no voltage to o2 sensors | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership! If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

no voltage to o2 sensors

greasemonkeync

New Member
Joined
November 6, 2012
Messages
3
Reaction score
0
City, State
western North Carolina
Year, Model & Trim Level
1997 explorer xlt 4.0 4x4
HELP!!!!!!!!! I have a 1997 explorer 4.0L that i just bought. I found out that the truck had the wrong mass airflow meter, and it also ran like crap. I changed the maf and no change in how it ran. I cleared the maf code and drove it on jacks to get another code. The cel came back on with lean codes bank 1 and 2. I connected the obdll scanner and noticed all of the three o2 sensors showed no voltage ant all of the fuel trim % are (-100%). What are the chances that all 3 o2 sensors are bad? Do i have a bad engine control module? What sends power to the heated o 2 sensors and how do i test???
 




2000StreetRod

Staff member
Moderator
Joined
May 26, 2009
Messages
10,599
Reaction score
273
City, State
Greenville, SC
Year, Model & Trim Level
00 Sport FI, 03 Ltd V8
which engine?

Do you have the OHV V6 or the SOHC V6? If you have the SOHC V6 this link may help: Lean condition procedure

If there was no voltage to the O2 sensors then there should be corresponding trouble codes and the PCM would stay in open loop. Some scanners are unable to read the fuel trims and O2 voltages. The PCM is fairly reliable and probably not the source of your trouble.
 




kindred4x

Well-Known Member
Joined
January 13, 2007
Messages
167
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
1996 sport
If I remember correctly there is a fuse in the cabin or under the hood that is for the 02 sensors.
 




Top