• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Low Oil pressure light on Help a newbie


fordlover453

New Member
Joined
June 25, 2012
Messages
22
Reaction score
0
Hey guys I just picked up an 02 ford explorer v8 last week and I swear on the test drive there was no low oil pressure light but when I went to go start the car the next morning the little gauge was blinking low oil pressure/oil change required. The engine doesn't ping, knock, or make any noises at all. The oil level is completely fine and the engine runs smooth with 78k. I bought an oil pressure sending unit and am going to be installing it today but I am wondering, if for whatever reason the problem doesn't go away with the sending unit, what are my next steps. What is worst case scenario that could be wrong?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




jayton

Active Member
Joined
October 26, 2006
Messages
148
Reaction score
1
City, State
Jefferson, GA
Year, Model & Trim Level
02 XLT V8
Hey guys I just picked up an 02 ford explorer v8 last week and I swear on the test drive there was no low oil pressure light but when I went to go start the car the next morning the little gauge was blinking low oil pressure/oil change required. The engine doesn't ping, knock, or make any noises at all. The oil level is completely fine and the engine runs smooth with 78k. I bought an oil pressure sending unit and am going to be installing it today but I am wondering, if for whatever reason the problem doesn't go away with the sending unit, what are my next steps.
Was it the oil pressure switch? What ended up happening?


What is worst case scenario that could be wrong?
I have a feeling that you already know the answer to this question. The low oil pressure light is the "death light."
 




fordlover453

New Member
Joined
June 25, 2012
Messages
22
Reaction score
0
well i realized the light only comes on if i put the key to the first position. then it goes away when i start it...really weird
 




FordFool2

Active Member
Joined
December 11, 2010
Messages
402
Reaction score
1
City, State
Cedar Rapids, IA
Year, Model & Trim Level
04 Eddie Bauer & 13 Ltd
Nothing weird about that conditional at all. The vehicle is trying to tell you, through the idiot light, that with the key in RUN position, the engine is failing to make enough oil pressure.
 




fordlover453

New Member
Joined
June 25, 2012
Messages
22
Reaction score
0
haha im used to european cars. this explorer is my first domestic car and on all the european cars i've owned, it doesn't come up with lights like that or messages that would potential mess up my day lol
 




Top