Rear Wiper | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Rear Wiper

skidoomxz99

Well-Known Member
Joined
July 12, 2005
Messages
119
Reaction score
1
City, State
Leominster, MA
Year, Model & Trim Level
2002 Eddie Bauer Explorer
The rear wiper on my 00 EB stopped working last week. I haven't had much time to troubleshoot. The rear washer fluid works, but when I turn on the wiper nothing happends. Is the rear washer and wiper on the same fuse? I have tried moving the wiper arm, opening and closing the rear hatch, without any luck. Any ideas?

Thanks!
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Cue

Well-Known Member
Joined
April 21, 2006
Messages
109
Reaction score
0
City, State
Raleigh, NC
Year, Model & Trim Level
2000
I noticed my 00 EB also does what you say, no wiper but I can hear the washer running. Ill update you if I get it figured out before you do.
 
<



DixieOnMyMind59

Well-Known Member
Joined
May 21, 2006
Messages
246
Reaction score
1
City, State
Mobile, Alabama
Year, Model & Trim Level
'99 Eddie Bauer V8 2WD
Mine as well does this since the other day. My wiper was having the common problem where it wouldn't touch the windshield so i bent the metal arm towards the glass. The wiper didn't work after that but later that day it did work (and touched the glass since i had bent it). Now sometimes it works and sometimes it doesn't.
 
<



slapxlt

Member
Joined
March 19, 2006
Messages
15
Reaction score
0
City, State
staten island , new york
Year, Model & Trim Level
1996 explorer xlt
where it wouldn't touch the windshield so i bent the metal arm towards the glass.
i just did that the other day myself now it clears the whole length of the blade!
GO FORD! lol
 
<



<



celly

disturber of the peace
Joined
July 28, 2004
Messages
6,849
Reaction score
11
City, State
calgary
Year, Model & Trim Level
99 eb 5.0 awd
I have loved all 4 Explorers I have owned. I have hated the rear wipers on the last 3 (97/00/99). I don't remember the 1st one I owned (93) because I moved away soon after I bought it, put it in storage and sold it to a friend a year or so later.

Too bad there isn't an aftermarket rear wiper motor that is actually good. :(
 
<



shaker1

Well-Known Member
Joined
March 6, 2003
Messages
281
Reaction score
1
City, State
Algonquin, IL
Year, Model & Trim Level
2006 Explorer XLT 4X4 4.0
I had the same problem last year. Tried swapping the relay, but no help. Problem generally clears up after shutting the tailgate kinda hard. Been working ever since. Believe it is a problem in the motor assembly.
 
<



skidoomxz99

Well-Known Member
Joined
July 12, 2005
Messages
119
Reaction score
1
City, State
Leominster, MA
Year, Model & Trim Level
2002 Eddie Bauer Explorer
Thanks for the reponses. So, this morning my rear wiper decides to start working again. My rear wiper did the same thing a couple years back. I called Advance Auto and they have a new wiper for $40. I am going to replace the rear wiper motor just in case.
 
<



celly

disturber of the peace
Joined
July 28, 2004
Messages
6,849
Reaction score
11
City, State
calgary
Year, Model & Trim Level
99 eb 5.0 awd
skidoomxz99 said:
Thanks for the reponses. So, this morning my rear wiper decides to start working again. My rear wiper did the same thing a couple years back. I called Advance Auto and they have a new wiper for $40. I am going to replace the rear wiper motor just in case.

Replacing the motor USUALLY helps, but even brand new motors seem problematic, as least from what I've read. Seems that getting a refurb with a lifetime warranty (some places offer it) might be the way to go. There are zillions of threads on this subject. Search away and you'll see. :thumbsup:
 
<



TheVarmit

Well-Known Member
Joined
June 14, 2004
Messages
203
Reaction score
0
City, State
Panama City, Florida
Year, Model & Trim Level
2001 Limited & 1996 XLT
The rear wiper on my 2001 Limited was touching about half the glass, took it to Ford, they "fixed" it, it worked for about a month then stopped. Took it back, they replaced the arm, it pressed so hard on the glass it stripped the rubber off the blade. Had it worked on again, by Ford, worked but still tight, finally it stripped something now it won't work at all. Motor runs but arm won't move. It's a known problem on 2nd gen Explorers, Fords getting rich off the repairs. 80 bucks a pop for me. I don't care if it ever works, Ford will not get any more of my money....same for the door handles. I've replaced them all on both my Explorers.
 
