help with no spark problem | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations
  • Register Today It's free!

help with no spark problem

daveyscoty

New Member
Joined
November 13, 2015
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Tuba City AZ
Year, Model & Trim Level
1991 Ford Explorer
l have a 91 4x4 with a 4.0 last time I took it wheeling it stalled out with no spark problem....recently bought new ignition coil, wires, plugs, and crankshaft sensor and still no spark...need any kinda info please
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





natenkiki2004

Blue Bomb!
Joined
November 3, 2013
Messages
2,044
Reaction score
78
Location
North Idaho
Year, Model & Trim Level
1991 & 1994 Explorers
With those items replaced, it's either the ICM or the wiring between the crank sensor, ICM, coil and/or ECU.
 






daveyscoty

New Member
Joined
November 13, 2015
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Tuba City AZ
Year, Model & Trim Level
1991 Ford Explorer
ok thanks I'll check the wiring and do tests tomorrow......hope I find the problem miss my explorer very much
 






natenkiki2004

Blue Bomb!
Joined
November 3, 2013
Messages
2,044
Reaction score
78
Location
North Idaho
Year, Model & Trim Level
1991 & 1994 Explorers
Are you 100% sure it doesn't have spark? You can't test spark individually, they fire in pairs (front to rear) so all the other plugs/wires need to be installed to be able to pull a single wire off and put a spark tester in-line.

If you're knowledgeable with a multimeter, I'd start at the coil and make sure it's getting power/ground. If it is, then look at the crank sensor and follow it's wiring back to the ICM. Kind of do things in a flow.
 






daveyscoty

New Member
Joined
November 13, 2015
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Tuba City AZ
Year, Model & Trim Level
1991 Ford Explorer
everything is connected properly...I'll check voltages in the am and hopefully figure it out...exploder doesn't look happy just kicking back
 






xlt1993

Active Member
Joined
November 14, 2015
Messages
53
Reaction score
0
City, State
western maryland
Year, Model & Trim Level
1993 explorer
Have you checked all connections? Are the free of corrosion,dust,debris,and water? Check all grounds as well as you may have knocked a wire loose during your explorer-ation, I would also check all associated wiring within the ignition system just to be safe. Hope this helps. Best of luck.
 






daveyscoty

New Member
Joined
November 13, 2015
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Tuba City AZ
Year, Model & Trim Level
1991 Ford Explorer
all wires clean with power to all of everything. ...still no spark idk what the problem still could be
 






natenkiki2004

Blue Bomb!
Joined
November 3, 2013
Messages
2,044
Reaction score
78
Location
North Idaho
Year, Model & Trim Level
1991 & 1994 Explorers
You need to find out of the computer is controlling the coil pack. If it is then replace the pack. If not, work your way back to the crank sensor.
 






daveyscoty

New Member
Joined
November 13, 2015
Messages
5
Reaction score
0
City, State
Tuba City AZ
Year, Model & Trim Level
1991 Ford Explorer
exploder is back on the dirt roads but now a new issue
 






Top