Incredible engine ticking sound | Page 2 | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Incredible engine ticking sound

meatwad

Member
Joined
January 30, 2011
Messages
11
Reaction score
0
City, State
Lees Summit, Mo
Year, Model & Trim Level
1998 EB
After trying to trace the newly found like I have discovered I have ZERO coolant.

Before all this happened steam billowed out of my hood and the heater hose valve snapped in half. I replaced it with a new one and it seems fine.
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




meatwad

Member
Joined
January 30, 2011
Messages
11
Reaction score
0
City, State
Lees Summit, Mo
Year, Model & Trim Level
1998 EB
Well I put the new filter on and I'm pretty sure it's gotta be a rod... it's gotten worse in the past couple of hours... loud tapping sound.

However, the extra oil/filter has had a definite effect. The "tapping/knocking" sound stops between 1000-1,500rpms... only present when accelerating/idling.
 
<



Turdle

Lowrider
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
June 16, 2003
Messages
29,697
Reaction score
1,211
City, State
Humboldt, KS
Year, Model & Trim Level
2000 Mounty
ok
hmm. I think if water was getting onto the coolant it would look like mocha milk shake. Still leaning toward an exhuast leak just because they can sound bad, and are quite common on 98.

I hate to ask this but search for "seafoam treatment"

the reason I bring this into the thread is after letting the seafoam soak in the engine is run which produces a lot of smoke. This could help show an exhuast leak.

However you mentioned a blown coolant hose with repair. Did you fill the radiator with water or did you add anti freeze?

[quote meatwad] After trying to trace the newly found like I have discovered I have ZERO coolant.

Before all this happened steam billowed out of my hood and the heater hose valve snapped in half. I replaced it with a new one and it seems fine.[/quote]
 
<



meatwad

Member
Joined
January 30, 2011
Messages
11
Reaction score
0
City, State
Lees Summit, Mo
Year, Model & Trim Level
1998 EB
All antifreeze was completely drained. I did 50/50 and tested it for -30. I'll go grab some seafoam tomorrow. I've put about 200 miles on it with this sound.
 
<



<



Top