<



badgett

Well-Known Member
Joined
October 6, 2005
Messages
321
Reaction score
1
City, State
Mount Airy , North Carolina
Year, Model & Trim Level
1998 XLT 4.0 SOHC 4x4
My 98 did that one time. I just grabbed the wiper and shook it a little. It has worked fine ever sense. I guess it just got in a bind.
 
<



Turdle

Lowrider
Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
June 16, 2003
Messages
29,697
Reaction score
1,210
City, State
Humboldt, KS
Year, Model & Trim Level
2000 Mounty
TheVarmit said:
The rear wiper on my 2001 Limited was touching about half the glass, took it to Ford, they "fixed" it, it worked for about a month then stopped. Took it back, they replaced the arm, it pressed so hard on the glass it stripped the rubber off the blade. Had it worked on again, by Ford, worked but still tight, finally it stripped something now it won't work at all. Motor runs but arm won't move. It's a known problem on 2nd gen Explorers, Fords getting rich off the repairs. 80 bucks a pop for me. I don't care if it ever works, Ford will not get any more of my money....same for the door handles. I've replaced them all on both my Explorers.
I have an extra rear arm you can have cheap!
15 shipped
 
<



karl_burns

Elite Explorer
Joined
November 6, 2000
Messages
1,142
Reaction score
0
City, State
Winston Salem, NC - Go Deacs!
Year, Model & Trim Level
98 Sport OHV 5speed
I think those things simply get dirt in them a bunch. My 87 Chevy 4x2 FRONT wipers stopped working. The mechanic removed the motor, blew it out, and all of a sudden it started working again!
Karl
 
<



les_h19061

New Member
Joined
January 31, 2007
Messages
8
Reaction score
0
City, State
linwood pa.
Year, Model & Trim Level
1998 mountaineer
now i dont have to worry about my valve body rebuild

hmmm well i think my trannie finally bit the wee wee
 
<



<



gijoecam

Village Idiot
Elite Explorer
Joined
May 31, 1999
Messages
8,339
Reaction score
12
City, State
Trenton, MI
Year, Model & Trim Level
98 ExSport, '00 F-150
For the arm problem, see the gallery linked in my signature, and use the pull-down there to view the 'Explorer Rear Wiper Mod' pictures. Shorten the fingers and that'll fix the problem guaranteed.

As for the no-work problem, yes, a new motor is generally the problem. However, to be sure, unplug the motor, and with a DMM, check the voltage between the BK/LB and WH/OG wires. You should get an alternating +/- 12V when the wiper is trying to cycle. If you don't, we need to look at the electrical side of it. If you do, then replace the motor.

I replaced my motor with one from Advance Auto.... $40 with a lifetime guarantee. It lasted about three months. The second one never made it out of the parking lot, (Tried it right there in the lot and it shuddered through the cycle) and the third one hasn't missed a wipe since!
 
<



anthonytony

Active Member
Joined
August 28, 2004
Messages
55
Reaction score
0
City, State
KNOXVILLE TENN
Year, Model & Trim Level
2000 sport 4X4
My 2000 sport works when it wants to.
 
<



gijoecam

Village Idiot
Elite Explorer
Joined
May 31, 1999
Messages
8,339
Reaction score
12
City, State
Trenton, MI
Year, Model & Trim Level
98 ExSport, '00 F-150
Check yours the same way... it's the same setup with the same issues. :)
 
<



[email protected]

New Member
Joined
March 28, 2007
Messages
3
Reaction score
0
City, State
kansas
Year, Model & Trim Level
'99 explorer xlt
Same problem here that you guys are having. Rear wiper only touching half the glass. My problem started when the wiper arm worked sometimes, and sometimes didnt. In the beginning I could jiggle it and make it work. Now wont move at all, but I can hear the motor working with an intermittent clicking sound. Any ideas?
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




[email protected]

New Member
Joined
March 28, 2007
Messages
3
Reaction score
0
City, State
kansas
Year, Model & Trim Level
'99 explorer xlt
same problem here. rear wiper arm only touches half of the glass. In the beginning it worked sometimes and sometimes not. At first I could jiggle it a little and it would start. Now it won't move at all. I can hear the motor running with an intermittantly clicking sound. Any ideas? thx
 
<



Top