• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Surging at Cruise

scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
I have a 98 4.0 SOHC. While cruising, it surges. Sometimes it's very noticable, sometimes not at all. It does it most at ~45 mph, when RPMS are low (~1900). It is not the cruise control. It isn't so severe that RPM's bounce, but you can feel it. Idle is smooth and acceleration is smooth and strong.

TIA,
Scott
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




Sallad420

Well-Known Member
Joined
March 19, 2003
Messages
309
Reaction score
0
City, State
Kelowna, BC Canada
Year, Model & Trim Level
'96 XL 4WD
Mine did the same thing. I did the MAF cleaning trick (do a search for it, there are tons of threads on it) and it worked great.

That would be a good place to start.
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
Thanks, I'll do that.

Any votes for EGR? A buddy suggested that.
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
ttt
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
ttt, nobody?
 




Alec

Elite Moderator
Moderator Emeritus
Joined
April 25, 2000
Messages
15,995
Reaction score
1
City, State
Houston, Texas
Year, Model & Trim Level
2008 JK
So have you tried cleaning the MAS yet?
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
Cleaned the MAF meter, no change.

Any other ideas?
 




Robert

Explorer Addict
Joined
October 26, 1999
Messages
3,956
Reaction score
3
Location
CA
City, State
Kelseyville, CA
Year, Model & Trim Level
'13 Ram 1500 Longhorn
Mine does that now right at 45 MPH now that I have 4.56 gears in. I never noticed it with my stock 4.10s in. I first noticed it when going down a slight grade at about 45 MPH with my cruise control set. I think the problem was when the cruise was trying to control my speed by applying the gas, the slight grade caused my speed to increase to the point that the cruise had to let off. With my low gear ratio though, it slows down pretty quickly when letting off the gas. So what was happening, was it was stuck between speeding up when giving it gas and slowning down when letting off. It kept doing this until I speed up by a few MPH and reset my cruise. If it only does it at very low RPMs and you have low gears (4.10s) then there probably isn't anything wrong. Just speed up a bit or disable the cruise.
 




Agent_51

Well-Known Member
Joined
February 12, 2002
Messages
177
Reaction score
0
City, State
San Diego, CA
Year, Model & Trim Level
2000 Explorer XLT SOHC
Originally posted by scottyboost
Thanks, I'll do that.

Any votes for EGR? A buddy suggested that.

I dont think thats an egr problem. The egr is normally open under those conditions anyways. If it wasnt opening you wouldnt notice a power increase you would just likely fail emissions on NOx.

When you say its not the cruise control do you mean that cruise isnt on or you know somehow that the cruise system is good?
 




SWLathrop

Well-Known Member
Joined
September 18, 2001
Messages
326
Reaction score
1
City, State
Yorkshire,NY
Year, Model & Trim Level
01 & 02 Stang, 94 Sable
I've seen IAC's cause that problem also...:)
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
It does it with the cruise control on and it does with the cruise control off, so I know that isn't it.

Does the EGR have varying degrees of "open"? I disconnected the vac line to it and it seemed to stop, BUT that isn't conclusive since the surging doesn't happen consistently. I plan to take off the EGR and see if I can clean it, or possibly whatever controls the vac to the EGR. My Buick had a stuck EGR, and it was easy to clean.
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
Drove it about 20 miles last night and it was smooth as glass. Maybe the MAF cleaning did do it? ??
 




scottyboost

Member
Joined
February 16, 2003
Messages
32
Reaction score
0
City, State
Jacksonville, FL
Year, Model & Trim Level
98 Limited
BTW, I removed the IAC and cleaned and oiled it, twice.
No more surge, and been running for 9 months.
 




Top