Single Click When Starting Up | Ford Explorer - Ford Ranger Forums - Serious Explorations

  • Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Single Click When Starting Up

almondj

Member
Joined
September 14, 2010
Messages
13
Reaction score
0
City, State
NW Colorado
Year, Model & Trim Level
1998 Explorer V8 EB
Hey all,

Vehicle: 1998 Ford Explorer V8 (5L) Eddie Bauer

Sit-rep:
  • Went to class this morning, had no problem starting.
  • Went home, no problem.
  • About two hours later go to start the car, a single click. The music, indicators all work. Fiddle around with the ignition and gas pedal and get it to start finally.
  • Start it again after a few hours and get the same issue, but finally starts.
  • Go to the store and try to start it again, single click like before, but can't get it to start. (Still sitting in store parking lot)

Other details:
Never had this problem before
Vehicle is pretty heavily corroded from salty roads (michigan)
162k miles
All electronics work!
Doesn't die like I've read about in some threads here

Mechanic, dad, and friend says it's got to be a starter. Any ideas?
 
<

Join the Elite Explorers $20 Gets rid of the ads!

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




96eb96

Explorer Addict
Joined
October 20, 2004
Messages
3,427
Reaction score
244
City, State
Albany, NY
Year, Model & Trim Level
96 EB V6 OHV 4WD
Hey all,

Vehicle: 1998 Ford Explorer V8 (5L) Eddie Bauer

Sit-rep:
  • Went to class this morning, had no problem starting.
  • Went home, no problem.
  • About two hours later go to start the car, a single click. The music, indicators all work. Fiddle around with the ignition and gas pedal and get it to start finally.
  • Start it again after a few hours and get the same issue, but finally starts.
  • Go to the store and try to start it again, single click like before, but can't get it to start. (Still sitting in store parking lot)

Other details:
Never had this problem before
Vehicle is pretty heavily corroded from salty roads (michigan)
162k miles
All electronics work!
Doesn't die like I've read about in some threads here

Mechanic, dad, and friend says it's got to be a starter. Any ideas?

Starter or terminal corrosion somewhere.
 
<



toypaseo

Flunked daycare
Elite Explorer
Joined
January 3, 2003
Messages
7,317
Reaction score
516
City, State
outside shovelling snow
Year, Model & Trim Level
................ 96 XLT ™
Sounds like the starter contacts are worn to me.

When the contacts were worn in my Paseo, I would get a single click. Turn the key again, maybe another click, maybe start as usual. Turn the key again, maybe another click, maybe start as usual.

Dash lights would dim, like they do when starting, but no cranking.
 
<



almondj

Member
Joined
September 14, 2010
Messages
13
Reaction score
0
City, State
NW Colorado
Year, Model & Trim Level
1998 Explorer V8 EB
The battery gauge barely moves, but that's it. Towed it to the local shop to get it checked out. Will update this thread to inform those with the same problem what to do.
 
<



mbarner

Member
Joined
April 20, 2011
Messages
18
Reaction score
0
City, State
Orlando, FL
Year, Model & Trim Level
'02 sport
I have this same issue....I know I need a new battery but I also know that isnt't the real issue. Gonna start small and replace corroded battery cables and hopefully I won't have to work my way to starter. Had a guy in an '01 sport come into the lube shop I work at with the same issue.....his battery was brand new.
 
<



jlsparky7

Explorer Addict
Joined
April 4, 2009
Messages
1,504
Reaction score
3
City, State
Woodhaven, Mi
Year, Model & Trim Level
1996 5.0 XLT AWD
<



<



Top