• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Hey gang, give a listen and tell me what you think this could be...


ragajungle

Well-Known Member
Joined
November 8, 2008
Messages
1,030
Reaction score
2
City, State
Chicago, IL
Year, Model & Trim Level
89 BroncoII & 05 Taurus
For those Explorer drivers who have been unfortunate enough to have experience with Escort/Tracer

strange whirring sound started recently. FYI New Timing belt, timing tensioner, belt tensioner. Cam???
http://www.youtube.com/watch?v=6viPQ7FqeSI

FYI This video was borrowed from youtube, and is a 1.9L - mine is a 2.0L SOHC (exact same motor) and makes the exact same noise...

Thanks for giving a look!
-Mike
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
54,767
Reaction score
580
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars




ragajungle

Well-Known Member
Joined
November 8, 2008
Messages
1,030
Reaction score
2
City, State
Chicago, IL
Year, Model & Trim Level
89 BroncoII & 05 Taurus
Thanks Brooklyn, In my case the tensioner is "spring tensioned" and there is no adjustment. The earlier Escort 1.9L had a manually tensioned belt. This weekend I am going to drop the serp and see if the noise persists.
 




ragajungle

Well-Known Member
Joined
November 8, 2008
Messages
1,030
Reaction score
2
City, State
Chicago, IL
Year, Model & Trim Level
89 BroncoII & 05 Taurus
Well I dropped the ACC drive belt, which illiminates A/C, P/S, and ALT. So it is either the Water Pump, Timing tensioner or A cam bearing.... Uhg.
 




Jack Flash

Active Member
Joined
October 11, 2007
Messages
368
Reaction score
1
City, State
Ethel, MS
Year, Model & Trim Level
(3) '88 BII's, '99 Ranger
doesn't sound like a water pump. most likely is the tensioner. while you're in there, I'd replace the belt, too.

not trying to alarm you, but I've seen one of the 2.0 engines have the cam to seize up in the head. the people had little oil pressure & hadn't changed oil in years.

,
,

J...I have an Escort wagon that gets 35 mpg on the road !
 




Top