Looking for help: 2000 Ford Expl SOHC No Gears at all, not even low | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Looking for help: 2000 Ford Expl SOHC No Gears at all, not even low

RS Iowa Exporer

New Member
Joined
January 29, 2018
Messages
2
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2000 Ford Explorer SOHC
All,

I'm not a mechanic, so please bear with me: Driving home one day, turn a corner, and the entire thing dies. Was starting, running and driving just fine prior to that.

Once restarted, there are no gears. Not even limp home mode, just nothing at all. I can shift through all the gears just fine, they simply don't engage.

Note: 2000 Explorer SOHC, 210K miles, towed behind a motor home for most of it's life until I picked it up around 2K miles ago. Everything has run exceptionally well, and looking at it, it barely looks like anyone has used it on the inside. It's been well maintained, all records are in my hands. There is a neutral tow installed.

I've had a previous explorer (98) where the tranny went, but this isn't like that, the whole thing just seems to not work period. No grinding gears, no hesitation, no nothing at all. Starts and runs fine, just no gears at all. It's like the entire thing is in neutral.
 
<



RS Iowa Exporer

New Member
Joined
January 29, 2018
Messages
2
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
2000 Ford Explorer SOHC
Just clarification, Tranny fluid is full and is fine, not spoiled. No error codes currently, just no boom boom go.
 
<



Top