P0443 code | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

P0443 code

Anthony_

Member
Joined
November 18, 2007
Messages
23
Reaction score
0
Year, Model & Trim Level
97 XLT AWD 5.0L
searched the forum but couldnt really find a fix. I know it's malfunction with the EVAP system but cant find any solutions.

Anyone know what most common cause of this is?
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





Based on the troubleshooting in the manual, P0443 indicates an electrical fault with the Canister Purge Valve. The problem could be the valve, the wiring in the circuit to the valve, or (not likely) the PCM.
 

Attachments

  • p0443-1.jpg
    p0443-1.jpg
    39.2 KB · Views: 7,363
  • p0443-2.jpg
    p0443-2.jpg
    38.8 KB · Views: 7,410
  • p0443-3.jpg
    p0443-3.jpg
    17.9 KB · Views: 6,989












Here is the page that gives the resistance of the purge valve. The other pages are dedicated to checking for shorts or open in the VPWR and purge valve signal circuits.
 

Attachments

  • p0443-4.jpg
    p0443-4.jpg
    39.5 KB · Views: 7,253






Here is the schematic and location of the purge valve. They call it the Vapor Management Valve in the schematic, and the Canister Purge Valve in the Powertrain manual. No wonder the parts guy never seems to know what you are talking about. :confused:
 

Attachments

  • p0443-5.jpg
    p0443-5.jpg
    80.3 KB · Views: 8,967
  • p0443-6.jpg
    p0443-6.jpg
    117.9 KB · Views: 17,141
  • p0443-7.jpg
    p0443-7.jpg
    67.3 KB · Views: 9,906












Great informative post!

I have run the tests and I appear to have roughly:

12.5v
24 OMHS @ 1rX
18 OMHS @ 10rX
9 OMHS @ 1000rx

I'm getting this same code, I'm guessing maybe I need a new purge valve?

P.S.

I got this code on a 2000 ford ranger 4x4 with the 4.0
 






Great informative post!

I have run the tests and I appear to have roughly:

12.5v
24 OMHS @ 1rX
18 OMHS @ 10rX
9 OMHS @ 1000rx

I'm getting this same code, I'm guessing maybe I need a new purge valve?

P.S.

I got this code on a 2000 ford ranger 4x4 with the 4.0

I don't have a manual for the 2000 Ranger, but if the Purge Valve is the same one, then it appears to be out of spec.
 






I don't have a manual for the 2000 Ranger, but if the Purge Valve is the same one, then it appears to be out of spec.

Thanks for the response. Yah I have looked around pretty thoroughly and could not find the ohm specification for my particular year/model.

What I did find that was close appears to be in line with the specs on this post, so I'm just going to get a new one with the hoses and be done with it (hopefully.

thanks again.
 






Back
Top