• Register Today It's free! This box and some ads will disappear once registered!

^^Searches ExplorerForum.com^^

Washer Pump not pumping


davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
I have a '97 Explorer. The rear pump works, but the front pump does not - no sound when activating the front washer. The multiswitch is good, I test 12VDC at the pump terminals when activating it. But my existing pump, two used pumps and a new pump from the autostore do not make a noise when I connect them. So with power at the terminals (as tested by my voltmeter) when I push for front water pump, what else could be going wrong.

Thanks
 


Join the Elite Explorers for $20 per year. Gets rid of the ads! New $5 per month "try out" option.

Explorer Forum has probably saved you that much already, and will continue to save you money as you learn how to diagnose fix problems yourself and learn which modifications work without having to experiment on your own. Elite Explorer members see no advertisements, no banner ads, no double underlined links, can add their own profile photo, upload photo attachments in all forums, and Media Gallery, create and save more private Conversations, and more. Join Today. Your support is greatly appreciated.




96eb96

Well-Known Member
Joined
October 20, 2004
Messages
3,088
Reaction score
112
City, State
Albany, NY
Year, Model & Trim Level
96 EB V6 OHV 4WD
You could have 12VDC but the connection is so poor it can't provide current for the motor to run. Give the switch a "tap with authority" and see if that helps.
 




slmdrngr

Member
Joined
February 10, 2010
Messages
97
Reaction score
0
City, State
Monicello Arkansas
Year, Model & Trim Level
1996 Ford Explorer XLT
Get it at autozone, like 11 dollars to replace, just gotta remove the resivoir, or you can steal the rear one, they are identical, I went through this last summer

You could rob the one from rear to see if that's what it is
 




davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
Switch is ok, have tried used and new pumps.

Thanks for the feedback. I have a new multiswitch in the column - it had bad blinker connections and I've replaced the suspect front pump with 2 used pumps from the junkyard and just recently a new pump (~$16) from Pep Boys. No sound from any of the 4 pumps when I push the switch. The pump has the open connector style where the two terminals are exposed. When I measure the female connector with a volt meter and the switch activated, I get a solid 12Vdc everytime. SO the fuse and relay are ok. Is this a grounding problem?
 




dcdyd

Active Member
Joined
January 7, 2011
Messages
372
Reaction score
0
City, State
Eden Prairie, MN
Year, Model & Trim Level
98 Explorer
Did you check the relay?
 




davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
Good suggestion. With 12vdc at the pump connector when i press the washer switch on the new multifunction module could the a faulty relay result in lower current to drive the pump? How do I test the relay?
 




dcdyd

Active Member
Joined
January 7, 2011
Messages
372
Reaction score
0
City, State
Eden Prairie, MN
Year, Model & Trim Level
98 Explorer
There are normally two relays, one for front washer and one for rear washer. Normally they are identical. You can switch those to see whether it is the relay or not. There are discussions you can search in this forum talking about the location of the relay. For my 98, it is under the air intake.
 




davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
dirty relay contacts are the culprit

Thanks DCYDD, I found the small relay box under the air intake on the passenger side of the engine, swapped the 2 relays at the firewall end and the front pump works now. The owner's manual does not even mention the small relay box. I pulled both and cleaned the terminals. It is strange, but when I put only 1 relay in, both pumps work. So I will leave them both in and enjoy the function of washing my front windshield....Now to return the new pump to PepBoys...
 




dcdyd

Active Member
Joined
January 7, 2011
Messages
372
Reaction score
0
City, State
Eden Prairie, MN
Year, Model & Trim Level
98 Explorer
Good to know that you find the issue. It is also interesting that if you use only one relay both washers work. That is a good information.
 




davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
Well, my battery was dead (<30 days new) in the morning, so I pull both relays and jumped it. I discovered that the rear washer pump runs with both relays pulled.
 




xim3987

New Member
Joined
November 28, 2014
Messages
1
Reaction score
0
City, State
minnesota
Year, Model & Trim Level
1999 explorer
Thanks for the help it was the relay
 




davidsauve

New Member
Joined
February 6, 2010
Messages
17
Reaction score
0
City, State
Denver, CO
Year, Model & Trim Level
97 Explorer EB
Your welcome. Coincidentally, my pump stopped working this week and I had to clean the relay terminals and sockets with electrical cleaner. It worked a second time. There was a significant amount of dirt inside the small relay box.
 




djkid97

New Member
Joined
August 13, 2018
Messages
48
Reaction score
2
Location
Northern California (Silicon Valley)
City, State
Palo Alto, CA
Year, Model & Trim Level
13 XLT 2.0l ecoboost
@davidsauve @xim3987 how do you open that relay box under the air cleaner? is it hinged? clipped on both sides? the short or long sides? (I want to try fixing my washer by replacing the relays... sure seems hard to access that box, btw) . thanks!
 




