• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Pulled codes, not sure what to do next?

rnrphoto98

Member
Joined
November 2, 2008
Messages
18
Reaction score
0
City, State
Weiser, Idaho
Year, Model & Trim Level
Explorer, 93 XLT 4x4
My 93 Explorer has had a check engine light go on and off again for a few weeks. I didnt notice anything changing when the light comes on, but now it seems to have lost some power, it rattles going up hills. I Finally got to pull the codes and this is what I got.

Key on engine off

539-Ac is on

341-Octane jumper is installed. I dont even know what that is??

engine running

181-lean a part throttle right or rear ho2s

185-MAF output lower than expected

186-longer injecter pulse width longer than expected OR MAF output lower than expected

189-lean at part throttle left of front ho2s

Where would you go from here to find out more or test componets??

Thanks

Rob
 




rnrphoto98

Member
Joined
November 2, 2008
Messages
18
Reaction score
0
City, State
Weiser, Idaho
Year, Model & Trim Level
Explorer, 93 XLT 4x4
Ok i cleaned my MAF cleared and the codes. I also found the middle spark plug on the drivers side was very dirty with black carbon, i cleaned the plug and drove it again. It ran so much better. The check engine light came on again. This time I got the codes173, and 177 which applies to both o2 sensors saying O2 sensor not switching, system is or was rich, single ho2sfuel control. THe light came on right after I started driving, then went off and did not come on again. COuld it be from the system adjusting after all the cleaning???

Thanks

Rob
 




rnrphoto98

Member
Joined
November 2, 2008
Messages
18
Reaction score
0
City, State
Weiser, Idaho
Year, Model & Trim Level
Explorer, 93 XLT 4x4
Well I answered my own question. Reset codes,added some lucas oil upper cylinder lube and injecter cleaner, drove about 50 miles and ran better than it has for a very long time. No CEL showing at all.

It still throws the code 341- octane jumper installed, have no idea what that means. Any of you have a clue???

Thanks

Rob
 




wantdeath

Active Member
Joined
February 7, 2012
Messages
63
Reaction score
1
City, State
NW Ohio
Year, Model & Trim Level
1992 Mazda Navajo
the octane jumper is right next to the test port. near all the fuses under the hood. if im not mistaken that code is just telling you it is installed. it is supposed to be installed. you remove it if you need to adjust base timing, then put it back in.
 




Top