• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

No Heat

kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
I wanted some imput before I tried taking the Explorer in. I have a 1999 8 cyl Limited. My heat just recently stopped working and I wanted to see if there were any ideas why. My A/C works great and the heat that does come out seems to be engine heat, its warm but it doesn't kick out the 90 degree heat it used to. Thoughts.....

Thanks!!
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.








technoboy235

Well-Known Member
Joined
December 3, 2008
Messages
123
Reaction score
0
City, State
Burtonsville, MD
Year, Model & Trim Level
'98 Limited V8 AWD
You might have something jammed in there. I had a problem with a wierd smell once and it was also not warming up like it should. It turned out to be a dead bird.
 




kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
mmm dont think anything is jammed up there. what about the thermostat...if it goes out would that not effect both my a/c and heat?
 




nssj2

Well-Known Member
Joined
February 10, 2007
Messages
952
Reaction score
1
most likely a blend door issue
 




kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
i would hope it is just a blend door issue. i've looked at the threads to fix the blend door and it seems like a fairly easy fix. if the blend door didnt work would the system still develop heat but just not get rid of it?
 




nssj2

Well-Known Member
Joined
February 10, 2007
Messages
952
Reaction score
1
actually they suck to replace, but theres a quick fix on this site. as long as your heater core isn't plugged, in which case the truck should run a little hot, your truck is always developing heat. the blend door controls how much air is drawn over the heater core.
 




KPT

Explorer Addict
Joined
February 5, 2003
Messages
1,556
Reaction score
1
City, State
NC
Year, Model & Trim Level
'95 XL 4x4
The engine temp gauge won't move much if you have a bad t-stat. If its getting into the normal range that's not the issue.
 




kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
this is good...my t-stat has been sitting below cold for a while...i didnt think it was working. so i'll start with that and then move towards the blend door next
 




chapsdeva

Well-Known Member
Joined
April 27, 2008
Messages
166
Reaction score
1
City, State
Richmond, Va
Year, Model & Trim Level
2015 Limited
I'd put money on the thermostat. Mine's been doing the same thing for a while although i am getting some heat...not as much as I use to though. Will be replacing soon now that it's getting cold.
 




kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
I'd put money on the thermostat. Mine's been doing the same thing for a while although i am getting some heat...not as much as I use to though. Will be replacing soon now that it's getting cold.


Let me know how that goes!!
 




beemex

New Member
Joined
December 9, 2008
Messages
2
Reaction score
0
City, State
MALDEN MA
Year, Model & Trim Level
97 EDDIE BAUER 5.0 R.W.D
Let me know how that goes!!

i really thinks its the blend door motor it probly has the little plastic gear strip out their easy to get at if your handy just take out the globe box and its rite there
 




KPT

Explorer Addict
Joined
February 5, 2003
Messages
1,556
Reaction score
1
City, State
NC
Year, Model & Trim Level
'95 XL 4x4
i really thinks its the blend door motor it probly has the little plastic gear strip out their easy to get at if your handy just take out the globe box and its rite there

Its NOT the blend door motor. If the temp gauge is not getting to normal as the OP verified its the thermostat.

Replace your t-stat people. I gained 2 mpg when I went from a stuck open t-stat to a functioning one. You don't want your engine stuck in open loop.
 




Cobraguy

Explorer Addict
Joined
February 22, 2008
Messages
2,520
Reaction score
13
City, State
Phoenix...Greatest City on Earth
Year, Model & Trim Level
1995 EB & 1999 EB 5.0
Put a 195 degree stat in the thing and go enjoy your heater.
 




kcpilot

New Member
Joined
May 5, 2008
Messages
9
Reaction score
0
City, State
Atlanta
Year, Model & Trim Level
1999 Limited
new t-stat it is! I'll let you guys know how it goes!! Thanks for all of your help!!
 




rlc2020

New Member
Joined
December 11, 2008
Messages
5
Reaction score
0
City, State
wrightsville,pa.
Year, Model & Trim Level
1998 limited
I wanted some imput before I tried taking the Explorer in. I have a 1999 8 cyl Limited. My heat just recently stopped working and I wanted to see if there were any ideas why. My A/C works great and the heat that does come out seems to be engine heat, its warm but it doesn't kick out the 90 degree heat it used to. Thoughts.....

Thanks!!
 




rlc2020

New Member
Joined
December 11, 2008
Messages
5
Reaction score
0
City, State
wrightsville,pa.
Year, Model & Trim Level
1998 limited
hi kcpilot,i have a 1998 limited(v8)...last oct. i had the exact problem...turned out to be my climate control unit......so the dealership said,had the whole thing replaced.....expensive also....good luck...rlc2020
 




Cobraguy

Explorer Addict
Joined
February 22, 2008
Messages
2,520
Reaction score
13
City, State
Phoenix...Greatest City on Earth
Year, Model & Trim Level
1995 EB & 1999 EB 5.0
If you had the exact problem, you got screwed. He isn't getting heat because his engine isn't warming up.
 




interlude

Member
Joined
September 4, 2006
Messages
15
Reaction score
0
City, State
Calgary, Alberta
Year, Model & Trim Level
'97 XLT
I had a HUGE problem last year with my heating. It went out, brought it to the mechanic.. he changed the usual suspects.. like the thermostat, flushed the heating system.

No go.. heating still sucked.. changed the heater core.. still nothing. On the last day i was soooo pissed that i spent so much money and he didnt fix it. about 5 min after i got home.. something exploded and anti-freeze was all over my driveway.

It turned out to be a hairline crack on the side of the radiator, it was sooo small that it must have been slowly leaking and evaporating because i didnt have any coolant leak marks where i park. Once he replaced it, I got my heat back, and $1200 down the drain :(
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.








Top