• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Missing RDS Info on 4 Quadrant View


Graham_Explorer

New Member
Joined
April 12, 2015
Messages
1
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
Ford Explorer Ltd 2011
Hi,

I have a 2011 Ford Explorer Limited with Sony/NAV. I am running the latest 3.6.2 load and I am having an issue with the Radio Station Text being displayed when in the main view.

If I select the dedicated bottom left "Entertainment" view then the radio station information shows perfectly. However, if I go back to the 4 Quadrant main view then I see no RDS text.

Anybody have any idea why. Otherwise the system is working well.
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




LukerDooker

Active Member
Joined
March 25, 2013
Messages
886
Reaction score
8
City, State
N.E.
Year, Model & Trim Level
2013Limited 301A TuxBlack
For plain am/fm, I see only the station ID #s on the buttons in 4 quad view.
Call letters or anything else do not display.

In Sirius I do see the station name in 4 quad view on the buttons.

(Buttons also work in this view-they're small but work fine.)
 




FordIVTteam

Official Ford Rep
Joined
July 13, 2011
Messages
1,690
Reaction score
1
City, State
Dearborn, MI
Year, Model & Trim Level
Ford Explorer
Hi guys,

I just want to jump in and confirm that your systems are working as intended. The RDS information will only show for AM/FM when you are on the Entertainment screen. Let me know if you have any questions!

Rebecca
 




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
See that is strange...I get RDS info on mine in the home screen running 3.6.2
 




cwescapexlt4x4

Explorin' the Desert SW
Elite Explorer
Joined
May 3, 2005
Messages
1,378
Reaction score
46
City, State
Litchfield Park, AZ area...
Year, Model & Trim Level
2016 Explorer LTD (FWD)
As do i....
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,068
Reaction score
1,863
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
I also get the station ID when in the home screen. With SIRIUS it displays the actual song titles and artist.

Peter
 

Attachments

  • P4150320_001.JPG
    P4150320_001.JPG
    44.9 KB · Views: 316
  • P4150321_001.JPG
    P4150321_001.JPG
    45.8 KB · Views: 298




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
I also get the station ID when in the home screen. With SIRIUS it displays the actual song titles and artist.

Peter

But when you are on 98.5 as displayed and in the Radio Screen you get RDS?
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,068
Reaction score
1,863
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
But when you are on 98.5 as displayed and in the Radio Screen you get RDS?
Haven't checked that. Okay Jason, just checked and here is what I see.

Peter
 

Attachments

  • P4240325_001.JPG
    P4240325_001.JPG
    37.4 KB · Views: 297
  • P4240326_001.JPG
    P4240326_001.JPG
    40.1 KB · Views: 302




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
Haven't checked that.

Some stations don't broadcast RDS not to mention you must have RDS turned on in the radio settings.
 




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
29,068
Reaction score
1,863
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Some stations don't broadcast RDS not to mention you must have RDS turned on in the radio settings.
I updated my previous post.

Peter
 




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
Peter if you are sure you are not getting RDS info displayed when on the home page PM me your VIN I want to run your as built data for the APIM through a test unit I have here and see if that is what is causing it.
 




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
I put Peter's as built data in mine and it had no effect. I still get RDS info on the home screen.
 




RedDen

Active Member
Joined
March 14, 2012
Messages
492
Reaction score
13
City, State
Calgary
Year, Model & Trim Level
2012 Explorer Limited
I put Peter's as built data in mine and it had no effect. I still get RDS info on the home screen.

this thing actually keeps me puzzling for years. I have Focus and Explorer both with MFT and both 12MY. Ex does show RDS on home and entartainment screens, but Focus doesnt, it only shows RDS on entarntainment screen in that small window above frequency. I' m guessing why? I remember checking a new Focus in show room (a year later after I bought Focus) and RDS in that one was everywhere just like on Ex. Ford is not consistent...

JMR061, can you add NAV to my Focus?
 




RedDen

Active Member
Joined
March 14, 2012
Messages
492
Reaction score
13
City, State
Calgary
Year, Model & Trim Level
2012 Explorer Limited
another thing with HD radio button, I see on Peter's images his car has it.
Again, mine Focus has HD radio, but Explorer doesnt! Asking dealer brought me to nowhere, most of the times I know more about Ford cars than dealer, lol.
 




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
this thing actually keeps me puzzling for years. I have Focus and Explorer both with MFT and both 12MY. Ex does show RDS on home and entartainment screens, but Focus doesnt, it only shows RDS on entarntainment screen in that small window above frequency. I' m guessing why? I remember checking a new Focus in show room (a year later after I bought Focus) and RDS in that one was everywhere just like on Ex. Ford is not consistent...

JMR061, can you add NAV to my Focus?

Yes I can add Nav to a focus.

I will try peters as built data for the ACM as well and see if that makes a difference. Though the programming may be different for those to begin with so that may not be a good test.
 




RedDen

Active Member
Joined
March 14, 2012
Messages
492
Reaction score
13
City, State
Calgary
Year, Model & Trim Level
2012 Explorer Limited




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
Is it still same price as listed on the web?

Since this is about RDS I will take it to PM. Since you are a forum member I can cut a little bit of a break.
 




RedDen

Active Member
Joined
March 14, 2012
Messages
492
Reaction score
13
City, State
Calgary
Year, Model & Trim Level
2012 Explorer Limited
I think I have figured out the RDS mystery by swapping out APIM unit from Focus into Explorer and vice versa, what I found was that this problem is not APIM related, but rather ACM (CD-Radio module), because what I got was RDS info on main screen on Focus's APIM installed into Explorer and NO RDS on main screen (as well as on Entartainment screen) on Explorer's APIM installed into Focus.
Just a remainder I do have RDS info in my Explorer on both Main and Ent screens, but those are missing in my Focus.

And Yes, may be I'm still wrong and its something else, :)
 




Sgt1411

Elite Explorer
Joined
February 22, 2011
Messages
4,355
Reaction score
359
City, State
VanBC/GoodyearAZ
Year, Model & Trim Level
2021 Explorer ST
Callsign
PRINCE51
What I want to know is how does Peter have HD Radio with a Canadian build?....mine with v3.7 doesnt have that
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




jmr061

Well-Known Member
Joined
August 24, 2014
Messages
1,905
Reaction score
143
City, State
Wisconsin
Year, Model & Trim Level
16 Exp Sport
Wh.at I want to know is how does Peter have HD Radio with a Canadian build?....mine with v3.7 doesnt have that

Do you have the Sony sound system?
 




Top