread for this issue...
 




daviehill80

Member
Joined
March 30, 2009
Messages
22
Reaction score
0
City, State
meridian ms
Year, Model & Trim Level
1999
PPPPPPPPPPlease help

i am gettig the the 1 6 theft flash code fauly link how can i trace this plus the dinger will not stop dinging

this all started with me removing my dash

everything is pointing at the PATS

my theft lights is blinking real fast
tripping the relay ir runs about 4 or 5 seconds then shuts off


i have put the dash bac in so maybe if i reset it

how do i reset it
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,259
Reaction score
1,985
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
That sounds like a wiring connection that was missed when doing the dash, or a damaged wire. Look over the wires carefully, especially those around the column and key cylinder.
 




Tiron

Member
Joined
August 19, 2009
Messages
15
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2001 Explorer Sport
Is there a way to recover the factory keyless entry keypad code? I would like to be able to do it over OBD-II, if possible. It's an '01 SOHC Sport.
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,259
Reaction score
1,985
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
It's permanently on a sticker on the module itself. I'm not sure where it is on that later Sport, 95+ has it in the LR quarter panel, jack area. Below is my 99 truck without the interior panel in it.
 

Attachments

  • Projectthread091.JPG
    Projectthread091.JPG
    75.3 KB · Views: 6,026




Tiron

Member
Joined
August 19, 2009
Messages
15
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2001 Explorer Sport
I've heard that. I tried to find it once, but I gave up after a long while of looking. I think that the sticker was on the far side on the module. :(
 




Tiron

Member
Joined
August 19, 2009
Messages
15
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2001 Explorer Sport
I guess I'll look again.
 




brycec1701

New Member
Joined
March 29, 2010
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Indiana
Year, Model & Trim Level
2004 Eddie Bauer Explorer
Forgive me if someone has pointed this out. I have been trying to read through all of the forums related to PATS. I have a 2004 Exploder and have been having intermittent problems with it starting. I'm pretty sure it has something to do with PATS.

When I turn the key to start, I get a click sound and the fuel pump primes. The Red Indicator light on top of the dash (center of the dash up by the windshield) rapidly flashes. This results in a no-start.

I have tried troubleshooting everything from the starter, to the gear shift cable down by the tranny, to cleaning the battery posts/cables. This all started last fall when I put a new battery in it.

What is interesting, is that I can get it to start if I continually try turning the ignition key back and forth while turning the steering wheel from side to side. I keep doing this until it finally starts. Around Christmas, this was going on consistently for about two weeks and then everything was A-OK. No problems with starting at all.... until yesterday it has started doing it again.

I assume that I may have a short in the steering column or something wrong with the PATS. Any ideas?
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,259
Reaction score
1,985
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
Watch the "THEFT" light, which should be the PATS indicator light. The light should not flash when the engine starts, and will flash before it doesn't.

Try a different key, sometimes the error can be the reading of the code from the keys.
 




brycec1701

New Member
Joined
March 29, 2010
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Indiana
Year, Model & Trim Level
2004 Eddie Bauer Explorer
Theft Light

The only thing that flashes on my 2004 Explorer is the red light that sits on top of the dash and is in the center of dash.

When I attempt to start it, this light starts flashing repeatedly when it will not start. If I leave the key in and in the on position, it goes to a steady red after about 30 seconds.

Strange thing is that in order for me to successfully start the vehicle, when this happens, is to turn the wheel left and right and cycle the ignition switch repeatedly.

If it starts and I shut it off, I am able to start it again with no problems. However, if I let the vehicle sit shutoff for some time, it will most likely not start again. Thus, I have the flashing red light on top of the dash.

By the way, it does it for both keys...
 




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,259
Reaction score
1,985
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
You need to find out what that light is, it doesn't sound OEM.
 




brycec1701

New Member
Joined
March 29, 2010
Messages
3
Reaction score
0
City, State
Indiana
Year, Model & Trim Level
2004 Eddie Bauer Explorer
Here is a picture of the Indicator Light

The black looking bump in the middle of the screen is what flashes red when the vehicle is shutoff. It flashes off and on in a normal condition. When I can't start the vehicle, this thing rapidly flashes red.

Sorry, I couldn't get my camera to take the picture in sync when it flashes. This is OEM as it is referred to in the owners manual. Could it be that my 2004 has a different setup than what you are talking about in this forum?

IMG_0280.jpg
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




CDW6212R

Hauls the mail.
Elite Explorer
Joined
June 17, 2004
Messages
21,259
Reaction score
1,985
City, State
Knoxville, TN
Year, Model & Trim Level
98 Limited AWD
That does sound like the PATS system indicator light. Ford likely moved it up there as a better deterrent. It should be mentioned in the owners manual. I'd consult with the manual for the model, to confirm it does work the same way. If that's the same light, I'd assume the signal being read from the keys is intermittently not transferring. That's what my 98 did for a while. Other than the keys, I think the key cylinder is the place to look. The receiver is there close by, I'd try to find a used one to swap in. I was about to do that when mine quit doing it about 40k miles back.
 




Top