Explorer Shuddering?! | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Explorer Shuddering?!

willied

Explorer Addict
Joined
December 1, 2009
Messages
1,177
Reaction score
2
City, State
Columbus, GA
Year, Model & Trim Level
2006 XLT V8
About a week ago after it rained I noticed my Explorer was shuddering as I was accelerating. Around 60mph or so it started shuddering badly and the CEL started flashing. We took it in to the shop, and they said the number 7 cylinder had misfired, but they lacked the tools to do anything about it. It still shudders when accelerating at times, but not as violently. I haven't changed anything on the car since I got it (65,000 miles, now about 68,000) other than getting the oil changed. I'm thinking it's the coil. What do you guys think it could be and could I fix it myself?
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




ZO6_Vette

Active Member
Joined
December 13, 2008
Messages
68
Reaction score
0
City, State
Long Island
Year, Model & Trim Level
2006 EB
Exchange coil #7 with another coil and see if the missfire moves to that cylinder.
If it does replace the coil.
 
<



willied

Explorer Addict
Joined
December 1, 2009
Messages
1,177
Reaction score
2
City, State
Columbus, GA
Year, Model & Trim Level
2006 XLT V8
Good idea...though, I'd have to take it in for them to scan it...
 
<



cwescapexlt4x4

Explorin' the Desert SW
Elite Explorer
Joined
May 3, 2005
Messages
1,406
Reaction score
62
City, State
Litchfield Park, AZ area...
Year, Model & Trim Level
2021 King Ranch 4wd 3.0T
I have just recently noticed that a little at freeway speed but no other times from a light throttle application, but if i put my foot into it, no issues. I am thinking it's a bad tank of fuel possibly but am watching it closely.
 
<



cwescapexlt4x4

Explorin' the Desert SW
Elite Explorer
Joined
May 3, 2005
Messages
1,406
Reaction score
62
City, State
Litchfield Park, AZ area...
Year, Model & Trim Level
2021 King Ranch 4wd 3.0T
I have just recently noticed that a little at freeway speed but no other times from a light throttle application, but if i put my foot into it, no issues. I am thinking it's a bad tank of fuel possibly but am watching it closely.

Well Coil # 4 was bad and tech is noting early hard wear on the plugs so doubt they will make the 100k mark (I am at 77k now) so they replaced the coil/plug both under the Ford ESP coverage I have.
 
<



Top