• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

Touch screen intermittently not responsive and backup camera issues


kamilsfirstford

New Member
Joined
November 23, 2012
Messages
19
Reaction score
0
City, State
Redwood City, CA
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Explorer Sport
I've had this behavior a few times now where the Touch Screen gets stuck in the Entertainment display mode, and won't respond to inputs for Information, Phone, or Climate. Will post video later.

I've gotten it to work again by shutting down the vehicle, and restarting everything.

Unfortunately, my back up camera has also started acting up where sometimes it just won't display anything, and I have even gotten the error to take it to my dealership. I mentioned it to them, and they said it usually runs about 450 for the camera and they said total job would be over $900. Now i've seen the thread where folks have done it themselves. In fact, I mentioned this to the dealership, and they said it's usually not just the camera, but it's also the cable that needs to be replaced.

I'm starting to wonder if the two aren't linked. Anyone else have screen and camera issues?
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,341
Reaction score
1,726
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
I don't think the 2 issues are related since the camera is displaying the dealership message and your vehicle is a 2013. Many members of the earlier models have run into the same issue with having to replace the camera. I have not read any posts that I can recall where a cable needs to be replaced. For the MFT screen have you ever tried to do a Master Reset?

Peter
 




kamilsfirstford

New Member
Joined
November 23, 2012
Messages
19
Reaction score
0
City, State
Redwood City, CA
Year, Model & Trim Level
2013 Ford Explorer Sport
I don't think the 2 issues are related since the camera is displaying the dealership message and your vehicle is a 2013. Many members of the earlier models have run into the same issue with having to replace the camera. I have not read any posts that I can recall where a cable needs to be replaced. For the MFT screen have you ever tried to do a Master Reset?

Peter
Thanks Peter, i haven't. I'll try the master reset and see if that works.
 








peterk9

Staff member
Moderator
Elite Explorer
Joined
December 28, 2010
Messages
28,341
Reaction score
1,726
City, State
Russell, Ontario (Ottawa area)
Year, Model & Trim Level
2020 Aviator Reserve
Callsign
VE3
Did the Master reset work? I am having the same issue.
Welcome to the Forum.:wave:

Unfortunately, as happens all too often, that member didn't follow up and hasn't been seen here since Nov. 5th, 2018.

Peter
 




Top