Fixed my reverse parking sensor system | Page 5 | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations
  • Register Today It's free!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership!
    If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

Fixed my reverse parking sensor system

Dave C.

Member
Joined
March 28, 2013
Messages
14
Reaction score
1
City, State
Surrey, British Columbia. Canada
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer,Eddie Bower
Hi Pontisteve.
Just curious, what model Nemisys scan tool did you buy? Thinking of buying a scan tool for my truck, unsure of what to buy...
Dave C.
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





jrobie79

Active Member
Joined
December 27, 2010
Messages
99
Reaction score
0
City, State
Boston, MA
Year, Model & Trim Level
2002 Limited 4.6 VIN "W"
are people having good luck with the aftermarket sensors from ebay? or should I hold out for genuine ford ones?
 






Number4

"I'm counting to 3, then I'm getting your dad."
Elite Explorer
Joined
March 16, 2013
Messages
4,214
Reaction score
207
City, State
Woodstock, GA
Year, Model & Trim Level
04 Ford Explorer 4.6l
are people having good luck with the aftermarket sensors from ebay? or should I hold out for genuine ford ones?

As far as OE, I've been getting them from wrecking yards for $6 each.
 






mkrion

New Member
Joined
November 24, 2012
Messages
2
Reaction score
0
City, State
Westminster, MD
Year, Model & Trim Level
2004 Explorer Eddie Bauer
:thumbsup:Thanks, well written directions! Plan on getting this done in a couple of weeks.
 






Lockdown

Member
Joined
October 7, 2015
Messages
19
Reaction score
0
City, State
Naples
Year, Model & Trim Level
2010 Ford Explorer XLT
Just wanted to say thanks to the OP for posting this; the instructions were exact for my wife's 04 Limited... think the sensor cost me $8 on eBay.
 






cdazzling

New Member
Joined
January 29, 2015
Messages
4
Reaction score
0
City, State
Anacortes, WA
Year, Model & Trim Level
2004 Ford Explorer XLT
Got lucky with a nearby body shop that just happened to have one saved from a damaged or junkyard replacement cover and he gave it to me while changing out my wife's front bumper cover on her 2013 Accord. He had one in a part bin and I followed the posted procedure and sure enough in about an hour I have a working system. I found the bad one by listening as instructed and the one he had worked perfect.
 






cw212010

Active Member
Joined
March 15, 2016
Messages
55
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
Explorer
Would someone be kind enough to advise where the control module is located and where the wiring is routed? I am getting the 'OFF' light when sticking it in to reverse and no beeping.
 






808hawn

Member
Joined
January 10, 2015
Messages
24
Reaction score
0
City, State
Honolulu, Hawaii
Year, Model & Trim Level
2004 Eddie Bauer 4X4
On my 2004 EX, the control module is located under the RR quarter trim panel. Wires are routed behind the rear bumper to the 4 sensors.
 






cw212010

Active Member
Joined
March 15, 2016
Messages
55
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
Explorer
Thanks. Is there a common, quick and easy fix for a simple case of nothing happening when put in reverse? OFF button/light to the left of the steering wheel stays illuminated.
 






808hawn

Member
Joined
January 10, 2015
Messages
24
Reaction score
0
City, State
Honolulu, Hawaii
Year, Model & Trim Level
2004 Eddie Bauer 4X4
In my case it was 2 of the 4 sensors not working. Wheels blocked, engine off, ignition on with vehicle in reverse. I listened for the clicking noise from each sensor to determine which ones were not working. Bought the sensors from ebay. Ended up changing all of them since I had the bumper off. Follow the step by step write up. Good luck!
 






polredinc

New Member
Joined
May 20, 2016
Messages
2
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
02 Ford Explorer XLT V6
Thank you gsmaclean!

Replaced all 4 b/u sensors on my '02 XLT in about 1/2 hour. $29 total thanks to ebay seller swiftmot.

If memory serves, with the orig sensors, the slow beep would start immediately when you go into Reverse. The new sensors work better-- they start silent in Reverse, and start slower beeping when I get around 6-8 ft from my trailer hitch.
 






HapkidoNinja

New Member
Joined
October 12, 2018
Messages
6
Reaction score
1
Location
Pacific Northwest
City, State
Redmond
Year, Model & Trim Level
2004 Explorer Limited
Just tried the fix 2 weeks ago after I used Forscan to check and saw that there were faults reported on 3 of the 4 sensors. I replaced all four sensors with ones from Ebay. At first everything was working fine, then it stopped detecting obstacles last week, and this week it beeps continually the moment I shift into reverse, even in an empty parking lot. Will try another scan this afternoon and see if anything is throwing codes.
 






Top