Thread starter Similar threads Forum Replies Date
S 2000 Mountaineer Washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 11
E 03 Explorer Sport Washer Pump Issues Stock 1995 - 2001 Explorers 10
skoville Windshield washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 14
S How to: 1988 Explorer Washer pump problem Stock 1995 - 2001 Explorers 0
M 2000 Explorer Washer Pump Relay(s) Stock 1995 - 2001 Explorers 2
L Washer fluid pump for the front does not work Stock 1995 - 2001 Explorers 9
K Washer pump 98 XLT Stock 1995 - 2001 Explorers 3
H '96 Washer Pump Relay Info Stock 1995 - 2001 Explorers 0
H Washer Pump Continued... Stock 1995 - 2001 Explorers 1
H Washer Pump Lines Stock 1995 - 2001 Explorers 0
H Washer Pump Stock 1995 - 2001 Explorers 7
M Washer Pump 98 v8 Eddie Bauer Stock 1995 - 2001 Explorers 2
T Windshield Washer Pump Not Working? Stock 1995 - 2001 Explorers 2
8 Windshield washer pump fluid??? Stock 1995 - 2001 Explorers 7
R 1999 Explorer XLT. Washer pump issue. Stock 1995 - 2001 Explorers 5
M Washer pump runs but little to no fluid sprays Stock 1995 - 2001 Explorers 9
1 Washer Pump not working Stock 1995 - 2001 Explorers 2
6 Windshield washer pump problem. Stock 1995 - 2001 Explorers 23
Equnoxe washer fluid pump stuck on... Stock 1995 - 2001 Explorers 6
C 2000 Explorer Washer Pump questions.. Stock 1995 - 2001 Explorers 5
S Have no electricity to washer pump & no Legand Stock 1995 - 2001 Explorers 9
1 Problem with wipers/washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 3
A '99 Explorer - rear washer pump location Stock 1995 - 2001 Explorers 19
A 99 Explorer - rear window washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 2
N Front washer pump not working... Stock 1995 - 2001 Explorers 3
S washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 2
M Washer Pump Stock 1995 - 2001 Explorers 10
J Washer Pump Stock 1995 - 2001 Explorers 3
M washer pump Stock 1995 - 2001 Explorers 2
B Windshield washer pump. Stock 1995 - 2001 Explorers 6
R Windshield Washer Pump Question Stock 1995 - 2001 Explorers 1
jwrezz Power steering pump, pressure hose nylon washer Stock 1995 - 2001 Explorers 4
P Where can I get a REAR washer nozzle? Stock 1995 - 2001 Explorers 3
R Disappearing Windshield Washer Fluid Stock 1995 - 2001 Explorers 1
fast_dave Need to find: BW 4405 Rear Output Shaft "rubber washer" for Yoke? Stock 1995 - 2001 Explorers 5
J Washer line fittings Stock 1995 - 2001 Explorers 11
N 99 explorer windshield washer fuse box Stock 1995 - 2001 Explorers 6
E 1999 Explorer - Driver side windshield washer fluid line not working Stock 1995 - 2001 Explorers 6
R HELP!!! Eccentric washer missing?? Stock 1995 - 2001 Explorers 2
Mike65 Rear wiper washer not working. Stock 1995 - 2001 Explorers 8
J Wiper/Washer not working Stock 1995 - 2001 Explorers 0
E Washer fluid won't stop spraying Stock 1995 - 2001 Explorers 1
L 2003 sport Front washer not working Stock 1995 - 2001 Explorers 1
M windshield washer fluid leak Stock 1995 - 2001 Explorers 4
P Best Use For Rear Wiper/Washer Stock 1995 - 2001 Explorers 5
J intermittent wiper washer motor Stock 1995 - 2001 Explorers 0
M Windshield Washer - Only 1 Spraying Stock 1995 - 2001 Explorers 1
T 99 Explorer Windshield Washer Repair Stock 1995 - 2001 Explorers 0
C washer fluid issues Stock 1995 - 2001 Explorers 3
M 98 EX EB 5.0 o2 sensor, center console, rear washer Stock 1995 - 2001 Explorers 2

Similar threads

Top