Second row passenger overhead vent not working | Ford Explorer Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free!

Second row passenger overhead vent not working

kdgrayson

New Member
Joined
February 23, 2023
Messages
6
Reaction score
2
City, State
La Grande
Year, Model & Trim Level
2021 Explorer Limited
Hello all. We have relatively new to us 2021 Explorer Limited, bought used about 6 mo ago, that I recently found does not blow air out the 2nd row passenger overhead vent. The 2nd row driver and two 3rd row vents blow air as expected. Has anyone else has had this issue and was there any difficulty or other complications in getting it fixed? I presume it may take a fair amount of dissasembly of the headliner and rear interior trim to get to everything. Looking at pictures of headliners on Ebay (every one listed is for a model without sunroof, as is ours), it looks like the 3 working vents get fed by a common duct glued on to the headline with the currently inoperative duct being fed by its own supply. I presume the air is fed up through the passenger side "C" pillar from the air distribution box.

It is scheduled with our local dealer next month for this and few other warranty items (peeling windows switches and the AM radio static TSB). I will let you all know how it works out.
 



Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





Hello all. We have relatively new to us 2021 Explorer Limited, bought used about 6 mo ago, that I recently found does not blow air out the 2nd row passenger overhead vent. The 2nd row driver and two 3rd row vents blow air as expected. Has anyone else has had this issue and was there any difficulty or other complications in getting it fixed? I presume it may take a fair amount of dissasembly of the headliner and rear interior trim to get to everything. Looking at pictures of headliners on Ebay (every one listed is for a model without sunroof, as is ours), it looks like the 3 working vents get fed by a common duct glued on to the headline with the currently inoperative duct being fed by its own supply. I presume the air is fed up through the passenger side "C" pillar from the air distribution box.

It is scheduled with our local dealer next month for this and few other warranty items (peeling windows switches and the AM radio static TSB). I will let you all know how it works out.
Is this with the A/C or heat on? If it is with the A/C, try it with the heating system.

Peter
 






Is this with the A/C or heat on? If it is with the A/C, try it with the heating system.

Peter

It is the same with either hot or cold air blowing. I can turn the overhead vents on or off (lower vent works fine) using the 2nd row controls on the back of the center console. Everything works as it should, just no air is blowing (when you expect it to) from the 2nd row passenger headliner vent.
 






It is the same with either hot or cold air blowing. I can turn the overhead vents on or off (lower vent works fine) using the 2nd row controls on the back of the center console. Everything works as it should, just no air is blowing (when you expect it to) from the 2nd row passenger headliner vent.
Have a look at this thread; Rear Overhead Vents not working on full heat!!!!

Peter
 






Thanks for the link but my issue different. I can get heat, cold or anything in between from 3 of the 4 headliner vents (with the rear floor level vent on or off). Just the passenger second row headliner vent blows no air at all, ever. It seems something is either blocked or not connected properly. I'm wondering if anyone else has experienced or heard of this and how it went getting it fixed.
 






Looking at a picture of one I found on Ebay, there is a wire running to each of the vents. It might be as simple as the wire is disconnected or loose going to that vent. It might be worth seeing if you can lower the headliner enough to check that.
 






Looking at a picture of one I found on Ebay, there is a wire running to each of the vents. It might be as simple as the wire is disconnected or loose going to that vent. It might be worth seeing if you can lower the headliner enough to check that.
Arent those for the lights? I don't see any going to the vent itself.
Also, it looks like that specific vent (yellow) is fed separately, so maybe it is obstructed, or not connected?
The other 3 are from the red duct, which also looks like it picks up air close to that one.
1695128104791.png
 






You may well be correct about the lights. Dropping the headliner may be the only way to find the issue. Could be the duct is disconnected for that vent.
 






You may well be correct about the lights. Dropping the headliner may be the only way to find the issue. Could be the duct is disconnected for that vent.
Oh, thanks for finding that listing. I saved a couple of those pictures, just in case I need to look up there.
 






I'm having this issue currently as well. May be dropping the headliner to look. Not excited!
OP, if you figure anything out, please let me know!
 






I'm having this issue currently as well. May be dropping the headliner to look. Not excited!
OP, if you figure anything out, please let me know!
Welcome to the Forum. :wave:

Peter
 












Finally an update on this, brought the Explorer in to the dealer this past week to be looked at. They pulled the headliner down and found that the air channel for the vent (the yellow highlighted part in Pioneer4x4's post above) was glued on incorrectly and not aligned properly to receive any air. A new headliner was ordered by the dealer and should be installed this week. I'll give an update once we get it back.
 






Finally an update on this, brought the Explorer in to the dealer this past week to be looked at. They pulled the headliner down and found that the air channel for the vent (the yellow highlighted part in Pioneer4x4's post above) was glued on incorrectly and not aligned properly to receive any air. A new headliner was ordered by the dealer and should be installed this week. I'll give an update once we get it back.
Did Ford cover the repairs, since it was a production problem?
On edit: I see you said you would update us.... my bad.
 






Finally got the Explorer back yesterday. With a new headliner the second row passenger vent is now blowing air. We bought our Explorer used but still within the 3/36 warranty so it was a covered repair.
 






Finally got the Explorer back yesterday. With a new headliner the second row passenger vent is now blowing air. We bought our Explorer used but still within the 3/36 warranty so it was a covered repair.
We got ours used, but outside of the factory warranty. Wonder if I could talk the stealership into fixing it for us.
 












We got ours used, but outside of the factory warranty. Wonder if I could talk the stealership into fixing it for us.
I just wouldn't go there with a "stealership" attitude though. 🤣

Peter
 









Join the Elite Explorers for $20 each year.
Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links,.
Add an avatar, upload photo attachments, and more!
.





Back
Top