Running rich..pulled a couple codes | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

  • Holiday Special! - 2 for 1 Elite Explorer sale!

    Right now you can purchase an Elite Explorer membership for $20 and receive a two year membership! If you have an existing Elite membership contact me by PM and I will upgrade your account manually.

    Click Here to start your membership and get rid of the ads!

Running rich..pulled a couple codes

Ballistic223

New Member
Joined
August 3, 2008
Messages
7
Reaction score
0
City, State
Weston, WV
Year, Model & Trim Level
93
My X is running rich and getting very poor gas mileage. I pulled codes on it and got KOEO and stored codes 173 and 179, and KOER code 173.


173 (R,M)
Oxygen sensor not switching - system is or was rich - Single, Right or Rear HO2S - Fuel control

179 (M)
Fuel system was rich at part throttle Single, Right or Rear HO2S - Fuel control

So does this mean that the O2 sensor is bad or another problem?
 




MrShorty

Explorer Addict
Joined
December 27, 2001
Messages
5,078
Reaction score
16
City, State
Spanish Fork, UT
Year, Model & Trim Level
92 XLT and '87 Bronco II
If you agree with the O2 sensor code that the engine is running rich, it suggests to me that the O2 sensor is working fine (running rich with a lean code suggests a fault in the O2 sensor).

1st thing I'd probably do -- put a fuel pressure gauge on it and see what fuel delivery is doing. Also check the vacuum line to the FPR for fuel (fuel=bad FPR).
 




Ballistic223

New Member
Joined
August 3, 2008
Messages
7
Reaction score
0
City, State
Weston, WV
Year, Model & Trim Level
93
Yeah I havent had the chance to get a fuel pressure guage on it yet. I have taken off the vacuum line and there is no gas in it, but it could still be bad.
 




Top