• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

I have a question about the brown wire mod.

Randy96

New Member
Joined
November 7, 2010
Messages
9
Reaction score
0
City, State
lewes de
Year, Model & Trim Level
96
i have a 96 (2wd,4auto,4lo) i read the thread on the brown wire mod and it says after i cut the wire to connect both wires from splice to the center terminal on switch (this is for on-on just to add 4 high) my ? is do i have to cut the wire or could i just use a quick connect (the kind that the wire sits in and the metal tab get pushed down) to run wire to switch
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




explorerguy89

Well-Known Member
Joined
November 12, 2009
Messages
976
Reaction score
4
City, State
West Berlin, NJ
Year, Model & Trim Level
1994 sas sport
gotta cut to break the circuit i believe
 




Randy96

New Member
Joined
November 7, 2010
Messages
9
Reaction score
0
City, State
lewes de
Year, Model & Trim Level
96
i was thinking that if i cut the wire then run both splices to the same terminal it would be as if it were never cut. not a big deal if it has to be cut just curious if the light bulb over my head was workin
 




BrooklynBay

Moderator & long time member.
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
November 11, 2005
Messages
54,937
Reaction score
614
City, State
Brooklyn, NY
Year, Model & Trim Level
88 89 93 95 96 Aerostars




BradR

Well-Known Member
Joined
May 28, 2009
Messages
906
Reaction score
0
City, State
Novi, MI
Year, Model & Trim Level
'99 EX 4.0 OHV
I don't know where you read you connect it to the same terminal, but that is incorrect, as explorerguy89 said you have to cut the circuit.

the brown wire is the wire that tell the tc motor to activate if the tires are spinning and your not moving. so if you have this wire cut (or switched off) the tc never receives information to engage the tc.
 




Carguy3J

Explorer Addict
Joined
June 21, 2008
Messages
1,527
Reaction score
0
City, State
North East New Jersey
Year, Model & Trim Level
'99 4dr. XLT SOHC A4WD
If you have a '96, then you have a 2wd option on the dash switch. There is no need for you to do the brown wire mod; it will do nothing for you. It's purpose is to allow the later Explorers ('97 and up) to have a 2wd option, as they only have 4Auto, 4hi, and 4lo.

On your '96 turning the dash switch to 2wd performs the same function as the brown wire mod - it prevents the computer from activating the TCC and engaging the transfer case.
 








Randy96

New Member
Joined
November 7, 2010
Messages
9
Reaction score
0
City, State
lewes de
Year, Model & Trim Level
96
yes im turning 4 auto in to 4 high i just cut the wire like it said in the thread (for 95-96 4auto to 4high) instead of trying what i was thinking it works great thanks for the feedback
 




Top